Kazahstanul își va schimba alfabetul oficial pentru a treia oară în mai puțin de 100 de ani, în cadrul unei inițiative care este considerată parțial o acțiune simbolică prin care această țară încearcă să își sublinieze independența, a anunțat joi agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.
Președintele Nursultan Nazarbaev a ordonat joi cancelariei sale să se pregătească pentru a trece de la alfabetul chirilic la un alfabet bazat pe litere latine, distanțându-se astfel de Rusia.
Kazahstanul, o fostă republică sovietică bogată în petrol, cu o populație de aproximativ 18 milioane de locuitori, are relații foarte strânse cu Rusia, principalul ei partener comercial, dar rămâne în același timp prudentă în privința ambițiilor Rusiei, care dorește să își mențină influența politică în această regiune a lumii.
Kazaha, o limbă altaică, membră a grupului vestic al limbilor turcice, a utilizat scrierea arabă până în anii ’20, când fosta Uniune Sovietică a decis să introducă în această republică alfabetul latin, pentru o scurtă perioadă de timp.
Acesta a fost apoi înlocuit în 1940 cu un alfabet chirilic bazat pe alfabetul limbii ruse.
Noua inițiativă promovată de președintele Kazahstanului are parțial legătură cu tehnologia modernă.
Actualul alfabet chrilic folosit în această țară are 42 de litere, fiind dificil de utilizat pe dispozitivele mobile — o tastatură kazahă standard utilizează aproape toate tastele numerice în plus față de tastele ce conțin litere și semne de punctuație
Leave a Reply