Domnule Liviu Dragnea,
”Cum vă place” e doar un titlu al unei piese de teatru scrise de nemuritorul Shakespeare. ”Cum îmi place” nu poate fi un modus vivendi pentru nici un cetățean într-un stat în care domnește legea, iar nu bunul plac.
Dacă România a devenit un stat autoritar sau, mai rău, o dictatură în timpul de când dumneavoastră și domnul Călin Popescu Tăriceanu ați ajuns la putere, poate ne spuneți și nouă.
Dacă încă mai suntem o democrație și un stat de drept (brrr, ce urât vă sună, nu-i așa?) atunci trebuie să admiteți că nu sunteți mai presus de legile românești în vigoare.
Așa scrie în Constituția României, legea fundamentală a statului român. Unde-i lege nu-i tocmeală, spune înțelepciunea românului.
Ați câștigat alegerile, e corect, dar asta NU vă dă dreptul să ne spuneți, precum Regele Soare, că legea sunteți dumneavoastră, că alegeți în funcție de bunul plac, simpatii și antipatii, suspiciuni și bănuieli, ce oameni rămân și ce oameni pleacă din fruntea statului, ce legi respectați și ce legi călcați în picioare, pe care le schimbați și pe care nu, pe care le forțați la limită și pe care le puneți între paranteze.
A devenit o emblemă a guvernării celebra sintagmă ”Pentru că putem”, rostită public de Codrin Ștefănescu și preluată, într-o dispută de partid, și de dumneavoastră.
Revoluție fiscală ați făcut și i-ați amețit pe toți cei ce muncesc în țara asta.
Revoluția legislativă e în ”durerile” facerii și a făcut deja vâlvă și deranj în toată lumea.
Iliberalismul vine în România încet, dar sigur, de stau să sară din țâțâni toate angajamentele strategice ale României.
Și ce dacă?, vă spuneți, probabil. Oricum nu vă pasă de nimeni și nimic.
Dar în aceste revoluții aflate în curs – fiscală, legislativă, iliberală – măcar păstrați o aparență de legalitate, încercând să vă legiferați interesele și aspirațiile.
Mai pe românește, citiți o lege, vedeți că nu vă convine și puneți colegii să scrie varianta convenabilă. După care, ori emiteți pe mâna guvernului ordonanțe de urgență, ori votați la iute-iute în Parlament.
Mai protestează unii sau alții, în țară sau afară, dar ce contează?
Aveți ac de cojocul lor, îi demonizați: sunt de la agenturi, de la servicii, din masonerie, unelte ale statului paralel, vânduți lui Soros, lui Merkel, lui Clinton, slugi de la bănci străine și de la multinaționale. Și dacă au ieșit în stradă din convingeri, atunci sigur sunt manipulați, n-au citit legile, niște bieți naivi sau proști de-a dreptul, ce mai încoace încolo.
Toți aceștia vă cer exact ce nu vreți să dați sau să faceți, vă vânează averea, libertatea, familia, partidul, suveranitatea, vă colonizează țărișoara și, foarte grav, nu vă răspund la comenzi când le cereți să stea cuminți la locurile lor.
Cum ar spune Suleiman Magnificul, sunt niște ghiauri. Asediază dreptul dumneavoastră de a face ce vă trece prin cap cu România, pe persoană fizică, în binele propriu sau al grupării care v-a propulsat la cârma României.
Ați observat că acest lucru e molipsitor și că și unii din partid vă cer mai nou să împărțiți Puterea, concentrată la dumneavoastră și la câțiva baroni din Sudul României.
Mai mult de nevoie decât de voie ați dat ceva firimituri și prin Moldova și prin Ardeal, dar trebuie să vegheați ca de acum încolo acest lucru să nu mai fie posibil.
Pentru menținerea și monopolul puterii, trebuie să știți tot ce mișcă în Guvern, în Partid, în Coaliție, în Parlament, în tabăra dușmanilor, și, dacă se poate, în toată România, în Europa, pe glob și în galaxie.
