Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a clasat, din lipsă de probe, dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, era acuzat de luare de mită şi şantaj.
“La data de 9 ianuarie, procurorii din cadrul DNA au dispus soluţia clasării faţă de persoana menţionată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi şantaj întrucât faptele nu există, deoarece, în cauză, nu au fost descoperite probe care să stabilească o legătură între foloasele primite de inculpat şi anumite acţiuni sau inacţiuni ale acestuia, din perspectiva calităţii sale de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care să-i producă anumite beneficii martorului“, precizează DNA într-un răspuns transmis vineri Agerpres.
Marian Petrache, a precizat vineri, după clasarea dosarului său de la DNA, că este necesară continuarea luptei împotriva corupţiei, dar, în acelaşi timp, nu trebuie să fie făcute abuzuri asupra niciunui om, indiferent că este sau nu om politic.
“În România a fost şi încă este corupţie şi lupta împotriva corupţiei trebuie să continue. În acelaşi timp, consider că nu trebuie să fie făcute abuzuri asupra niciunui om, indiferent dacă este sau nu om politic. Acesta este motivul pentru care nu vreau să dezvolt, nu vreau să se interpreteze. Eu fiind om politic şi întâmplându-mi-se ce mi s-a întâmplat, nu vreau să se tragă concluzia că lupta împotriva corupţiei nu este necesară“, a scris Petrache pe Facebook.
El a apreciat că este nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor.
“Însă este nevoie şi de o lege a răspunderii magistraţilor, la fel cum procurorii trebuie sprijiniţi printr-o legislaţie adecvată în lupta împotriva corupţiei“, a adăugat Petrache.
Pe 17 februarie 2017, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov Marian Petrache pentru luare de mită şi şantaj.
Potrivit unui comunicat al DNA, la acea dată, Petrache era în anul 2008 secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unei formaţiuni politice.
Anchetatorii susţineau că în cursul anului 2008, având aceste funcţii, Marian Petrache, în schimbul neîndeplinirii atribuţiilor legale, ar fi primit de la primarul unei comune din judeţul Ilfov, care era martor în cauză, foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) şi în Saint Moritz (39.625,67 lei). De asemenea, arăta DNA, la solicitarea inculpatului, martorul ar fi plătit organizaţiei politice suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi.
Conform aceleiaşi surse, procurorii mai susţineau că foloasele necuvenite ar fi fost obţinute de Petrache prin constrângerea martorului, pentru ca primul să nu îi ceară prefectului judeţului Ilfov emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar. Procurorii precizau că, anterior, pentru a-şi înmatricula un autoturism în Bucureşti, primarul în cauză şi-a schimbat domiciliul, aspect care ar fi constituit un motiv de încetare a mandatului.
Leave a Reply