Preşedintele Comisiei de control al SRI din Parlament, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat marţi că preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a confirmat deja prezenţa la audierile de săptămâna viitoare, urmând ca în 27 februarie la comisie să vină George Maior, pe 6 martie Florian Coldea, iar pe 13 martie, “dacă îi permite timpul”, fostul preşedinte Traian Băsescu, notează News.ro.
„Săptămâna viitoare, marţi, pe data de 20 februarie va fi invitat la Comisie domnul Călin Popesc- Tăriceanu. Domnia sa a şi confirmat, în acest moment o să îi trimitem şi adresa scrisă. Pe data de 27 februarie să-l invităm la Comisie pe domnul George Maior, urmând ca la o săptămână după, 6 martie, să vină la Comisie domnul Florian Coldea. În săptămâna imediat următoare îi vom propune domnului Traian Băsescu să vină, când îi permite timpul (…) urmând ca pe celelalte persoane despre care s-a vorbit în spaţiul public să stabilim când le invităm”, a declarat Manda la finalul şedinţei Comisiei SRI.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat sâmbătă că a primit invitaţie să se prezinte la comisia SRI de la preşedintele acesteia, senatorul PSD Claudiu Manda, şi că va merge, afirmând că nici nu i-a trecut prin cap să nu se prezinte.
„Am primit o invitaţie de la Claudiu Manda şi am confirmat. Dacă eu clamez că oricine e obligat să se prezinte în faţa comisiilor de anchetă, trebuie să mă prezint şi eu, nici nu mi-a trecut prin cap că aş putea să procedez altfel”, a declarat Tăriceanu.
Claudiu Manda, a mai declarat marţi, referitor la audierea în comisie a fostului deputat Sebastian Ghiţă, aflat în prezent în Serbia, că membrii Comisiei ar fi interesaţi de acest lucru, dar nu ştiu cum ar putea lua legătura cu el. Manda a mai spus că apariţia lui Ghiţă din ultimele două zile în spaţiul public arată că acesta este “doritor” să aibă o discuţie cu Comisia şi să lămurim diferite aspecte pe care a început să le spună la un moment dat”.
“Aşa cum am mai spus, suntem interesaţi să avem acest dialog cu Sebastian Ghiţă, avem condiţiile tehnice şi legale, lucru care nu a fost atunci când înţelesesem din spaţiul public intenţia domniei sale de a avea o discuţie cu comisia. Am văzut intervenţiile domniei sale în presă. În măsura în care doreşte să existe această audiere, sigur că trebuie să facem chestiunile tehnice şi să facem o audiere. Depindem foarte mult de domnia sa, noi nu i-am adresat oficial o adresă scrisă, sunt lucrurile cumva prin spaţiul public parcurse. Dacă doreşte, sigur că poate să ia legătura cu noi, pentru că nu ştiu cum am putea să luăm legătura cu domnia sa. Cred că există un număr de telefon”, a afirmat Manda.
Manda a spus că, din punct de vedere tehnic, Sebastian Ghiţă poate fi audiat oricând, aşa cum a fost audiat prin videoconferinţă la instanţe.
“La momentul la care s-a vorbit despre subiect, era o hotărâre a Parlamentului care spunea că toate lucrările comisiei sunt informaţii clasificate. În acel context orice fel de dialog la distanţă pe care ar fi trebuit să-l avem cu cineva, chiar dacă vorbeam despre informaţii clasificate sau nu, trebuia să o facem cu respectarea legii şi a acelei hotărâri, şi anume trebuia să facem într-o sală (…) din punct de vedere tehnic, lucrul acesta se poate face oricând prin videoconferinţă şi ştim cu toţii că Ghiţă a intervenit prin video conferinţă la unităţile de instanţă”, continuă acesta.
Senatorul susţine că invitarea lui Sebastian Ghiţă la Comisia SRI depinde de “dorinţa domniei sale şi de programul comisiei, în aşa fel încât să putem să discutăm”, iar apariţia sa din ultimele zile în spaţiul public arată că “este doritor să aibă o discuţie”.
“Singurul lucru care trebuie să se îndeplinească este să existe acel moment şi dorinţa domniei sale şi programul comisie, în aşa fel încât să putem să discutăm. Având în vedere că a venit în spaţiul public de două zile încoace, cred sau sper să fie în continuare la fel de interesat şi de doritor să aibă o discuţie cu comisia şi să lămurim diferite aspecte pe care a început să le spună la un moment dat. Şi sunt sigur că mai are lucruri de spus”, a mai spus Manda.
Întrebat de ce nu îi trimite o invitaţie scrisă lui Ghiţă, Manda a replicat: “Probabil că o să trimit o invitaţie oficială scrisă. Rămâne să vedem unde să o trimitem”.
Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, urmărit în mai multe dosare penale, a fost reţinut la Belgrad în noaptea de 13 spre 14 aprilie 2017, plasat apoi în arest preventiv şi eliberat în 26 mai pe cauţiune, în baza unei decizii a Curţii Supreme din Serbia, după depunerea unei cauţiuni de 200.000 de euro. Lui Ghiţă i-a fost reţinut paşaportul şi i s-a interzis să părăsească Belgradul. Omul de afaceri aşteaptă o decizie privind cererea de extrădare formulată de autorităţile române.
Duminică seară, Sebastian Ghiţă a avut o primă intervenţie la Antena 3, unde a reluat afirmaţiile conform cărora avea o relaţie apropiată cu şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, susţinând că aceasta a fost la el acasă, la Ploieşti, “a venit la vie” şi a fost văzută de lăutari şi de chelneri. El a precizat că se va gândi cum poate dovedi relaţia pe care a avut-o cu Laura Codruţa Kovesi. De asemenea, Ghiţă a spus că fusese şi el invitat acasă la Gabriel Oprea în seara alegerilor prezidenţiale din 2009, chiar de către Gaberiel Oprea, dar că nu a putut da curs invitaţiei, fiindcă se afla la un eveniment privat.
Luni seară, Sebastian Ghiţă a avut o nouă intervenţie, la România TV, în care i-a adus acuzaţii şefului DNA Ploieşti, Lucian Onea, şi a comentat declaraţiile făcute de acesta la conferinţa de presă organizată în urma acuzaţiilor aduse de fostul deputat PSD Vlad Cosma. Ghiţă a susţinut că denunţul din dosarul în care este cercetat alături de Victor Ponta este un fals şi că a început proceduri pentru a le prezenta judecătorilor sârbi “adevărul despre acele probe fabricate”, pe baza cărora a primit mandat de arestare şi cerere de extrădare. “Parchetul General va trebui să ne probeze. Nu mai au loc de întors. Orice putere ca a lui Kovesi e efemeră. Cum de nu aţi arestat-o pe Kovesi? I-aţi fost complici! Nu au scăpare cei de la Parchetul General!”, a spus Sebastian Ghiţă.
Antena 3 a difuzat, duminică seară, o înregistrare cu fostul deputat PSD Vlad Cosma, care susţine că procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea de la DNA Ploieşti ar fi încercat să facă dosare în baza unor “probe fabricate” pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri, între care Sebastian Ghiţă. Vlad Cosma a susţinut, de asemenea, că şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, i-ar fi cerut să modifice documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.
Şeful DNA Ploieşti, Lucian Onea, a susţinut luni o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de fabricare şi plantare de probe lansate de fostul deputat. Onea a spus că DNA Ploieşti nu a falsificat niciodată probe şi a respectat întotdeauna legea. Procurorul a afirmat că procurorii structurii pe care o conduce au fost avertizaţi de persoane din anturajul lui Vlad Cosma că va urma un atac, ceea ce s-a şi întâmplat, dar nu vor ceda presiunilor, chiar dacă acestea sunt din ce în ce mai agresive. Şeful DNA Ploieşti a precizat că chiar astăzi a solicitat Inspecţiei Judiciare (IJ) să facă verificări, fiind în joc reputaţia procurorilor.
Incintele în care Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI îşi desfăşoară activitatea ar putea deveni zone de securitate clasa I, după ce conducerea comisiei a trimis marţi o solicitare Secretariatului General al Camerei Deputaţilor în acest sens, scrie Agerpres.
“Am decis să sesizăm Secretariatul General al Camerei Deputaţilor ca incintele în care comisia îşi desfăşoară activitatea, fie birouri, fie sala de plen – să fie parcurşi paşii necesari pentru ca acestea să fie declarate şi să corespundă exigenţelor zonei de securitate clasa I. Nu putem să discutăm aspecte care înseamnă secret de stat, secret de serviciu sau secret de stat de importanţă deosebită în nişte săli în care ar putea exista pericolul scurgerii de informaţii“, a anunţat preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.
Potrivit acestuia, dacă există o zonă securizată la nivelul PM din Palatul Parlamentului, “este foarte bine”.
“Există exigenţele legislaţiei în care persoanele care intră trebuie să respecte anumite norme, există protecţia ca aceste informaţii să nu fie preluate din afara acestei camere. Dacă sunt respectate, este foarte bine, dacă nu, Camera Deputaţilor ar trebui să parcurgă paşii necesari ca toate aceste exigenţe legislative să fie respectate. Nu există audit, sunt nişte dotări minime necesare care trebuie să fie, e clar că Secretariatul Camerei Deputaţilor trebuie să urmărească dacă există şi există instituţii – iar ORNISS şi SRI care auditează şi dau astfel de certificat, inclusiv stabilesc procedurile şi paşii de urmat când se intră în sală, când se iese din sală. (…) Credem că atunci când discutăm subiecte care fac referire la documente secrete trebuie să respectăm litera legii, chiar dacă până acum nu s-a întâmplat niciun incident”, a adăugat senatorul PSD.
Leave a Reply