Esențial e Guvernul, unde miniștrilor nu trebuie să li se urce la cap demnitățile dobândite și independența. Nu de alta, dar un guvern Dragnea IV ar fi greu de explicat până și partidului.
Viorica Dăncilă și miniștrii ei trebuie păziți ca lumina ochilor. Și spionați, pas cu pas. Dacă-i seduc cântecele vrăjite ale unora din partid, din afara lui, din fantomaticul stat paralel, din amărâta aia de opoziție, ca să nu mai punem la socoteală cântecele de sirenă din afara granițelor? Nu, membrii guvernului Dăncilă nu trebuie să mai fie seduși de nimeni și nimic.
Cu toate acestea, domnule Dragnea, conștientizați că nu puteți să le înfundați urechile cu ceară sau să-i legați de catarg, precum pe Ulise în legendă. Cel mai bine e să-i păziți. Adică să stea gărzile de corp cu ochii cât cepele pe ei și să vă raporteze tot.
Dar aici vă loviți de legile în vigoare. Securitatea demnitarilor e asigurată, prin lege, de SPP. Care SPP, tot conform legii, nu răspunde la comanda dumneavoastră.
Și iată cum, presat de urgență, decideți să intrați într-o nouă fază a guvernării: faceți ce vă place, chiar dacă legea vă interzice, fără să vă mai împiedicați de ciotul numit lege.
De la dumneavoastră putere, Viorica Dăncilă și toți miniștrii membri ai CSAT vor fi păziți nu de SPP, ci de Jandarmerie. Iar jandarmii îi vor raporta pupilei Carmen Dan tot ce vreți să aflați.
Ce dacă nu e legal, ordinul e ordin, așa cum recunoaște chiar șeful Jandarmeriei stimabilul colonel Cocoș.
Și cum nu puteți trimite la plimbare SPP fără motive, și dumneavoastră și domnul Tăriceanu faceți din generalul Lucian Pahonțu inamicul public numărul unu, marele broker politic care vă spionează și de care vă feriți ca de Satana, pe motiv că legea îi cere să se raporteze la șeful statului și nu la dumneavoastră.
Odată demonizat șeful SPP, mergeți la șantaj. Probabil că îl veți amenința că va da seama la comitete și comiții, forțându-i demisia, sau îi veți cere șefului statului să-i pună capul pe tipsie.
Numai că, domnule Dragnea, sunteți total în afara legii.
Dumneavoastră și toți cei care vă acompaniază/aplaudă: domnul Tăriceanu, doamna Dăncilă, doamna Dan, Cocoș-ul de la Jandarmerie, Codrin Ștefănescu și alți curteni pesediști.
Lăsând puțin pamfletul deoparte, e vremea să facem, domnule Liviu Dragnea, un mic popas în legislație. Ca să știe și simplii cetățeni care au îndrăznit să vă creadă și să vă dea votul, de ce sunteți în stare.
Legea 550/2004, la articolul 19 aliniatul doi: La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în situaţii care nu suferă amânare, la propunerea inspectorului general, ministrul administraţiei şi internelor poate aproba asigurarea temporară a protecţiei unor persoane, obiective, bunuri, valori şi transporturi speciale, altele decât cele stabilite prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii;
Deci, domnule Dragnea, jandarmii pot proteja doar temporar, în condițiile mai sus enunțate, persoane fizice sau juridice, altele decât demnitarii români. Negru pe alb, demnitarii nu pot fi apărați de jandarmi.
În primul rând, să vedem domnule Dragnea, cine se încadrează în definiția dată de lege demnitarilor români, ca să nu avem vorbe și interpretări.
Demnitarii români sunt persoanele care ocupă cele mai înalte funcții în stat.
Ca să nu credeți că vorbim după ureche, iată cum definește demnitarul român Ordonanța 32/1998, articolul 1 : ”prin demnitar din administrația publică centrală, denumit în continuare demnitar, se înțelege: primul-ministru, ministrul de stat, ministrul, ministrul-delegat pe lângă primul-ministru, secretarul de stat – membru al Guvernului, secretarul de stat, subsecretarul de stat și asimilații acestora, precum și prefectul și subprefectul, ca reprezentanți ai Guvernului.
