Liviu Dragnea se pregătește de confruntarea cu premierul Mihai Tudose pentru supremația în cadrul PSD, iar luna ianuarie ar urma să fie decisivă pentru tranșarea meciului dintre cei doi, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe Hotnews.
Redăm mai jos textul integral:
”Liviu Dragnea a dat o tură pe la Antena 3 și Romania TV cu scopul precis de a aminti publicului că este încă președinte PSD și că dușmanul complotează din nou împotriva lui. Cu aceste ieșiri, Dragnea a pregătit terenul pentru asaltul final la premierul Tudose. Mai multe surse din partid au confirmat pentru HotNews.ro că liderul PSD se gândește la convocarea unui congres extraordinar, intenție discutată recent cu Paul Stănescu și Niculae Bădălău.
Cu o eventuală convocare a Congresului, planificat cât mai curând posibil după Anul Nou, până pe data de 1 februarie, Dragnea ar urmări în primul rând reconfirmarea sa în funcția de lider al partidului în cel mai înalt for de conducere. N-ar fi exclus ca liderul PSD să anunțe că-și depune mandatul, mizând pe faptul că partidul refuză și-l roagă să rămână. Ar fi mișcarea clasică pentru orice lider care își joacă ultimele cărți. Al doilea obiectiv al Congresului ar fi debarcarea lui Mihai Tudose și Marcel Ciolacu din Guvern, cam după același tipic după care a fost dat jos Grindeanu: abateri de la programul de guvernare, complicitate cu statul parlalel, etc.
Baronii din tabăra Tudose par destul de relaxați cu perspectiva organizării unui congres. În opinia lor, Dragnea are puține șanse să joace tare, cu mandatul pe masă. “Dacă își depune demisia, e mort. La ce imagine are acum în partid, nu are nicio șansă”, a explicat pentru HotNews.ro unul din liderii de filială. Acesta susține că luna ianuarie va fi decisivă pentru tranșarea meciului Dragnea – Tudose și tot atunci ar urma să se producă inevitabil remanierea guvernului, indiferent de câștigător. Alte surse susțin că Dragnea a pierdut atât de mult teren în partid, încât unii lideri locali, ca Niculae Bădălău, Felix Stroe sau Marian Oprișan îl sfidează pe față, spre disperarea liderului PSD.
O eventuală convocare a unui Congres extraordinar ar trebui aprobată de Comitetul Executiv, din care fac parte liderii de filiale și vicepreședinții partidului. Nu este deloc clar în acest moment dacă CEX-ul, care l-a susținut până acum pe Dragnea fără fisură, mai funcționează ca un monolit. Am evocat deja în textele anterioare rolul important jucat de Marcel Ciolacu, vicepremierul care a trecut de ceva timp în tabăra Tudose. Ciolacu ține legătura cu baronii și se asigură de loialitatea lor, mai ales că guvernul tocmai a împărțit bugetul. Dacă Dragnea convoacă Congresul, dar CEX nu-i susține demersul, lupta s-ar sfârși înainte să înceapă. La fel de semnificativ va fi dacă liderul PSD renunță la toate aceste planuri, realizând că și-a pierdut susținerea în partid.
La ultimele ieșiri televizate, Liviu Dragnea l-a îndemnat pe Mihai Tudose “să fie mai calm”, un mesaj destul de lipsit de echivoc, o invitație la capitulare. ”Dacă ar fi și mai calm, ar fi mult mai bine. Când ești mai calm, aduni mai multe în jurul tău, decât când ești nervos”, a spus liderul PSD la Romania TV. Și tot în ultimele sale intervenții TV a somat din nou cei doi miniștri cărora “li s-a spus” că sunt buni de președinți ai PSD, fără să spună însă clar cine s-ar afla în spatele complotului. Reiese că ar fi vorba de Klaus Iohannis și de “statul paralel”, dar la fel de bine ar putea fi o simplă strategie prin care Dragnea caută să strângă partidul în jurul lui pe principiul “cetății asediate”. N-ar fi prima dată când procedează astfel.
Primele semne că se apropie marea înfruntare Drangea – Tudose au apărut încă de săptămâna trecută. Atunci premierul Tudose submina autoritatea liderului PSD declarând public că nu este de acord cu beneficii financiare acordate Casei Regale, inițiativă susținută de Dragnea și Tăriceanu. A venit în scurt timp replica liderului PSD, care a trecut Monitorul Oficial din subordinea Guvernului la Parlament. Este o mișcare-cheie pentru a controla momentul intrării în vigoare a unor ordonanțe sau proiecte de legi, inclusiv eventuale demiteri sau demisii din funcție.
Relevantă este și divizarea partidului în ce privește susținerea modificărilor la Codul Penal și Codul de Procedura Penală, mai ales ultimele inițiative care au scandalizat opinia publică. Este un semn destul de clar că nu tot partidul dorește să meargă pe linia dură anti-justiție susținută de Liviu Dragnea, ceea ce reprezintă în sine o premieră. Și UDMR a făcut un pas lateral în ce privește modificarea Codurilor, deși a susținut PSD și ALDE în adoptarea celor trei legi ale justiției. Toate la un loc nu sună prea bine pentru liderul PSD, care le-a promis penalilor din partid rezultate.
Un alt test major anunțat tot pentru luna ianuarie este propunerea de revocare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Potrivit surselor HotNews.ro, Dragnea și-ar dori că ministrul justiției, Tudorel Toader, să o execute cât mai repede, tot în luna ianuarie. Va fi un moment dificil pentru premierul Tudose. Dacă se opune, riscă să devină inamicul pesedistilor pe care tot încearcă să-i atragă de partea lui. Dacă acceptă, își pierde imaginea de premier frecventabil atât în interior cât și în exterior.
Există însă și voci care îi dau puține șanse lui Mihai Tudose. Să ne amintim că acesta a mai avut o tentativă de a se impune în partid, în momentul în care a forțat demisia celor doi miniștri anchetați în dosarul Belina, Rovana Plumb și Sevil Shhaideh. Chiar dacă în prima fază s-a impus, planul a eșuat iar partidul a făcut scut în jurul lui Dragnea. Mai mult, în ședința CEX din 17 noiembrie de la Băile Herculane, PSD a adoptat celebra rezoluție împotriva “statului paralel și ilegitim”.
Chiar dacă Dragnea reușește să-l dea jos pe Tudose în februarie, printr-o nouă moțiune de cenzură împotriva propriului guvern, întrebarea este ce face dacă președintele Klaus Iohannis îl va nominaliza tot pe actualul premier? Îl va mai trânti a doua oară în Parlament? Merge la anticipate? Puțin probabil.
Ambele tabere au interesul ca disputa să se tranșeze cât mai repede. Anul va începe în mod previzibil cu nemulțumiri majore generate de noile grile de impozitare, care vor lovi în plin Guvernul. Pe de altă parte Dragnea știe că degeaba va reuși să modifice Codurile în Parlament dacă nu controlează la milimetru mișcările Guvernului. Apoi, toate sondajele indică creșterea gradului de nemulțumire și anxietate socială.
Nu este deloc limpede ce s-a schimbat între timp premierul Tudose-mărit de susținere partid. Cert este înfruntarea decisivia pare acest moment foarte probabil vom la convulsii interne PSD din lui 2018 iar cel târziu martie vom deznodământul.”
Leave a Reply