Curtea Militară de Apel a decis, marţi, să înceapă judecata în dosarul în care doi angajaţi ai ISU sunt acuzați de abuz în serviciu, hotărârea fiind definitivă, anunță Mediafax. Pe 4 decembrie 2015, George Matei şi Antonina Radu au fost trimişi în judecată de DNA, însă Curtea Militară de Apel a decis să retrimită dosarul la DNA pentru ca procurorii să refacă rechizitoriul. 248 părţi civile cer daune de 212.474.000 euro şi 51.240.315 lei.
Curtea Militară de Apel a respins ca nefondate contestaţiile formulate de cei doi angajați ISU și de partea responsabilă civilmente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov împotriva hotărârii judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Militar Bucureşti, prin care au fost respinse ca nefondate cererile şi excepţiile formulate de inculpaţi şi partea responsabilă civilmente. De asemenea, s-a constatat legalitatea sesizării instanţei în cauzele privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi s-a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe cei doi inculpaţi – contestatori şi menţine hotărârea contestată, se arată în decizia Curţii Militare de Apel Bucureşti.
Totodată, instanţa a respins reunirea cauzei cu cea de la Tribunalul Bucureşti.
În cauză s-au constituit părţi civile 248 persoane care au formulat pretenţii civile ce se ridică la sumele de 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost introdus în cauză în calitate de parte responsabilă civilmente.
Antonia Radu şi George Petrică Matei vor fi judecaţi de Tribunalul Militar Bucureşti pentru abuz în serviciu, cei doi fiind trimişi în judecată pe 28 octombrie 2016.
“În perioada septembrie 2014 – 30 octombrie 2015, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că Clubul Colectiv din Bucureşti (care până la data de 06.10.2014 a funcţionat ca persoana juridică S.C. Music Hall S.R.L., Bucureşti, iar după această dată ca persoana juridică S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti) desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu”, explică procurorii anticorupţie.
“De menţionat este faptul că, deşi au făcut mai multe deplasări la Clubul Colectiv Club, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidenţă de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti pentru că funcţiona fără aviz/autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu. Mai mult, în aceeaşi calitate şi cu bună ştiinţă, cei doi inculpaţi, fiind în timpul serviciului şi contrar atribuţiilor de serviciu, au întocmit în numele S.C. Colectiv Club S.R.L. şi pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecţia împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziţie privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziţii de apărare împotriva incendiilor, fişe individuale de instructaj în domeniul situaţiilor de urgenţă şi au instruit angajaţii societăţii în cauză pe linia securităţii la incendiu”, mai spun procurorii.
Potrivit DNA, conduita celor doi a dus la crearea unui prejudiciu de 12.156,42 lei Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti Ilfov şi la obţinerea unui folos necuvenit de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti (reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data tragediei).
Reamintim că în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club aflat într-o fostă hală a fabricii Pionerul din sectorul 4 din București a izbucnit un incendiu de proporții în urma căruia au decedat un număr de 64 de persoane. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane. Incendiul din Colectiv a fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989.
.
Leave a Reply