- Va scoate Viorica Dăncilă castanele din foc pentru liderul condamnat al partidului?
Acțiunile lui Liviu Dragnea sunt ale lui doar la nivel declarativ. Proiectele de acte normative sau de ordonanțe de urgență dorite de liderul PSD în bătălia cu instituțiile statului român – identificate ca fiind ale statului paralel – vor fi semnate, cu toate rigorile implicate de o semnătură, de premierul României, Viorica Vasilica Dăncilă.
”Verba volant, scripta manent”. Vorbele lui Liviu Dragnea zboară, scrisul Vioricăi Dăncilă rămâne. Ea poate deveni groparul PSD și al democrației în România dacă va trece prin ordonanțe de urgență Codul Penal, Codul de Procedură Penală, legile ce modifică organizarea și funcționarea Jandarmeriei și a serviciilor de informații din România sau alte proiecte cerute de partid.
Trecerea prin ordonanțe de urgență a legilor dorite de Liviu Dragnea și PSD are indiscutabile avantaje. Pe lângă acestea, într-o competiție contracronometru, riscurile pălesc.
Procedura parlamentară normală permite actorilor politici sau instituțiilor afectate să solicite controlul de constituționalitate, iar acesta mănâncă timp. Colac peste pupăză, Curtea Constituțională intră în vacanță în foarte scurtă vreme și Dragnea nu poate aștepta până la toamnă pentru a-și duce planurile la îndeplinire.
Trecerea pachetelor de legi visate prin asumarea răspunderii în Parlament, așa cum a procedat în trecut guvernul Boc, nu este legal posibilă, fiindcă nu se poate motiva urgența. Mai precis, urgenţa legislativă pentru a asuma trecerea unor legi nu poate fi determinată de starea legislaţiei existente, de modificarea sau abrogarea acesteia, ci numai de inexistenţa unor reglementări juridice într-un anumit domeniu al activităţii umane.
Cum în reglementarea Justiției, a activității serviciilor secrete sau a Ministerului de Interne există deja legi în vigoare, nu se poate asuma în Parlament modificarea lor. Codurile trecute de Boc prin asumare de răspundere au fost legi făcute de la zero, nu modificări de lege.
Și dacă prin absurd, acest lucru s-ar întâmpla, există riscul căderii guvernului Dăncilă, fiindcă asumarea răspunderii în Parlament vine la pachet cu posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură în termen de trei zile.
Prin angajarea răspunderii, Guvernul pune Parlamentul în situaţia de a vota politic, nu pe articole, legea sau pachetul de legi. Dacă se obține majoritatea, legile trec și guvernul rămâne în funcție, dacă nu, legile se resping și guvernul este demis. Riscantă variantă, fiindcă și aliații au calcule politice și, sigur, nu vor să se sinucidă politic alături de PSD.
În varianta ordonanțelor de urgență, controlul constituțional nu se poate exercita, doar Avocatul Poporului, respectiv Victor Ciorbea, fiind îndrituit să le atace. N-o va face, prietenii știu de ce. Și noi, dacă ne amintim câte avantaje a primit prin lege, recent, Victor Ciorbea.
Ordonanțele, odată publicate în Monitorul Oficial – aflat în subordinea Camerei Deputaților, condusă de Liviu Dragnea – rezolvă toate problemele grupării Dragnea. Și dacă legile abia publicate ar fi anulate într-o secundă, secunda respectivă e suficientă pentru ca persoanele care au acționat ilegal să o invoce apoi în instanță, pe principiul legii celei mai favorabile și, prin asta, să scape de efectele acțiunilor lor.
Parcă știind ce se așteaptă de la Executiv, Parlamentul a fost extrem de generos și, la începutul lunii iunie, a trecut prin Senat și prin Camera Deputaților legea prin care, ”de la data intrării în vigoare a legii, dar nu înainte de încheierea primei sesiuni ordinare parlamentare a anului până la 31 august 2018 guvernul Dăncilă este abilitat să emită ordonanțe de urgență în mai multe domenii: finanţe publice şi economie, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi, afaceri interne, sănătate, cultură şi identitate naţională, fonduri europene, comunicaţii şi societate informaţională şi să proroge sau să modifice unele termene prevăzute în acte normative cu putere de lege”.
Justiția nu se numără printre aceste domenii, dar nu se va împiedica Liviu Dragnea de acest ciot când e atât de aproape de a-și împlini visele. Mai ales că, repet, Victor Ciorbea se va face că ninge.
În schimb, în materie de Afaceri Interne, minister în subordinea căruia se află Jandarmeria, guvernul poate legifera. Surse politice spun că ar putea trece prin ordonanță un proiect aflat în circuit parlamentar, în mapa juriștilor Senatului, prin care jandarmii vor primi atribuții de cercetare penală.
De departe, cea mai importantă competenţă care urmează să fie acordată jandarmilor este cea de poliţie judiciară pentru infracţiunile constatate pe timpul executării misiunilor (apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism).
Pe românește, printre altele, jandarmii judiciariști vor putea opri şoferi în trafic, vor putea să restrângă temporar libertatea de mişcare a cetăţenilor, vor putea să cheme oameni la audieri, să facă percheziţii fără mandat şi să efectueze înregistrari video şi foto operative.
În contextul protestelor publice previzibile în vara fierbinte care urmează, aceste competențe vor fi foarte utile grupării Dragnea.
Una peste alta, Liviu Dragnea va dori în perioada imediat următoare să scoată castanele din foc cu mâinile premierului Viorica Vasilica Dăncilă. Întrebarea este dacă aceasta va accepta și această misiune sau se va trezi în ceasul al doisprezecelea.
Sigur, e o întrebare retorică, fiindcă doamna premier nu dă semne că Dumnezeu i-ar fi dat mintea românului cea de pe urmă. Dar, ca să-ți dea ceva Dumnezeu, trebuie să crezi în El, nu în Dragnea.
Leave a Reply