Al treilea proiect PSD-ALDE-UDMR din pachetul legilor justiției – cel de modificare a Legii 317 privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii – a fost adoptat joi de plenul Senatului, în calitate de camera decizională, și va merge la promulgare sau la un eventual control de constituționalitate.
Proiectul a trecut cu 81 voturi “pentru” și 28 “împotrivă”, iar votul a fost dat în timp ce senatorii USR fluierau.
Principala prevedere a acestei legi este organizarea Inspecției Judiciare, care rămâne în cadrul CSM, și nu a devenit instituție autonomă așa cum propusese inițial deputatul PSD Florin Iordache. Cei din opoziție au acuzat faptul că prin acest proiect inspectorul-șef capătă puteri sporite, inclusiv faptul că desemnează echipa de conducere a Inspecției Judiciare, iar concursul prin care ajunge în această funcție nu prevede și o proba scrisă.
Alte prevederi din lege:
* Membrii CSM se aleg din rândul magistraților cu cel puțin 7 ani vechime în magistratură, care nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani.
* Președintele CSM poate fi doar judecător – președintele secției de judecători este automat președintele CSM, vicepreședintele este procuror și este președintele secției de procurori.
* Plenul CSM soluționează cererile privind apărarea “independenței justiției” în loc de “indepedenței sistemului judiciar”. Pe tot parcursul legii se înlocuiește “sistem judiciar” cu “justiție”.
* Acțiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârșite de judecători nu se va mai face și de ministrul Justiției sau de procurorul general, ci doar de inspectorul judiciar. Acțiunea disciplinară pentru procurori și magistrații asistenți se face ca în prezent, de inspectorul judiciar, de ministrul Justiției și de procurorul general.
Ce modificări s-au adus în Senat:
Normele pt efectuarea inspecțiilor se aprobă de inspectorul șef
Inspectorul Șef al inspecției judiciare este ordonatorul principal de credite
Inspectorul Șef poate fi revocat de plenul CSM
Leave a Reply