Ancheta pe care o întreprinde FBI pe tema amestecului rus în alegerile prezidențiale americane e departe de a se sfârși. În centrul ei apare o misterioasă Olga Vinogradova, care ar putea fi nepoata lui Vladimir Putin.
Cine e Olga Vinogradova? Este întrebarea care agită în acest moment FBI-ul, scrie Politico , citat de Digi 24.
E o rusoaică foarte frumoasă, căreia i-ar fi revenit rolul de a apropia echipa de campanie a candidatului Trump de puterea rusă, în condițiile în care Rusia încerca să-și îmbunătățească relațiile cu SUA și era interesată să obțină ridicarea sancțiunilor economice impuse de Occident din 2014, de la episodul Ucraina.
Politico susține că femeia ar fi ajutat la aranjarea unei întrevederi între George Papadopoulos, membru al echipei de campanie a lui Donald Trump, și oficiali de la Kremlin. Ancheta a relevat că în e-mailurile adresate colegilor, Papadopoulos o descria drept „nepoata lui Putin”, dar ulterior acesta a negat legăturile pe care ea le-ar avea cu președintele rus.
La 5 octombrie, Papadopoulos a pledat vinovat pentru acuzația de a-i fi mințit pe anchetatorii FBI. Agenții vor ca fostul colaborator al lui Donald Trump să facă lumină în câteva chestiuni încă nelămurite legate de presupusa intervenție rusă în campania electorală americană.
George Papadopoulos a intrat în echipa de campanie a lui Donald Trump în martie 2016, pe post de consilier de politică externă.
Prima dată, numele Olgăi Vinogradova a fost menționat la începutul anului 2016, într-un email al lui Papadopoulos, spun surse sub acoperirea anonimatului. Colaboratorul lui Trump a întâlnit-o pe femeie pentru prima dată la 24 martie 2016, la Londra, prin intermediul lui Joseph Mifsud, zis și „Profesorul”, un universitar britanic apropiat de Moscova, potrivit unei surse judiciare. Acesta din urmă i-a prezentat-o pe Olga Vinogradova lui Papadopoulos drept o „rudă a lui Vladimir Putin”, cu relații în guvernul rus.
FBI suspectează că Olga Vinogradova că a fost folosită de Rusia cu misiunea de a apropia echipa de campanie a lui Trump de Moscova, cu ajutorul unor intermediari precum Mifsud.
Vinogradova este un nume foarte răspândit în Rusia, al 125-lea cel mai folosit. Să fie doar un paravan, un pseudonim? Anchetatorii FBI nu știu încă pentru cine lucrează femeia, nici de unde vine, nici cum l-a întâlnit pe profesorul universitar din Londra.
Serviciile secrete ruse folosesc adesea intermediari precum oligarhi, oameni de afaceri, dar și femei seducătoare pentru a se apropia de „țintele” cu care puterea rusă ar dori să stabilească niște legături, explică Politico.
Într-un interviu recent acordat cotidianului italian La Repubblica, Joseph Mifsud spune că Vinogradova este o simplă studentă, „foarte frumoasă”, iar interesul pe care Papadopoulos îl avea pentru ea era „de cu totul altă natură decât unul academic”. În același interviu, „Profesorul” neagă că ar fi agent rus.
Este prea curând și lipsesc încă prea multe elemente pentru a afirma răspicat că Rusia – sau mai precis Vladimir Putin – a intervenit direct în campania prezidențială americană. Însă grație colaborării lui George Papadopoulos cu FBI, aflăm dintr-un e-mail pe care el l-a trimis în 2016 către mai mulți membri ai campaniei lui Donald Trump că a discutat cu vestita „nepoată” și cu „Profesorul” Mifsud despre „organizarea unei reuniuni cu liderii ruși, pentru a vorbi despre legăturile dintre Statele Unite și Rusia în timpul președinției Trump”.