Așadar, nu putem vorbi de atribuții care se suprapun între protecția SPP și cea a Jandarmeriei sau a altor instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională. Protecția demnitarilor este, potrivit legii, atributul exclusiv al SPP.
Mai mult, prin legea de funcționare a SPP, dar, mai ales, prin decizia CSAT, demnitarii care sunt și membri ai CSAT, precum Viorica Dăncilă și alți câțiva miniștri, intră fără drept de apel sub protecția SPP și nu pot face obiectul protecției unei alte instituții, chiar dacă aceasta face parte din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.
Domnule Dragnea, ați nominalizat-o în CEx pe doamna Dăncilă, a trecut de votul Parlamentului, a fost învestită la Cotroceni. Din acel moment nu vă mai aparține, dumneavoastră, partidului sau coaliției.
Viorica Vasilica Dăncilă nu mai e o persoană fizică oarecare, ca să se poată prevala de articolul 19 aliniatul 2 din Legea 550/2014 citat mai sus și să apeleze la Jandarmerie sau la alt serviciu specializat în pază și protecție.
Din momentul asumării funcției și a publicării decretului prezidențial în Monitorul Oficial, Viorica Vasilica Dăncilă a căpătat calitatea de demnitar al statului român, în conformitate cu Ordonanța 32/1998, articolul 1, și acesta citat anterior.
Ca demnitar membru al CSAT, vrea sau nu, intră în protecția SPP. Asta e legea.
Inutil să vă amintesc, știți bine, că această calitate de premier nu este una temporară, pe perioadă de timp determinată, ci se exercită în cadrul unui mandat pe durata învestiturii, adică până la viitoarele alegeri parlamentare, când formațiunea sau coaliția câștigătoare va da un nou premier și un nou executiv.
Desigur, nu știm dacă doamna Dăncilă nu va avea soarta premierilor Grindeanu sau Tudose, cred că nici dumneavoastră nu aveți habar cât va dura guvernul Dăncilă în acest moment. Potrivit legii, însă, nimeni nu poate fi temporar sau parțial demnitar.
Comanda Guvernului, pe motiv că este politic, o fi la Coaliție, adică la dumneavoastră, dar protecția este, potrivit legii, nenegociabil, la SPP.
Nu vreau să mă lansez în speculații și să colportez aici zvonurile din piață despre adevăratele motive pentru care ați intrat în război deschis cu șeful SPP.
Încălcați legea dezinvolt și fără nici un fel de scrupul și determinați și Jandarmeria să facă același lucru, cu circumstanța nu neapărat atenuantă pentru Jandarmerie, că ordinul ministrului Carmen Dan nu se discută ca legalitate, ci se execută.
Încălcarea de lege o izolează în țară pe doamna Viorica Dăncilă. La orice vizită externă, doar ofițerii SPP îi pot asigura protecția fiindcă numai această instituție are protocoale externe care să-i permită să acționeze pe teritoriul unui stat străin. Și nu oricum. În baza protocoalelor, ofițerii SPP din România se integrează în dispozitivele de protecție ale statului respectiv. Ofițerii de la Jandarmerie nu ar fi primiți, nu au permisiunea de a acționa în afara teritoriului României.
Au mai existat situații în care demnitarii au intrat în coliziune cu alte instituții de forță din stat. Victor Ponta vedea spioni peste tot și și-a făcut un birou ”paralel” la MapN. Traian Băsescu a renunțat la serviciile Poliției Rutiere, supărat după episodul cu caschetele. Adrian Năstase a cerut, semnând că-și asumă răspunderea, să nu fie escortat de SPP la vizitele în țară pe timpul campaniei electorale din 2004. Însă doar pentru acest segment de activitate politică, pentru a face o bună impresie alegătorilor. Nu și pentru activitățile din București sau din afara țării.
E un caz unic în istoria României să deturnați o instituție de la menirea ei prevăzută prin lege: să asigure protecția demnitarilor și familiilor lor, a locuințelor și traseelor pe care circulă etc. SPP asigură protecția demnitarilor din stat, indiferent de numele acestora. O întreagă Diviziune care este afectată prin lege guvernului rămâne fără obiectul muncii.
