Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi seară, că nişte penali fac o încercare disperată să discrediteze DNA şi pe conducerea acesteia, fiind o încercare jalnică, scrie News.ro. El a mai spus că părerea sa, cunoscută, este că DNA şi conducerea acesteia fac o treabă foarte bună. Iohannis a precizat că a avut astăzi o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre colaborarea sa cu noul Guvern, unul dintre subiecte fiind despre justiţie.
“Avem, oare a câta oară, un scandal în spaţiul public“, şi-a început Iohannis declaraţia de presă.
El a spus că, din punctul său de vedere, acest scandal se rezumă la puţine cuvinte: “Nişte penali fac o încercare disperată să atace şi să discrediteze DNA şi conducerea Direcţiei“.
“Această încercare este una jalnică şi neconvingătoare, iar opinia mea despre munca DNA o cunoasteti, dar imi face plăcere să o repet – DNA şi conducerea DNA fac o treabă foarte bună., iar acest atac sau încercare de atac din partea unor penali este de natură să confirme că DNA face o treabă bună“, a declarat Iohannis.
Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că a avut astăzi o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, despre colaborarea sa cu noul Guvern, unul dintre subiecte fiind despre justiţie.
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis (Hotnews):
- Avem, oare a cata oara, un scandal in spatiul public si cred ca de data aceasta destul de multa lume se asteapta sa-mi expun opinia
- Lucrurile se pot rezuma la putine cuvinte: niste penali fac o incercare disperata sa atace si sa discrediteze DNA si conducerea sa
- Aceasta incercare este una jalnica si neconvingatoare
- Iar opinia mea despre munca DNA o cunoasteti: DNA si conducerea DNA fac o treaba foarte buna, iar acest atac din partea unor penali este de natura sa confirme ca DNA face o treaba buna
- Am avut in aceasta dupa-amiaza o intalnire despre care cred ca e bine sa stiti. Am primit pe premierul Dăncilă si pe domnul Dragnea la Cotroceni
- Aceasta intalnire a fost planificata inca de cand noul guvern a depus juramantul
- Rostul intalnirii a fost de a defini cadrul colaborarii institutionale intre mine si noul guvern
- Am discutat despre nevoia de colaborare in unele proiecte de importanta nationala. Primul si cel mai important, pregatirea pentru presedintia Consiliului UE
- Al doilea marea program e evident Centenarul. Centenarul nu e doar al cuiva, e al Romaniei si al romanilor si cred ca e nevoie de o coordonare a actiunilor
- O chestiune punctuala: am invitat in aceasta toamna la Summitul celor trei mari mai multi presedinti din regiune
- Si da, am discutat si despre Justitie, si despre ce s-a convenit cu ministrul Justitiei, si mi-am exprimat nemultumirea ca exista un nou scandal legat de DNA in spatiul public
- Doamna premier mi-a relatat foarte pe scurt ca a avut o discutie cu dl ministru al Justitiei, caruia ii lasa mana libera in ce priveste chestiunea vizavi de DNA
- Si la putin timp dupa aceea ati putut urmari pozitia ministrului, care ne-a informat ca ne va informa
Întrebări și răspunsuri:
I: V-ati exprimat folosind sintagma “niste penali”. Foarte specific, cum definiti dvs aceasta sintagma: persoane suspecte, urmarite penal, inculpate sau condamnate definitiv? Potrivit Constitutiei, toate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Si cand in mandatul dvs – potrivit art 80, alin 2 din Constitutie, presedintele vegheaza la buna functioneaza a institutiilor – cand v-ati exercitat acest rol de mediere, in conditiile in care procurorul-sef DNA s-a constatat ca a incalcat de doua ori decizii ale CCR, cand v-ati exercitat rolul de mediator intre institutiile statului?
K.I.: Asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori, nu e cazul sa revin.
De fiecare data cand apare o problema publica, m-am implicat in felul in care am inteles la momentul respectiv.
I: Totusi, cum definiti sintagma “niste penali”?
