Senatorul PNL Alina Gorghiu a declarat joi, după vizita la Parlament a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că sfatul acestuia a fost ca România să nu evite să solicite un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia pentru cele trei legi ale Justiţiei, afirmând că oficialul european vrea ca ţara noastră să facă legi care să „nu timoreze sistemul judiciar”. Senatorul a explicat că, în ceea ce priveşte MCV, există o monitorizare strictă din partea Comisiei, iar toată lume a menţionat progresele României, însă “ne-a recomandat să nu ne înecăm ca ţiganul la mal – vorba românului”, notează News.ro.
”A fost o întâlnire în parametrii pe care îi cunoaşteţi, o întâlnire firească, de informare între membrii comisiei speciale care reglementează legislaţia pe temele justiţiei cu oficialităţi ale CE Fiecare grup şi-a spus punctul de vedere, a fost o informare făcută de preşedintele acestei comisii, iar grupul nostru şi-a spus opinia despre legile justiţiei, despre nevoia de colaborare cu sistemul judiciar, despre obsesia aceasta pentru justiţie pe care PSD-ul o are încă de la începutul anului trecut, de când a preluat guvernarea”, a declarat Alina Gorghiu.
Ea susţine că Frans Timmmermans vrea ca România să facă legi care să „nu timoreze sistemul judiciar”, acesta afirmând „că pare a fi un război între Parlament şi sistemul judiciar”.
„Poziţia pe care o veţi afla în cursul zilei de la vicepreşedintele Comisiei este cea prin care suntem încurajaţi să facem legi care să nu timoreze sistemul judiciar, nu-mi aduc aminte exact termenul pe care l-a folosit – dar am reţinut cu siguranţă o expresie, că pare a fi un război între Parlament şi sistemul judiciar şi că nu este deloc recomandat să reglăm toată această problemă (…) nu e cazul să ducă PSD-ALDE acest război prin presă cu sistemul judiciar”, a continuat senatorul.
Gorghiu afirmă că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a transmis faptul că europenii au ochii aţintiţi “spre situaţia din România” şi sfatul lui este să nu evităm punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia.
„O altă remarcă pe care o consider relevantă este cea legată de cum ne privesc europenii în acest moment şi vicepreşedintele CE a spus că după multă vreme ochii statelor europene sunt aţintiţi spre situaţia din România, însă bineînţeles că recomandările sunt să cooperăm cu sistemul judiciar, să cooperăm şi să comunicăm cât mai constant şi des cu CE, există o mare deschidere din partea Comisiei de ajutor. Sfatul este acela de a nu evita Comisia de la Veneţia. (…) În privinţa MCV evident că există o monitorizare strictă din partea Comisiei – toată lume a menţionat şi a subliniat progresele pe care România le-a făcut in ultimii ani pe tema justiţiei, însă ne-a recomandat să nu ne înecăm ca ţiganul la mal – vorba românului”, a continuat ea.
Leave a Reply