Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, le-a vorbit, marţi, elevilor Colegiul Naţional “Calistrat Hogaş” din Piatra-Neamţ despre ororile Holocaustului, rememorând propria sa vizită la Auschwitz-Birkenau.
Iniţiativa întâlnirii cu diplomatul american a avut-o un elev al Colegiului, Theodor Nichifor, beneficiar al unei burse FLEX în cursul anului şcolar trecut şi participant în programul “Elie Wiesel” Study Tour, finanţat de către Ambasada SUA în România, potrivit unui comunicat remis, marţi, Agerpres, de instituţia de învăţământ din Piatra Neamţ.
“Ambasadorul a oferit răspunsuri extrem de bine documentate la toate întrebările adresate de elevi, atât în privinţa atrocităţilor din timpul Holocaustului, cât şi în privinţa politicii mondiale şi a poziţiei Statelor Unite de atunci şi din zilele noastre. Nucleul numeroasei audienţe, 140 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a, a fost format din membrii Clubului de istorie “Calistraţii”, din elevii care au optat pentru cursul “Istoria evreilor. Holocaustul”, care au participat la concursul naţional “Memoria Holocaustului, precum şi din cei care au vizitat unele lagăre de exterminare naziste, cu prilejul taberei de la Cracovia, din luna februarie a acestui an“, se arată în comunicatul citat.
Aceste proiecte au fost prezentate de Theodor Nichifor, cel care a avut ideea de a-l invita pe ambasadorul Hans Klemm la această întâlnire cu elevii instituţiei, conducerea colegiului sprijinind iniţiativa şi făcând demersurile şi pregătirile necesare pentru desfăşurarea acestui eveniment.
Participanţii la eveniment au vizionat două filme care evocă tragedia Holocaustului, sub deviza “Educate and commemorate!”.
“Toate momentele derulate au constituit pentru elevi o oportunitate de a face o călătorie imaginară, nu doar în Timp, în Istorie, ci, mai ales, o călătorie introspectivă, pentru creşterea gradului de conştientizare a importanţei respectării drepturilor şi valorilor promovate de către SUA şi Europa, pentru ca, pe viitor, să nu mai existe crime împotriva umanităţii“, au precizat reprezentanţii colegiului nemţean.
La finalul întâlnirii, conducerea colegiului a oferit ambasadorului Hans Klemm o plachetă gravată, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale majore la educarea tinerei generaţii în spiritul toleranţei, premisă pentru ca astfel de tragedii ale omenirii, precum Holocaustul, să nu se mai repete.
Reprezentanţii liceului au apreciat, totodată, că vizita ambasadorului reprezintă “o nouă recunoaştere a valorii şi prestigiului Colegiului Naţional “Calistrat Hogaş” în peisajul instituţiilor de învăţământ preuniversitar din ţară”.
Programul “Elie Wiesel” Study Tour, desfăşurat în perioada 21-27 iulie 2017, a oferit celor 25 de participanţi, selectaţi din toată ţara, posibilitatea de a vizita obiective majore cum ar fi Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, Casa Memorială Elie Wiesel, ambele din Sighetu Marmaţiei, Muzeul Auschwitz-Birkenau II şi Cartierul Kazimierz din Cracovia.
Leave a Reply