Fostul internaţional Ionuţ Lupescu a declarat, luni, în cadrul evenimentului de lansare a candidaturii sale la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal (FRF), că îşi propune să readucă România în rândul celor mai bune naţiuni europene dacă va câştiga alegerile programate la 18 aprilie, anunță Agerpres.
“UEFA are o relaţie foarte bună cu toate federaţiile alături de care realizează proiecte de dezvoltare. Cu siguranţă UEFA are o imagine de ansamblu asupra FRF, dar chiar şi cei de acolo se întreabă ce se întâmplă. Pentru că România este percepută ca o ţară în care fotbalul este pus pe primul plan. În Elveţia fotbalul nu este pe primul loc, este hocheiul, schiul şi aşa mai departe, dar a ajuns unde a ajuns. Şi toată lumea mă întreabă unde este fotbalul românesc… “Aţi avut super-staruri, ce se întâmplă?”… Şi vă spun sincer că România a fost la un moment dat un model pentru câteva naţiuni. De aceea eu am venit aici să o luăm de la capăt. Îmi doresc să readucem România în rândul celor mai bune naţiuni fotbalistice europene. Schimbările de selecţioneri din ultimii ani au condus la cele mai slabe rezultate din istoria contemporană a naţionalei României. Eu cred că 4 selecţioneri în 4 ani este prea mult“, a spus el.
“La fiecare 6-7 ani eu simt nevoia pentru ceva nou. Numai că eu am mai lucrat în federaţie. Ca jucător am mai făcut o greşeală, când m-am întors din Turcia la Dinamo şi se ştie ce s-a întâmplat, iar atunci mi-am jurat că nu mai fac acest pas înapoi. Dar acum e vorba despre altceva, mult mai măreţ şi mai important. De aceea am întârziat să anunţ candidatura, am analizat foarte bine totul. Dacă lucrurile ar fi mers bine în fotbalul românesc cu siguranţă azi nu eram aici în postura de candidat. Dacă acum 4 ani colegul meu Gică Popescu ar fi obţinut preşedinţia FRF cu siguranţă fotbalul nostru ar fi fost mult mai departe. Dacă s-ar fi întâmplat aşa nu aş fi avut niciun motiv să mă întorc“, a adăugat Lupescu.
Fostul director al Comisiei Tehnice a UEFA nu crede că politicul va influenţa alegerile. În acelaşi timp el susţine că politicul nu trebuie îndepărtat deoarece e singurul care poate modifica legislaţia pentru dezvoltarea fotbalului. “Eu nu cred politicul se implică în alegeri (n.r. – la FRF). Pe de altă parte eu nu cred că noi, cei din fotbal, trebuie să îndepărtăm politicul. De ce? Pentru că 90-95% din fotbalul românesc este finanţat de administraţiile locale. Nu numai Gigi Becali şi Ionuţ Negoiţă sunt finanţatori, ci şi primăriile din Chiajna sau Turnu Severin. Eu de aceea în cele patru judeţe unde am fost, am discutat şi cu votanţii, dar şi cu cei care de fapt finanţează echipele respective. Ei au nevoie de o legislaţie pentru a investi cât mai mult. Este de datoria noastră, a sportului, de a veni cu un proiect pentru o legislaţie corectă. Pentru că în 30 de ani nu a făcut nimeni asta. Oamenii din teritoriu, din ce am simţit eu, asta aşteaptă“, a precizat el.
Ionuţ Lupescu a menţionat că va lua în calcul planul de dezvoltare al fotbalul românesc scris de Gheorghe Hagi în urmă cu câţiva ani: “Aş fi cel mai mare prost să nu îl iau în considerare. Dar Gică Hagi nu numai că l-a scris, el l-a implementat în ultimii 8 ani şi a obţinut şi roadele (n.r. – la FC Viitorul). Voi discuta cu el pentru a învăţa din experienţa lui. Toţi care au făcut ceva în fotbalul românesc sunt importanţi. Îi aştept să vină pentru a pune aceste idei în practică“.
“Programul meu are la bază doi piloni. În primul rând dezvoltarea jocului de fotbal, pentru că ştiu foarte bine ce trebuie făcut, m-am ocupat şase ani de acest lucru la UEFA. Apoi îmi doresc să construiesc o organizaţie puternică şi transparentă în care lucrurile să fie foarte bine puse la punct. Poate ne calificăm la Euro 2020, poate nu, dar asta nu rezolvă problema fotbalului românesc. Trebuie să facem un plan de dezvoltare, o strategie care trebuie adusă în faţa legiuitorilor. Această strategie trebuie să fie o prioritate în următorii 6-8-10 ani. Fie că e vorba despre infrastructură, de taxe fiscale, de sponsorizare şi aşa mai departe. Este important să avem o legislaţie coerentă pentru a se putea dezvolta fotbalul“, este de părere Lupescu.