În același timp, profesorul universitar din Londra i-ar fi mărturisit lui Papadopoulos că Rusia este în posesia a mii de e-mailuri aparținând lui Hillary Clinton care i-ar putea distruge campania acesteia. Se întâmpla cu câteva luni înainte ca WikiLeaks să facă aceste dezvăluiri, discreditând-o pe candidata democrată. În aceste condiții, consilierul lui Trump a încercat de mai multe ori să organizeze o deplasare oficială a lui Trump în Rusia.
„Mi-am pus în mișcare relațiile personale, ca urmare a discuției noastre și a solicitării dumneavoastră”, afirma Vinogradova într-un e-mail adresat lui Papadopoulos la sfârșitul lunii aprilie 2016. „Cum v-am mai spus, suntem foarte încântați de posibilitatea de a avea o bună relație cu dl. Trump. Federația Rusă va fi bucuroasă să-l primească, odată ce candidatura sa va fi oficial anunțată”, adaugă enigmatica Vinogradova.
Pe toată durata primăverii lui 2016, Vinogradova și Papadopoulos au încercat să organizeze o întâlnire între echipa de campanie a candidatului Trump și „relațiile personale” apropiate puterii ruse pe care femeia pretinde că le avea. Încercările nu s-au soldat, însă, cu succes.
În ceea ce-l privește pe Donald Trump, actualul președinte și-ar dori ca ancheta FBI să se închidă cât mai repede. A dat încă o dată asigurări pe Twitter, recent, că nu a existat nicio colaborare între el și Rusia pe timpul campaniei electorale. FBI-ul, însă, nu se lasă foarte ușor convins.
Destinatarii email-urilor lui George Papadopoulos
În conformitate cu documéntele pe care se bazează inculparea, Papadopoulos, care ocupa o pozitie neplătită, în grupul de polítică externă al candidatului Trump a trimis emailuri unor oficialităţi de rang înalt, în echipa lui Trump, pentru a le comunica despre conexiunile sale cu Rusia.
Numele destinatarilor emailurilor nu sunt publice, dar presa a aflat câteva dintre ele. Unul dintre cei cărora le-au fost adresate emailurile este fostul co-preşedinte al campaniei lui Trump, Sam Clovis. Într-unul dintre emailuri, George Papadopoulos îi relatează lui Clovis despre întâlnirile avute la Londra cu un profesor, care l-ar fi pus în contact cu ambasadorul rus şi cu o femeie despre care spune că ar fi „nepoata lui Putin”, ceea ce s-a dovedit a fi însă fals. Grupul respectiv încerca să aranjeze o întâlnire la care să se discute relaţiile ruso-americane.
Clovis l-a felicitat pe Papadopoulos pentru eforturile sale. În August 2016, Clovis îl încuraja pe Papadopoulos să se deplaseze în Rusia pentru contacte neoficiale. Versiunea Casei Albe este că Clovis s-a opus oricărei călătorii în Rusia a lui Trump sau unor consilieri principali şi că în relaţiile cu George Papadopoulos nu a făcut decât să fie políticos.
Aceleasi surse de presă arată că Papadopoulos i-a trimis mesaje email şi lui Corie Lewandowski, transmiţîndu-i că ruşii sint interesaţi să stabilească o relaţie cu campania lui Trump. George Papadopoulos a scris la 27 aprilie 2016 că „Rusia e interesată să-l primească în vizită pe Trump”. În mai, acelaşi Papadopoulos îl intreaba pe Lewandowski dacă să accepte o ofertă de cooperare de la un rus cu legături cu Ministerul de Externe de la Moscova.
Şi Paul Manafort, fostul şef de campanie al lui Trump, inculpat şi el pentru delicte financiare, care au precedat campania, a primit emailuri de la George Papadopoulos, cu tema „Solicitarea Rusiei de se întâlni cu Donald Trump”. Sfatul lui Manafort a fost ca Trump să nu călătorească în Rusia, pentru a nu crea suspiciuni.
Profesorul care este menţionat în caz e Joseph Mifsud, o fostă oficialitate malteză şi directorul Academiei Diplomatice din capitala britanică. Mifsud este cel care i-a transmis lui George Papadopoulos că Rusia are informaţii compromiţătoare despre Hillary Clinton, inclusiv mii de mesaje email.
Leave a Reply