Premierul Mihai Tudose le-a transmis joi proprietarilor kazahi ai grupului Rompetrol, că, pentru prelungirea Memorandumului încheiat în urmă patru ani, trebuie achitată datoria istorică față de statul român și rezolvată cauza din instanță.
Premierul Tudose a condiționat prelungirea unui controversat Memorandum semnat de Guvernul Ponta în 2013 cu Rompetrol de îndeplinirea a două condiții, potrivit unui comunicat de presă. Astfel, Tudose a cerut Rompetrol să constituie fondul de investiții promis, de un miliard de euro, și să aștepte soluționarea anchetei DIICOT, potrivit HotNews.
DIICOT a pus sechestru în 2016 pe bunurile Rompetrol, fiind vizate atât rafinaria Petromidia, cât și benzinăriile companiei și alte active, în baza unei datorii istorice de circa 600 milioane dolari.
Pe de altă parte, șefii Rompetrol transmiseseră azi, într-o conferință de presă, mesajul că Guvernul ar “accelera” prelungirea memorandumului. Memorandumul controversat ierta Rompetrol de o datorie istorică, estimată de statul roman la 400 de milioane de dolari, în schimbul creării unui fond de investiții cu active de un miliard de euro.
Într-un comunicat remis vineri, Ministerul Economiei anunță că prim-ministrul Mihai Tudose a avut la Palatul Victoria o întâlnire cu o delegație a KazMunaiGaz (KMG), proprietarii grupului Rompetrol, și cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMG Internațional.
Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, la care au participat și miniștrii Energiei, Economiei și Finanțelor, s-a discutat despre viitorul memorandumului semnat în 2013 între statul român și compania KMG.
“În urma discuției, Guvernul României a comunicat KazMunaiGaz că pentru a putea discuta o nouă prelungire a prevederilor Memorandumului încheiat în urmă 4 ani, trebuie să fie îndeplinite două condiții: achitarea datoriei istorice a companiei față de statul român și soluționarea cauzei de către justiție“, se precizează în comunicatul Ministerului Economiei.
De asemenea, se arată în comunicat, premierul Mihai Tudose a “subliniat că cele două condiții trebuie întrunite cumulativ, altfel statul român nu va mai putea lua în calcul înțelegerea din 2013“.
Sursa citată amintește că în urmă cu patru ani (15 februarie 2013), a fost încheiat un Memorandum de Înțelegere între statul român, și fostul The Rompetrol Group N.V. (în prezent KMG Internațional N.V.), care prevedea în principal:
-înființarea, organizarea și funcționarea unui fond de investiții kazah-român în sectorul energetic,
-lansarea la privatizare de către statul român a pachetului de acțiuni de 26% din capitalul social al Rompetrol Rafinare S.A. Constanța
Leave a Reply