Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi că nu vrea amestecarea politicului în Justiţie, motiv pentru care l-a lăsat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să anunţe ce crede el de cuviinţă când prezintă raportul de activitate al DNA, scrie News.ro.
“Nu, nu am mai vorbit, ceea ce ştiţi cu toţii (…) va face o declaraţie de presă, nu ştiu exact şi vom vedea care este decizia (…) Există un şir sau o serie de etape care nu ţin de Parlament. În cazul acţiunii ministrului, după cum se cunoaşte, procurorii funcţionează sub autoritatea ministrului, deci este de resortul lui să anunţe şi chiar dacă este un subiect de mare interes public. Dar nu are un rol de jucat in această privinţă“, a declarat Tăriceanu.
El a susţinut că nu vrea ca political să interfereze cu Justiţia, motiv pentru care i-a lăsat lui Tudorel Toader atribuţiile constituţionale privind decizia în cazul DNA
“Nu ştiu dacă a făcut acest lucru dar da, suntem liderii politici, dar exact aceasta este discuţia de multă vreme în societate, in public, şi noi vrem să respectăm acest angajament de a nu interfera factorul politic în Justiţie. De aceea am lăsat ministrului care are atribuţiile constituţionale să analizeze şi, sigur, mai departe este responsabilitatea domniei sale de a anunţa ceea ce crede de cuviinţă. Nu am cunoştinţă de ceea ce doreşte ministrul decât de ceea ce a anunţat că va comunica public rezultatele evaluării pe care trebuie să o facă“, a explicat acesta.
Întrebat dacă a ştiut despre discuţiile dintre ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele ALDE a spus că nu.
“Credeţi că stăm aşa să ne vânăm unii pe alţii? ce ai discutat cu ăla, cu ăla? Instituţional, nu am avut o întrevedere cu dl ministru, prilej cu care să ne poată informa despre acest lucru. Doi – cred că dacă era ceva deosebit fără îndoială avem mijloace de comunicare, dincolo de comunicare directă există telefon, nu am nicio îndoială că ministrul ar fi pus mâna pe telefon să ne sune pe mine sau pe dl Dragnea sau pe amândoi să ne comunice dacă era ceva important“, a continuat Tăriceanu.
Întrebat dacă, după ce decizia în ceea ce o priveşte pe Kovesi va fi luată, Coaliţia va ridica aceeaşi problemă şi în cazul procurorului general Augustin Lazăr, preşedintele Senatului a replicat: “Noi nu ridicăm problema, pentru că există o separaţie a puterilor şi aceasta este responsabilitatea CSM-ului, dar eu vă spuneam, nu neapărat în calitate de preşedinte al Senatului, cu toate că Senatul, ca parte a Parlamentului, Camera Superioară a Parlamentului, nu poate să rămână indiferentă la ceea ce se întâmplă în spaţiul public. Avem obligaţia să ne exprimăm un punct de vedere şi v-am spus, şi ca preşedinte al Senatului, şi ca cetăţean simplu, nu cred că putem să vorbim în România de autentică democraţie, de libertate, nu putem să vorbim de statul de drept, atâta vreme cât există astfel de cazuri grave şi ele nu sunt rapid investigate şi nu se prezintă măsurile pe cale de consecinţă, pentru a remedia aceste lucruri”.
De asemenea, chestionat cu privire la catalogarea declaraţiilor sale drept “presiuni politice asupra Justiţiei”, Tăriceanu a spus că el nu are poziţii dure, el reprezentând cetăţenii care l-au trimis în Parlament.
„Eu nu am poziţii dure, eu sunt obligat ca om care reprezint cetăţenii, ales în Parlament, aceste lucruri să le ridic în public, pentru că observăm de multă vreme că CSM-ul, din păcate, ar fi trebuit până acum să intervină singur, nu să apară la suprafaţă, aduse de către presă, aceste lucruri foarte grave. Dacă nu ar fi fost presa, ce s-ar fi întâmplat? CSM-ul ne-ar fi făcut un raport în care ne-ar fi spus că totul merge perfect. Deci, eu salut în primul rând acest demers al presei independente din România şi mă bucur că presa joacă rolul de câine de pază al democraţiei pentru că, iată, unele instituţii nu îşi fac sufficient treaba, nu îşi îndeplinesc atribuţiile, nu îşi îndeplinesc responsabilităţile pe care le au prin Constituţie”, a continuat acesta.
Leave a Reply