Medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” au fost nevoiți să suspende operațiile după ce spitalul a rămas fără ață chirurgicală, măști și mănuși.
Informația a fost oferită de profesorul Ioan Cordoș, scrie jurnalista Paula Rusu pe site-ul său, paularusu.ro, informează HotNews.
”Am fost nevoiți să întrerupem programul operator într-o zi. Toți chirurgii, suntem 10 chirurgi aici, 10 pacienți care nu au mai putut fi operați și au fost amânați. Dintr-un motiv aparent simplu, nu avem cele necesare pentru a desfășura o operație în condiții de siguranță pentru pacient. Plăcuțe de electro-cauter, niște nimicuri dacă o luăm așa. Măști, mănuși de diverse mărimi, ață chirurgicală. Sunt sincope care nu ar trebui să se întâmple, dar așa e când Casă de Asigurări nu asigură banii necesari că să se facă aprovizionare și stocuri”, spune profesorul Ioan Cordoș.
”Dacă suntem cu oleacă de minte în cap ne oprim înainte să se producă vreo tragedie. De asta ne-am oprit. Asistenta șefă a sălii de operație ne-a spus de dimineață: nu avem aia, nu avem aia, nu avem aia, decideți dacă operați. Păi cum să decidem, că dacă operația merge bine și nu se întâmplă nimic toată lumea e fericită, dar dacă se întâmplă o nenorocire putem fi acuzați: domnule, dacă nu ai avut, de ce te-ai apucat de operație?”, a adăugat medicul.
Medicul Ioan Cordoș dă vina pentru această situație pe ”legea făcută fără cap”: ”Furnizorul care ne aprovizona nu a putut să onoreze comanda. Legea zice că pentru urgente poți să faci achiziții fără licitație, dar toată lumea se teme să nu se trezească cu probleme din cauza că a luat mănuși chirurgicale de urgență. Ai respectat legea? De ce nu ai trei oferte de preț? Și apoi contestații, 15-30-60 de zile. Pacientul cu cancer în timpul ăsta stă cu tumora în el, fiindcă nu sunt plăcuțe de electrocauter așteptăm să ajungă metastazele în cap? Despre asta e vorba. Toată lumea se lăuda că există bani, ministerul de Finanțe, ministerul Sănătății. Banii se recoltează ușor de la populație, dar se întorc foarte greu la oameni, au creat o grămadă de hachițe legislative.”
”Au făcut o nouă lege a achizițiilor în care noi, doctorii, trebuie să facem o estimare de prețuri. Păi nu asta e calificarea mea, eu sunt medic, eu am învățat să tratez oameni, nu să fac prețuri”, adaugă el.
Gilda Popescu, managerul Institutului Marius Nasta, spune că ”Am avut controale unde ne-au luat la puricat toate hârtiile. Știți care a fost problema: de ce am cumpărat în regim de urgență medicamente pentru pacienți proaspăt operați. Sunt situații pentru care nu poți achiziționa medicamentele dinainte gândindu-te că poate, poate o să apăra un caz excepțional. E nepermis să fi luat la întrebări, de ce ai salvat viața unui om în regim de urgență și nu ai făcut licitație. Da, am avut o sincopă, fiindcă au fost oameni la administrativ care nu și-au făcut treaba, un domn administrator care a fost schimbat din funcție. Acum, din fericire, stocurile sunt suficiențe, va pot arata hârtiile.”
Leave a Reply