Declarație surpriză a Gabrielei Firea care tună și fulgeră împotriva pachetului de modificări fiscale promovat de guvernul Tudose. Primarul general al Capitalei a declarat că ”acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotrivă”.
Revoluția fiscală promisă premierul Mihai Tudose, prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, stârnește pe de altă parte și nemulțumirea altor primari de municipii. Aceștia spun că măsura va duce la scăderea cu până la 30% a bugetelor de investiții, ceea ce ar fi catastrofal pentru respectivele orașe. În cazul în care Guvernul nu renunță la această măsură, primarii cer măsuri compensatorii cum ar fi creșterea cotei din impozitul pe venitul global care vine la primarii de la 41,75% la aproximativ 70%. Mihai Tudose promite măsuri compensatorii, însă premierul nu a putut spune de unde vin banii.
“Acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget, pentru investiții“, a declarat primarul Bucureștiului, Gabriela Firea. “Am făcut o simulare și scad veniturile municipiilor din România cu aproximativ 20%. În felul aceste este grav atinsă autonomia locală, fiindcă nemaiavând bani de investiții, vom fi doar niște eliberatori de avize“, spune primarul din Oradea, Ilie Bolojan.
Ce spun primarii din marile orașe despre reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%:
Gabriela Firea, primarul Bucureștiului: „Am transmis și în cadrul ședinței Asociației Municipiilor din România (AMR) faptul că pentru toate primăriile de municipiu, nu doar pentru Primăria Municipiului București, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci dimpotrivă, pentru că vor fi bani mai puțini la buget, pentru investiții. Avem foarte multe proiecte în derulare, pe care ne dorim să le finalizam și, de asemenea, avem proiecte noi care sunt acum în fază de realizare a studiilor de fezabilitate. Ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunitătile, de aceea am solicitat și mă bucur că am primit un răspuns pozitiv și din partea premierului, o imbunătătire a acestui proiect sau, dacă va rămane în variantă actuală, stabilirea unui sistem de compensări. În București, spre exemplu, situația este și mai dificilă pentru că așa cum știți capitală contribuie la PIB-ul României cu 15%, dar primește înapoi prin realocare doar 0,7%. Este adevărat, suntem conștienți că trebuie să existe o solidaritate și o distribuție, că și orașele mai mici și comunele să beneficieze de sume destul de importante de la bugetul național, prin Ministerul de Finanțe, dar totuși parcă este o diferență mult prea mare între 15% contribuție și 0,7% ceea ce se întoarce la Primăria Capitalei”.
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, pentru HotNews.ro: ”Nu avem suficiente date pentru a face o simulare. În consecință nu am făcut o simulare pe acest subiect, nici pentru Primăria Sector3, nici pentru Asociația Municipiilor. În orice variantă, suntem preocupați de această temă, este cât se poate de normal să fim preocupați și să fim foarte mobilizați în ideea de a vedea ce se întâmplă și de a influența în sensul pozitiv. De asemenea, îmi exprim satisfacția pentru că avem angajamentul de astăzi al primului-ministru, Mihai Tudose, pentru care îi mulțumesc, și anume că nu se va luă nicio decizie până nu o să avem o discuție și să încercam să ne agreem pozițiile, să ne punem de comun acord. M-aș feri să fac pe bază unor ipoteze niște afirmații. Dacă ar fi afectat bugetul de investiții între 20 și 30%, așa acum spune domnul Bolojan, ar fi grav, dar nu iau de bun nimic, până nu avem o discuție și o situație clară. Cred în bunăcredință a premierului și în bunele intenții, acelea de a ne întâlni și a găsi cea mai bună formulă, astfel încât bugetele administrației locale să nu aibă de suferit”.
