Procurorii anticorupţie au dispus joi clasarea cauzei faţă de foştii miniştri Dan Nica, Silvia Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu cercetaţi pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft.
Potrivit unui comunicat al DNA, cauza a fost clasată pe motiv că faptele au fost prescrise în cazul lui Dan Nica, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2000 – iulie 2004, al Silviei Adriana Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, iar anterior secretar de stat la acelaşi minister şi în cazul lui Alexandru Athanasiu, ministru al Educaţiei şi Cercetării în perioada 2003 – 2005.
“Termenul general de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracţiune, data săvârşirii ultimei acţiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripţie a răspunderii penale (şi nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plăţii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) – Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunţată de Î.C.C.J. – Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce priveşte momentul consumării infracţiunii de abuz în serviciu“, se precizează în comunicat.
Procurorii anticorupţie au dispus anterior clasarea cauzei în dosarul Microsoft şi faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu în dosarul Microsoft.
Soluţia de clasare a fost dispusă pe 8 ianuarie 2018, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale.
“S-a dispus soluţia clasării conform art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de Procedură Penală, întrucât în cazul infracţiunilor reţinute în sarcina lor (constând în iniţierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000 – 2004, prin care erau favorizate anumite firme în contextul menţionat mai sus) s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale“, se arată în comunicatul DNA.
Aceeaşi soluţie a clasării s-a dispus faţă de Mihai Tănăsescu în cazul infracţiunii de luare de mită şi spălarea banilor, care a constat în faptul că în perioada iunie 2003 – noiembrie 2004 a pretins şi primit de la omul de afaceri Claudiu Florică şi de la o altă persoană, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers, ca urmare a derulării contractului de licenţiere Microsoft.
“Astfel, în contul unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein. Din cercetările efectuate a rezultat că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari, care la rândul lui a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer“, se precizează în comunicat.
În cazul lui Şerban Mihăilescu s-a mai dispus soluţia clasării şi faţă de alte fapte, întrucât nu au rezultat probe din care să reiasă că, în baza influenţei pe care ar fi avut-o, a asigurat încheierea contractului de închiriere licenţe IT în condiţiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers şi derularea acestuia în bune condiţii. În plus, nu au existat probe din care să reiasă că el ar fi primit de la societatea respectivă foloase necuvenite.
Leave a Reply