K.I.: Asa este, multumesc. Urmatoarea intrebare
I: Spuneati ca v-ati exercitat dreptul de a media in diverse ocazii. Cum ati mediat in scandalul dintre Kovesi si ceilalti? Nu vedeti o problema la DNA dupa aparitia unor inregistrari extrem, extrem de grave?
K.I.: Justitia se infaptuieste in sala de judecata. In aceasta situatie, nu ma vad chemat sa mediez intre DNA si persoane inculpate. Nici nu e nevoie. In aceasta speta, judecatorii isi vor spune cuvantul, dupa care vom afla concluziile.
I: Ministrul Justitiei si dna Kovesi au fost chemati la Cotroceni la discutii, de exemplu?
K.I.: De exemplu, cu dl Toader voi avea o discutie.
I: Vedeti elemente pentru revocarea doamnei Kovesi? Ati primit un raport de la Parlament care spune ca dna Kovesi a fost acasa la un om politic
K.I.: Am primit raportul, e in studiu.
I: Ministrul Justitiei a spus ca la preluarea mandatului a primit promisiunea ca nu vor exista presiuni politice. Dupa intalnirea de azi cu premierul si cu Liviu Dragnea, aveti incredere ca analiza activitatii DNA se va face fara presiuni politice?
K.I.: V-am relatat pozitia doamnei premier, nu mi s-a parut ca se fac presiuni asupra ministrului Justitiei.
Este un profesionist renumit, si cu siguranta pozitia cu care va iesi va fi bine fundamentata juridic.
I: In legatura cu afirmatia de aseara a dnei Kovesi privind raportul Inspectiei Judiciare: ce legitimitate mai are sefa DNA, cand a mintit public in legatura cu un document oficial?
K.I.: Cred ca va referiti la chestiuni din auzite, asa nu comentez. Nu comentez spusele altora. Nu vad unde e minciuna, nu stiu la ce va referiti.
I: Atat dvs cat si dna Kovesi va referiti la un atac concertat asupra Justitiei. Ati primit informari de la servicii cu privire la acest asalt concertat?
K.I.: Aceste informari de la servicii au antetul Secret sau Strict Secret si stiti bine ca nu pot nici sa confirm, nici sa infirm.
I: De ce l-ati chemat si pe dl Dragnea, ca si el e penal, conform definitiei dvs?
K.I.: Apropo de chemat, cu ocazia investitutii am fost intrebat daca dupa cateva zile de exercitiu al functiunii voi fi de acord sa avem o intalnire intre noi trei. Am fost de acord si azi am avut aceasta intalnire.
I: Ati reusit sa parcurgeti stenogramele din media?
K.I.: Nu.
I: Ce asteptari aveti de la Tudorel Toader?
K.I.: Asteptarile uzuale de la un ministru profesionist. Sa trateze domeniul cu maxima seriozitate, competenta, profesionalism si curaj.
I: Regretati faptul ca ati acordat a treia sansa PSD sa guverneze?
K.I.: E un pic devreme pentru evaluare. Azi am avut prima intalnire cu doamna premier de la investire. Va ma dura un pic pana se poate face o evaluare.
I: Cu cine ati discutat institutional mai mult despre Ministerul Justitiei, cu doamna premier sau cu domnul Dragnea?
K.I.: Cu doamna premier, evident.
I: Ati conditionat cumva aceasta buna colaborare instituitonala cu Puterea?
K.I.: Nu stiu in ce sens. Am colaborat cu toate guvernele. Cred ca rolul presedintelui e si sa inlesneasca colaborarea cu Guvernul, ca sa rezolve problemele tarii.
I: Ma refeream la bunul mers al Justitiei sau modificari legislative la care tineti
K.I.: Cred ca nu trebuie sa amestecam lucrurile prea tare. Nu am vorbit despre legile justitiei, ele sunt in alta parte. La momentul oportun voi face declaratii publice despre intentiile mele.
I: Este corect sa spunem ca nu o veti revoca pe doamna Kovesi?