Ilie Bolojan, primarul orașului Oradea, pentru HotNews.ro: ”În cadrul acestor modificări fiscale, afectarea salariilor nete este nesemnificativă. Sunt niște sume care se încadrează la nivel de 1-3 procente, ceea ce nu este o chestiune majoră. Dar unde este afectarea de fond? În interiorul impozitelor pe care statul le gestionează, în fapt, Guvernul crește ponderea impozitelor care se colectează la bugetul centralizat al statului, crește ponderea CAS-ului și scade ponderea impozitului pe venitul global care nu se mută în creșterea salariilor nete, ci se mută în creșterea CAS-ului. Cum acest impozit pe venitul global este unul din elementele principale de venituri ale autorităților locale, din simularea pe care am făcut-o scăzând IVG-ul de la 16% la 10% este o scădere de aproximativ 40% a fondului care urmează a se redistribui către autoritățile publice locale. Prin urmare, cum impozitul pe venitul global la nivelul municipiilor reședința de județ reprezintă între 40 și 60% din veniturile totale proprii, afectându-se deci cu 40% aproximativ, scad veniturile municipiilor din România cu aproximativ 20%. În felul aceste este grav atinsă autonomia locală, fiindcă nemaiavând bani de investiții, vom fi doar niște eliberatori de avize și de plătitori de salarii către angajații noștri. Asta am solicitat primului-ministru și dânsul a acceptat, ori să nu se mai pună aceste măsuri în practică, o variantă care nu ne influențează și ne putem face planurile de investiții. Dacă totuși Guvernul dorește să facă modificări fiscale, și noi autoritățile locale nu contestăm acest drept al Guvernului, ele să se facă în așa fel încât să nu ne afecteze veniturile, să existe niște măsuri compensatorii. Care pot fi acestea? Dacă se scade sumă care se aloca IVG-ului atunci trebuie crescută mult ponderea cotei care ne revine din acest impozit ce ne rămâne nouă. Noi, din totalul impozitului pe venitul global încasăm 41,75% după prevederile de astăzi. Că să nu fim afectați, ar trebui să crească la aproximativ 70% această cotă care se colectează direct de autoritățile locale“.
Emil Boc, primar Cluj-Napoca, pentru HotNews.ro: “Nu comentez oportunitatea sau inoportunitatea măsurii de reducere a cotei unice. În principiu, această este o măsură bună, de reducere a poverii fiscale, nu acest lucru îl comentez și îl contest. Doar cerem, toți primarii din România, și în special primarii din municipii, că în urmă acestei modificări fiscale să nu pierdem aproximativ o treime din veniturile pentru investiții ale orașelor noastre. În Cluj avem un buget general de investiții de circa 90 milioane de euro, ar însemna o pierdere de circa 30 milioane de euro. De unde rezultă această diferență? Astăzi cotă unică este de 16%. Din acest impozit pe venit, 41,7% din cât se adună din municipiu revine orașului nostru. Cotă defalcată din impozitul pe venit care revine orașului nostru. Dacă cotă scade de la 16% la 10%, evident că sunt mai puțini bani și 41,7% este din mai puțini bani. Asta înseamnă o pierdere de aproximativ 30% din veniturile noastre. Ceea ce am cerut toți primarii, am cerut soluții compensatorii, în primul rând majorarea acestei cote la 70% cât să compenseze deficitul de venituri pe care l-am avea“.
Gheorghe Falcă, primar Arad, pentru HotNews.ro: “În acest moment, de la marile municipii, Guvernul va prelua cam 25% din valoarea de investiții pe care o au municipalitățile, deci un sfert din investițiile anuale vor plecă spre Guvern. La Arad asta înseamnă 12 milioane de euro. Cerem premierului Tudose să nu aplice legea, iar dacă o aplică să între în compensare pentru că până la urmă se pierde din dezvoltarea României“.
Premierul Mihai Tudose: “Acest lucru nu va fi reglementat până când împreună cu dumneavoastră nu vom cădea de acord pe acea formulă de echilibrare de care vorbeați. Infrastructura și alte servicii au fost făcute din banii întregii țări. Atunci când terminăm simulările pe această formulă de echilibrare a bugetelor, o vom valida împreună cu dumneavoastră. Este nevoie de o dezvoltare echilibrată a țării“.
Leave a Reply