Fostul mijlocaş afirmă că va efectua un audit la FRF dacă va câştiga alegerile. “Primul lucru pe care vreau să-l fac după ce voi câştiga este un audit. Trebuie să vedem exact care e situaţia. Apoi îl voi prezenta. De asemenea, este nevoie de o centralizare corectă a datelor. Datele pe care le furnizează la ora actuală FRF nu sunt reale. Trebuie să ştim în primul rând unde suntem, care e numărul jucătorilor, al arbitrilor, al antrenorilor, al suporterilor şi aşa mai departe. Ele trebuie puse pe masă corect pentru a putea pleca mai departe. În perioada cât am fost director general al FRF am făcut ca Bucureştiul să fie unul dintre oraşele care găzduiesc EURO 2020 şi acelaşi lucru vreau să îl fac în continuare. Să aduc astfel de evenimente, turnee majore la fotbal feminin, la fotbal juvenil… să le organizăm aici. Trebuie să ne punem obiective pe care să le controlăm şi să le ducem la bun sfârşit. Cei care mă cunosc ştiu că atunci când promit ceva, eu fac. Vreau să îi conving pe membrii afiliaţi de acest lucruri, iar de mâine voi pleca în ţară pentru a le spune ce am făcut“, a mai spus candidatul.
Fostul internaţional Ionuţ Lupescu, care a ocupat până de curând funcţia de director al Comisiei Tehnice a UEFA, şi-a lansat oficial, luni, candidatura la alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal programate la 18 aprilie.
La evenimentul în care şi-a prezentat programul de candidatură au fost prezenţi numeroşi foşti jucători şi oameni de fotbal. Printre cei care i-au oferit susţinerea lui Ionuţ Lupescu s-au aflat Florin Răducioiu, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Dan Petrescu, Cristian Chivu, Victor Piţurcă, Florin Prunea, Adrian Ilie, Ioan Andone, Ştefan Iovan, Gino Iorgulescu, Marius Lăcătuş, Tudorel Stoica, Daniel Timofte, Daniel Niculae, Ciprian Marica, Daniel Pancu, Basarab Panduru, Costel Gâlcă, Adrian Iencsi, Răzvan Raţ, Gheorghe Mihali, Gheorghe Mulţescu, Ionel Ganea, Ioan Andone, Dorin Mateuţ, Dumitru Stângaciu, Bogdan Stelea, Cristian Balaj, Adalbert Kassai, Mircea Sandu, Pompiliu Popescu, Justin Ştefan şi Robert Pongracz.
Chiar dacă nu au fost prezenţi, au transmis mesaje video de susţinere doi mari antrenori ai fotbalului european, Alex Ferguson şi Mircea Lucescu.
Campania fostului internaţional se va desfăşura sub sloganul “Ionuţ Lupescu – Din nou pentru România”.
În vârstă de 49 de ani, Ionuţ Lupescu a început fotbalul la clubul Mecanică Fină Bucureşti, fiind apoi transferat ca junior la Dinamo Bucureşti. În cariera sa de fotbalist a evoluat la formaţiile Dinamo Bucureşti, Bayer 04 Leverkusen, Borussia Monchengladbach, Bursaspor şi Al Sadd, trecându-şi în palmares trei titluri de campion al României, trei Cupe ale României şi o Cupă a Germaniei. Component al “generaţiei de aur”, mijlocaşul a îmbrăcat de 74 de ori tricoul echipei naţionale a României, marcând 6 goluri. El a participat la două ediţii ale Cupei Mondiale, 1990 şi 1994, şi la două ale Campionatului European, 1996 şi 2000.
Lupescu şi-a obţinut licenţa de antrenor la Koln, dar a practicat puţin această meserie, conducând doar două echipe, FCM Bacău şi FC Braşov. În anul 2005 a intrat în administraţie şi a ocupat până în 2011 funcţia de director general al Federaţiei Române de Fotbal. Din 2011 el a fost director al Comisiei Tehnice a UEFA, funcţie din care a demisionat la începutul lunii februarie, când a decis să candideze la preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal.
Ionuţ Lupescu este primul candidat la preşedinţia FRF care îşi lansează oficial candidatura. Până în prezent şi-au mai anunţat intenţia de a candida actualul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, şi foştii fotbalişti Marcel Puşcaş şi Sorin Răducanu.
Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a stabilit la 12 ianuarie ca alegerile pentru preşedinţia FRF să aibă loc în cadrul Adunării Generale din 18 aprilie. Conform Statului FRF, termenul limită pentru depunerea dosarelor de candidatură este cu 15 zile înainte de data alegerilor.
Răzvan Burleanu conduce Federaţia Română de Fotbal din 5 martie 2014, atunci când a câştigat alegerile pentru preşedinţie în dauna celorlalţi trei candidaţi: Vasile Avram, Gheorghe Chivorchian şi Sorin Răducanu.
Leave a Reply