Fostul şef al ANI Horia Georgescu susţine că decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP este “nedreaptă şi profund părtinitoare”.
“(…) La capătul a trei ani ruşinoşi pentru Justiţia din România, am fost condamnat printr-o decizie nedreaptă şi profund părtinitoare în care magistratul Ana Maria Trancă a ales să se poarte ca un procuror al DNA, şi nu ca un judecător imparţial. Îmi voi exercita calea legală de atac la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ştiu că, în cele din urmă, voi fi achitat, oricât ar dura acest proces”, a scris Horia Georgescu pe pagina sa de Facebook.
El acuză că unul dintre judecătorii care au soluţionat dosarul a ales să se poarte ca un procuror al DNA, şi nu ca un judecător imparţial, şi ar fi judecat cu rea credinţă şi părtinitor cauza.
“Ce am aflat în aceşti aproape trei ani: că a fost posibil să stau în arest patru luni, deşi nu am fost nicio clipă acuzat de corupţie, de luare de mită, de fapte de violenţă, că abuzul în serviciu de care am fost acuzat a fost dezincriminat de către Curtea Constituţională, dar procesul a continuat, că am fost judecat pentru un eventual abuz prin supraevaluare pe care, oricum, nu aveam cum să-l produc pentru simplul motiv că nu am avut niciodată ca atribuţii de serviciu evaluarea preţului unor proprietăţi, de acest lucru ocupându-se experţi conform legii, că judecătoarea Ana Maria Trancă a judecat părtinitor, cu rea-credinţă, meschin (au fost cazuri în care a refuzat, pur şi simplu, să-mi elibereze până şi copii ale minutelor de şedinţă de judecată!), dar a rămas neclintită în dosar (în ciuda a patru cereri de recuzare – una judecată chiar de magistratul Trancă, în mod aberant şi nelegal aspect sancţionabil de CEDO în mod constant în jurisprudenţa sa)”, precizează fostul şef al ANI.
Potrivit lui Georgescu, decizia de condamnare vine cu doar o zi înainte ca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să se judece o cerere de strămutare a acestui dosar. El mai spune că experţii DNA care au decis că ar fi produs un prejudiciu de zeci de milioane de euro au folosit metode ilegale, uneori făcând greşeli de aritmetică elementară, nelegale şi neprofesioniste de calcul al prejudiciului, ba chiar unul dintre aceştia nici măcar nu era expert evaluator.
Miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a decis condamnarea lui Horia Georgescu la 4 ani închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP, informează Agerpres.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Potrivit deciziei instanţei, din cei 4 ani de închisoare se va scădea perioada în care Georgescu a stat în arest preventiv, respectiv 18 martie 2015 – 9 iulie 2015. În plus, Horia Georgescu nu are voie să ocupe o funcţie publică pe o perioadă de cinci ani, după executarea pedepsei.
În acelaşi dosar, fostul deputat Cătălin Theodor Nicolescu a fost condamnat la 9 ani şi 4 luni închisoare, iar fostul deputat UDMR Marko Attila-Gabor (dat în urmărire internaţională) a primit 5 ani închisoare cu executare.
Condamnări au primit şi alte persoane care la data faptelor făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor: Ingrid Zaarour (preşedinte al ANRP) – 2 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare, Mihnea-Remus Iuoraş (vicepreşedinte ANRP) – 4 şi 6 luni ani cu executare, Ingrid Popa-Mocanu (vicepreşedinte ANRP) – 4 ani cu executare, Remus Baciu (vicepreşedinte ANRP) – 6 ani şi 4 luni cu executare, Cătălin Canagiu (reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice) – 4 ani închisoare cu executare.
Totodată, Florin Hanu (evaluator autorizat) a primit 5 ani închisoare cu executare, iar Cornel Drulă şi Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizaţi, au primit câte 2 ani cu suspendare.
În schimb, Gheorghe Vişoiu (angajat ANRP) a fost achitat, primind doar o amendă administrativă de 1.000 lei.
Leave a Reply