Domnule Dragnea, în acest joc politic absolut periculos pentru România, dacă domnul Pahonțu nu demisionează, domnul Iohannis nu-l demite și veți dori să schimbați legea pentru a putea scăpa de SPP, nu-i așa de simplu, fiindcă protocoalele externe nu se încheie de azi pe mâine. SPP, echivalentul Secret Service-ului american, e parte în multe din angajamentele externe ale României și nici acestea nu pot fi modificate numai pentru că puteți.
Da, puteți, dar cu ce preț?
Până la deranjul extern, să revenim la încălcarea legilor în vigoare în România.
Așadar, domnule Dragnea, nu puteți sfida toți cetățenii unei țări cărora le cereți să respecte legile și să se conformeze voluntar, în timp ce dumneavoastră călcați legi aflate în vigoare și aruncați la coș deciziile CSAT.
Nu puteți acționa ca și când legile statului sunt pentru români, doar pentru ei, iar dumneavoastră, partidul, guvernul și coaliția de guvernare sunteți deasupra legilor, doar la judecata lui Dumnezeu.
Nu guvernați doar pentru membrii și simpatizanții PSD, numai pentru persoanele care depind de ajutoarele de stat și nu zic nici pâs, numai pentru bugetari, clar avantajați de programul PSD.
V-au votat cam trei milioane de români. Votul nu e o obligație, ci un drept pe care suntem liberi să alegem dacă îl exercităm sau nu.
Cu cele cel puțin 15 milioane de români care au votat cu altă formațiune politică sau au ales să nu voteze, ce faceți?
Îi dați afară din țară, îi declarați cetățeni de rang inferior pe principiul drag comuniștilor că ”acela care nu e cu noi e împotriva noastră”?
Îi asumați pe toți cetățenii când vreți să demonstrați că puțini vi se opun în țară, doar ca termen de comparație cu contestarii din stradă.
Îi asumați când e vorba de plata taxelor și impozitelor.
Îi demonizați, însă, dacă îndrăznesc sau vor îndrăzni să vă conteste.
Cu instituțiile statului în fruntea cărora sunt oameni care nu au fost numiți de dumneavoastră, în care nu aveți încredere sau care, pur și simplu, nu vă plac, ce faceți? Forțați demiterea lor? Îi suspendați? Desființați instituțiile?
Președinția, CSAT, unde e nevoie de vot unanim pentru decizii, SIE, SRI, SPP, Parchetul General, DNA, STS, ANI, Consiliul Concurenței, iată puținele instituții unde (încă) nu dețineți controlul.
Și, al naibii coincidență, toate sunt în statul paralel, a cărui unealtă este, spuneți dumneavoastră, Klaus Iohannis, președintele ales de un număr dublu de români în comparație cu numărul votanților PSD.
Vremurile sunt nebune de-a dreptul, dar n-am crezut că o să apuc ziua când oameni desemnați să ne reprezinte interesele și ajunși prin vot în cele mai înalte demnități din stat vor călca legile în picioare la vedere, ne vor minți fără să clipească, ne vor jigni dacă avem alte opinii, dacă alegem să ne exercităm drepturi și libertăți fundamentale, precum dreptul la liberă exprimare, dreptul la asociere și dreptul la proteste.
Domnule Liviu Dragnea, știu că nu vă pasă de scrisorile primite de la Bruxelles, Washington sau de aiurea. Implicit că nu dați doi bani pe misiva unui simplu cetățean.
Nepăsarea și aroganța dumneavoastră nu mă împiedică să vă spun ceea ce cred, domnule Liviu Dragnea: un adevăr rămâne un adevăr, chiar de este spus de un singur om sau de milioane de oameni.
Adevărul e unul singur, nu e negociabil în funcție de jocurile politice și nu-i de partea fiecăruia.
Și eu, simplu cetățean, vi-l spun verde în față. Pentru că pot.
Dar ce diferență e între putințele noastre!…
Leave a Reply