Liviu Dragnea a cerut autorităţilor să se sesizeze în legătură cu jurnalistul Dan Tăpălagă din cauză că G4Media.ro a dezvăluit că Guvernul Dăncilă a discutat un memorandum secret privind mutarea ambasadei din Israel.

Autorul articolului nu a fost însă Dan Tăpălagă, ci Cristian Pantazi. Întrebat, într-un interviu la RTV, dacă va sesiza cineva autorităţile în acest caz, Dragnea a răspuns, potrivit HotNews.ro: “Eu am auzit despre acel memorandum din spațiul public, chiar în ziua în care s-a adoptat, pentru că este un document confidențial. Și eu pun întrebarea – am auzit de la domnul Dan Tăpălagă, marele jurnalist, G4 sau nu știu cum îi mai zice acum, care a dat această informație, că Guvernul a adoptat un memorandum confidențial cu acel conținut – de unde a primit acea informație? SRI-ul, STS-ul au vreo explicație pentru asta? Asta nu este cumva un incident de securitate? Cine din funcționarii Guvernului, sau dintre membrii Guvernului, au dat această informație? Că eu nu o aveam”, a spus Dragnea la RTV.

Întrebat dacă se face vreo investigație in acest caz, Dragnea a replicat: “Sunt curios, pentru că guvernul nu poate să o facă“.

Postul Realitatea TV relatează la rândul său în pagina online că, întrebat apoi dacă va sesiza cineva autorităţile în acest caz, Dragnea a răspuns: “Sesizez eu acum. Vorbim de un document confidenţial. Cine din Guvern i-a dat documentul? Eu nu-l aveam. Cum a ajuns la domnul Tăpălagă? Avea acces? Să vedem, începe cineva investigaţie? Bineînţeles ca nu”.

Este pentru prima oară când un înalt demnitar al statului român cere anchetarea unui ziarist pentru ceea ce acesta a publicat.

Precizările redacţiei G4Media.ro:

– G4Media.ro a scris în exclusivitate miercuri, 18 aprilie, sub semnătura lui Cristian Pantazi, citând surse guvernamentale, că Guvernul Dăncilă vrea să adopte o hotărâre sau un memorandum pentru mutarea ambasadei României din Tel Aviv la Ierusalim. G4Media.ro nu a prezentat textul documentului oficial.

– Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus după şedinţa de guvern din acea zi că nu are cunoştinţă despre o asemenea iniţiativă

– O zi mai târziu, pe 19 aprilie, Liviu Dragnea confirma dezvăluirea G4Media.ro şi anunţa într-un interviu la Antena 3 că Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri un memorandum “prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim”.

*Poziția G4Media

Liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prezentat de Associated Press drept ”cel mai puternic politician din România”, a cerut duminică, seara, în direct la un post de televiziune, anchetarea jurnalistului Dan Tăpălagă după ce G4Media.ro a publicat, pe data de 18 aprilie, sub semnătura lui Cristian Pantazi, articolul care dezvăluia intenția Guvernului de a adopta un memorandum pentru mutarea ambasadei României e la Tel Aviv la Ierusalim.

Este prima dată după episodul Năstase-Ciuvică din ianuarie 2002 când un reprezentant de prim prim rang al puterii amenință public un ziarist și sesizează, tot public, instituțiile statului cerând să fie declanșată o anchetă. Considerăm că amenințările domnului Liviu Dragnea reprezintă un atac grav la libertatea presei și o încercare de intimidare a jurnaliștilor independenți. Domnul Dragnea s-a întrebat care sunt sursele G4Media.ro, atacând astfel una dintre regulile de bază ale meseriei de jurnalist, și anume confidențialitatea absolută a surselor de informație. G4Media.ro exclude orice discuție pe acesta temă și condamnă orice politician care manifestă lipsă de respect față de regulile activității de jurnalist.

Reamintim că domnul Dragnea a mai lansat un atac împotriva jurnalistului Dan Tăpălagă, în septembrie 2017, în plin control ANAF la HotNews.ro. La vremea respectivă, jurnalistul era editor coordonator la HotNews.ro: “Cine, ăla de spunea că stă cu dinții în gâtul nostru? În primul rând să spună toate sursele de finanțare, ale site-ului și ale dumnealui personal.”

Controlul ANAF la HotNews.ro a fost menționat în raportul Departamentului de Stat despre drepturile omului în România pe anul 2017: ”în luna iulie, inspectorii ANAF au început să investigheze RISE Project și HotNews.ro. Controlul ANAF a venit după o serie de articole ale celor două publicații despre tranzacții controversate în România și în străinătate a căror coordonare a fost atribuită lui Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și lider PSD. Mai multe ONG-uri și grupuri media independente au susținut că inspecția fiscului a avut scopul de a intimida organizațiile de presă”.

Având în vedere acest precedent, amenințările domnului Liviu Dragnea sunt cu atât mai îngrijorătoare. De când a preluat puterea, PSD s-a remarcat prin inițiative legislative menite să suprime instituții cheie într-o democrație și vocile critice din societate. A se vedea inițiativa legislativă referitoare la finanțarea ONG-urilor, legea defăimării anunțată chiar de liderul PSD, legile justiției și modificarea Codurilor.

Atragem atenția asupra riscului major ca exercitarea puterii în mod abuziv să devină regulă în România de azi, așa cum se întâmplă deja în țări cu deficit democratic precum Ungaria, Turcia și Rusia. Acestă instigare la suprimarea libertății de expresie a jurnaliștilor independenți este cu aât mai condamnabilă cu cât în spațiul UE s-au înmulțit agresiunile politicienilor și violențele de tip mafiot împotriva presei libere.

G4Media.ro își asigură cititorii că va urmări în continuare exclusiv interesul public. În cazul de față, mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă atât o temă de interes public, cât și o decizie de politică externă cu implicații semnificative pe termen lung. Prin dezvăluirea intenției Guvernului de a adopta în secret un memorandum pe această temă, G4Media.ro a abordat în mod legitim un subiect de interes public.

Prin urmare, G4Media.ro consideră că nu jurnaliștii care au dezvăluit existența acestui memorandum secret trebuie anchetați, ci se cer în continuare investigate circumstanțele secretizării unui document prin adoptarea căruia România a spart solidaritatea Uniunii Europene pe tema statutului orașului Ierusalim. Prin adoptarea memorandumului, România a schimbat linia de politică externă națională față de Israel și Palestina, punând în discuție respectarea normelor de drept internațional.

Mulțumim ziariștilor care au condamnat derapajul liderului PSD, Liviu Dragnea. Le mulțimim cititorilor pentru sprijin și pentru solidaritatea cu G4Media.ro.