Media perechii euro/leu calculată de Banca Centrală vineri a fost de 4.639 lei pentru un euro, nivel record al ultimilor ani, informează HotNews.
Efectul apare la nici 24 de ore după ce Guvernatorul a dat semnalul că BNR se va orienta prioritar către rata de dobândă (neputând controla simultan “imposibila trinitate”- cursul de schimb, dobânda și rezervele valutare). Dealtfel, rata de dobândă este și instrumentul principal de care banca centrală dispune. Dolarul a pierdut teren față de majoritatea celorlalte monede majore vineri dimineață din cauza incertitudinilor legate de reformele fiscale în SUA. Euro s-a întărit față de USD fiind cotat în jurul nivelului USD 1.1655/EUR.
Francul elvețian s-a tranzacționat în medie la peste 4 lei (4.0079 lei, mai exact), iar dolarul SUA a rămas la 3.98 de lei, potrivit mediei calculate de BNR.
Practic, ceea ce se câștiga ipotetic într-o parte prin măsurile de relaxare fiscală, se pierde prin scumpiri și prin curs.
”Raportul leu/euro a consemnat o nouă creștere rapidă în primele zile ale lunii iulie. Ascensiunea-opusă evoluției ratelor de schimb ale celorlalte monede din regiune-s-a produs în contextul anunțării și discutării în spațiul public a unor noi măsuri și inițiative legislative în sfera taxării și impozitării, de natură să afecteze percepția de risc a investitorilor”, precizează Raportul privind inflația, publicat joi.
“Intensificarea deficitelor gemene și tergiversarea reformelor sunt factori în favoarea cursului euro, nu a leului, iar dinamica EUR/RON pe termen mediu dependentă de relația dintre România și Zona Euro (inclusiv știrile privind aderarea la Zona Euro)”, a spus joi într-o prezentare făcută investitorilor din Pitești Andrei Rădulescu, economistul șef al Băncii Transilvania.
“Atât timp cât fundamentele economice nu se îmbunătățesc, balanța comercială, deficitul de cont curent, poate chiar și deficitul bugetar ar mai putea să crească, dar în primul rând deteriorarea balanței comerciale pune presiune pe cursul de schimb”, a explicat joi și economistul șef al Raiffeisen Bank, Ionuț Dumitru.
Reamintim că inflația lunară- calculată și publicată vineri de BNR, a crescut în octombrie peste așteptări la 1.28% ducând valoarea anuală la 2.63%. Prețurile produselor alimentare au urcat cu 1.35% față de luna anterioară pe seama scumpirii legumelor și fructelor, produsele nealimentare au crescut cu 1.74% mai ales din cauza prețurilor combustibililor, iar prețurile serviciilor sunt mai mari cu 0.16%.
Curba randamentelor implicite a urcat vineri dimineața cu segmentul scurt la 1.45% și cu segmentul maturităților 1M-3M în zona 1.90%-2.05%.
Ministerul Finanțelor a împrumutat joi trei sute de milioane de lei obligațiuni de stat care ajung la maturitate în aprilie 2019, plătind un randament de 2.31%.
Metalele prețioase -au tranzacționat vineri dimineață în intervale înguste, investitorii ezitând din cauza incertitudinilor legate de revoluția fiscală americană. Aurul este cotat cu puțin sub 1,285.00 dolari pe uncie, argintul se menține peste 17.00 dolari pe uncie, platina fluctuează în jurul a 935.00 dolari pe uncie, iar prețul paladiului este în jurul valorii USD 1,006.00, revenind de la maximumul ultimilor 16 ani atins ieri la 1,026.10 dolari pe uncie.
Leave a Reply