K.I.: Asta cu revocarea constat ca e o preocupare intensa in spatiul public. Momentan, sincer, nu vad motive de revocare. Dar s-ar putea sa existe unele pe care nu le cunosc eu si le stie domnul ministru.
Inca o data: acum nu cunosc motive de revocare. Cum s-a aflat ca nu a existat la nici un control la DNA, altul decat cel de anul trecut, nu a existat nici macar o discutie la nivelul conducerii DNA, m-ar surprinde ca asa peste noapte sa apara motive pentru o ipotetica solicitare de revocare.
I: In momentul ivnestirii guvernului, ati avut o discutie cu presedintele PSD. Ce ati discutat?
K.I.: Am avut o discutie scurta in doua puncte: despre vizita mea la Bruxelles si am convenit aceasta intalnire cu doamna premier.
I: Cum vedeti finalizat scandalul din jurul DNA?
K.I.: Se va finaliza singur. Nu stiu cate casete o sa mai prezinte cei care le-au prezentat pana acum, dar nu conteaza. Acest film l-am mai vazut acum un an, cand un inculpat a disparut si au aparut casete. Cred ca aceste lucruri trebuie lasate justitiei pentru rezolvare.
I: Au fost dezvaluiri facute de Liviu Dragnea despre seful SPP, Lucian Pahontu.
K.I.: Am auzit vehiculate in spatiul public. Mie nu mi-a relatat asa ceva. Am o opinie destul de clara despre SPP: e un corp de profesionisti, care fac o munca foarte buna, foarte grea, ii apreciez si nu numai eu, si multi altii ii apreciaza. De exemplu, ONU apeleaza frecvente la SPP pentru protectia unor demnitari trimisi in zone complicate.
Parca si in Parlament exista asa o intentie de a forma un fel de comisie pentru verificarea activitatii. Activitatea SPP si a conducerii SPP e analizata de CSAT, iar demersul din Parlament mi se pare o aflare in treaba politicianista. Daca s-ar fi vrut analizarea SPP, se putea face fara probleme in comisiile de aparare, fara probleme.
I: Ati primit informatii care sa exceada cadrul legal de la SPP?
K.I.: Nu am primit si nu am cerut. Am o relatie buna si corecta cu cei din subordinea mea si nu i-as expune la asa ceva.
I: Legat de activitatea DNA, dvs ati venit si cu o strategie nationala de aparare care a inclus problema defrisarilor. Cum considerati ca s-au descurcat, dat fiind ca nu exista niciun dosar despre defrisari ilegale?
K.I.: Imi amintesc o declaratie a doamnei ministru Pana ca defrisarile ilegale sunt sub control si datorita legii promovate de domania sa.
I: Potrivit Art 80, alin 2, din Constitutie, privind rolul presedintelui, trebuie sa va exercitati rolul de mediator. Societatea discuta de cateva saptamani de niste lucruri petrecute in DNA Ploiesti in care atat justitiabilii, cat si procurorii discuta despre niste probe false care ar trebui sa existe in dosare. Ca mediator in societate, considerati ca buna fucntionare a justitiei sta in prezentarea de probe false?
K.I.: O intreb pe doamna consilier Barsan daca mai sunt colegi care nu au pus intrebari.
I: Deci nu imi raspundeti la intrebare?
I: Ca sa nu fie nici un dubiu, ce inseamna sintagma “niste penali” si Liviu Dragne apoate fi considerat penal?
K.I.: Le-am explicat cu alte ocazii, multumesc.
I: Cat de aproape sunteti de declansarea referendumului pe tema justitiei?
K.I.: Deocamdata cred ca trebuie lamurite legile justitiei, care sunt in procedura parlamentara. Dupa aceea vor ajunge la mine, daca e nevoie voi face anunturile respective, dupa care putem sa discutam si despre altceva.
I: daca va exista cerere de revocare a doamnei Kovesi, veti tine cont de avizul CSM?
K.I.: CSM s-a dovedit o institutie dedicata si iau toate demersurile CSM foarte in serios.
Leave a Reply