Proiectul de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituția Republicii Moldova, ce prevede înlocuirea sintagmei “limba moldovenească” cu “limba română”, a fost avizat favorabil, miercuri, de Comisia parlamentară pentru protecție socială, sănătate și familie din Legislativul de la Chișinău, informează Deschide.md.
Tot miercuri, inițiativa legislativă privind modificarea art. 13 în Constituție a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.
Săptămâna trecută, proiectul de lege a fost avizat pozitiv și de Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe.
Curtea Constituțională de la Chișinău a decis în 31 octombrie ca termenul de “limbă română” poate fi utilizat în Constituție pentru a înlocui formularea “limbă moldovenească cu grafie latină”, utilizată în prezent pentru a defini limba oficială din Republica Moldova, inițiativă aparținând parlamentarilor liberal-democrați, care au elaborat un proiect de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituție, amintește News.ro.
Președintele Moldovei, Igor Dodon, a anunțat recent într-un interviu că a găsit voturile necesare în Parlament pentru a bloca inițiativa de modificare a Constituției.
“În Parlament se discută propunerea cu privire la modificarea Constituției în favoarea limbii române. Acest lucru nu va trece… Pentru ca aceste modificări să fie blocate, este nevoie de 35 de deputați, iar noi avem 24. Cu 11 noi deja am purtat discuții și ei nu vor vota pentru inițiativa privind limba română”, a menționat el.
Leave a Reply