- Ministerul Sănătăţii neagă existenţa unui raport obținut de Digi 24, dar e contrazis de fostul ministru Vlad Voiculescu
Un raport atribuit Ministerului Sănătăţii şi intrat în posesia Digi 24 arată nereguli grave în modul în care autorităţile au gestionat situaţia imediat după incendiul din Colectiv: transferul răniţilor în străinătate a fost refuzat, acest lucru fiind posibil doar la presiunea publicului, iar infecţiile nosocomiale ale pacienţilor nu apar în fişele medicale de la spitalele româneşti, fiind descoperite de medicii din străinătate.
Acestea sunt doar două dintre nereguli, potrivit documentului despre care Digi 24 susţine că a fost întocmit de Ministerul Sănătăţii la începutul anului 2017. În timp ce Ministerul Sănătăţii pretinde că raportul nu există, fostul ministru tehnocrat Vlad Voiculescu a confirmat pentru Hotnews.ro, veridicitatea documentului: “Este raportul cu nr 9/3.01.2017 depus la registratură cabinetului MS şi ulterior remis Direcţiei Asistenţă Medicală MS. Şi nu pot să cred că domnul Bodog, secretarii de stat şi consilierii dânsului nu ştiu despre acesta.”
România avea în octombrie 2015 doar 10 paturi disponibile pentru pacienţi cu arsuri grave, în condiţiile în care după incendiul de la Colectiv au fost zeci de astfel de cazuri. Niciun spital din ţară nu îndeplinea însă condiţiile pentru internarea marilor arşi, neexistând o zona de izolare protectivă pentru pacienţii cu arsuri. Cu toate acestea, mulţi dintre răniţii grav au fost transferaţi la spitale din străinătate abia în urma presiunilor familiilor şi a publicului.
“Lipsa Planului Alb – breşă majoră de siguranţă a bolnavilor. Au fost spitale care au anunţat că au declanşat Planul Alb, dar la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică nu există o coordonare a acestora. Planul ar fi presupus existenţa unui cadru medical care să asigure eliberarea rapidă de paturi de terapie intensivă. Realocarea urgenţelor către alte spitale care nu erau implicate în îngrijirea răniţilor – lucru care nu s-a întâmplat. Mobilizarea masivă a cadrelor medicale a fost în mare parte spontană şi mai puţin datorită unui plan anterior de mobilizare cunoscut cadrelor medicale şi exersat prin simulări. Comunicarea s-a făcut haotic, necontrolat, atât la nivel central, cât şi la nivel de spitale”, se arată în raportul obţinut de Digi 24 şi reluat apoi de presă.
După incendiu, mulţi dintre răniţi s-au infectat cu bacterii din spitale: “Problema majoră, lipsa zonei de izolare protectivă pentru pacientul cu arsuri, deja cu risc de infecţii. Lipsa sistemelor de climatizare conforme cu nevoile marelui ars. În foile de observaţie ale pacienţilor nu sunt buletine de gazometrie sanguină, nu se poate aprecia câţi dintre pacienţi au avut intoxicaţie cu fum şi arsuri ale căilor respiratorii. Nu a fost monitorizat sistematic nivelul de monoxid de carbon în primele ore după internare. Majoritatea celor decedaţi la club au avut concentraţii ridicate de cianuri.”
“Breşă majoră de siguranţă a pacienţilor. Analiza deceselor indică o rată ridicată de colonizare, rapid după internare, cu bacterii şi germeni multirezistenţi provenind din mediul spitalicesc”, se mai arată în document.
Alte probleme evidenţiate în raport sunt “Comunicarea de criză cu familia. Sunt familii cărora nu li s-a spus că pacientul este în moarte cerebrală, iar asta a dus la tensiuni şi acuzaţii ulterioare.”
Raportul aminteşte şi că au existat decese în timpul transportului pacienţilor: “Probleme majore la transportul bolnavilor, inclusiv decese! Pentru cei decedaţi la transfer nu există documente care să ateste monitorizarea pe durata transportului şi nici epicriza medicului care a constatat decesul.”
- Ministerul Sănătăţii: Nu există niciun raport care să conţină informaţii despre intervenţia autorităţilor în cazul “Colectiv”
Ministerul Sănătăţii a susţinut, într-un comunicat dat publicităţii miercuri, că “La Ministerul Sănătăţii nu există niciun Raport elaborat la începutul anului 2017, care să conţină informaţii privind intervenţia autorităţilor sanitare în cazul ‘Colectiv’. Un astfel de document nu se regăseşte nici în Protocolul de predare-primire care a fost semnat de către cei doi miniştri în data de 5 ianuarie 2017, atunci când coordonarea Ministerului Sănătăţii a fost preluată de către ministrul Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog de la ministrul Vlad Voiculescu. Nu e singurul document pe care fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu nu l-a predat la plecare, fapt pentru care în prezent există o cercetare în curs a instituţiilor abilitate.”
- Vlad Voiculescu: Incredibil! Este raportul cu nr 9/3.01.2017 depus la registratura cabinetului MS
Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, care şi-a încheiat mandatul la începutul anului 2017, a declarat că raportul există şi a reacţionat la acuzaţiile actualei conduceri a ministerului.
El a declarat, pentru Hotnews.ro, că documentul prezentat de Digi 24 este de fapt “raportul cu nr 9/3.01.2017 depus la registratură cabinetului MS şi ulterior remis Direcţiei Asistenţă Medicală MS. Şi nu pot să cred că domnul Bodog, secretarii de stat şi consilierii dansului nu ştiu despre acesta.”
“Incredibil! Mai întâi nu găseşte întreaga documentaţie pentru cele două spitale din Bucureşti care trebuiau construite cu ajutorul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – bibliografe întregi care sunt disponibile atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Ministerul Finanţelor Publice. Acum nu găseşte Raportul despre Colectiv”, a adăugat Vlad Voiculescu.
“Pare că nimic ce nu este în Programul de Guvernare nu se găseşte nicăieri. Muncă de luni de zile, bilbiorafturi întregi… s-au pierdut, evaporat”, mai spune fostul ministru.
Vlad Voiculescu le-a declarat jurnaliștilor de la Digi 24 că primul lucru pe care l-a făcut când a ajuns la minister a fost să ceară informaţii despre ce s-a întâmplat la Colectiv, însă obţinerea acestora nu a fost deloc uşoară.
„Dobândirea informaţiilor a fost o provocare în sine. Informaţiile pe care le-am găsit în Ministerul Sănătăţii; unu, că le-am găsit greu, şi, doi, informaţiile erau cu mult mai puţine detalii decât le aveau unele asociaţii şi cu siguranţă mult mai puţine decât le aveau cei de la asociaţia Colectiv,” a afirmat Vlad Voiculescu.
- PMP cere comisie parlamentară de anchetă
Partidul Mişcarea Populară cere constituirea unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la incendiul din clubul Colectiv, din 2015, în urmă căruia 64 de persoane au murit şi alte 128 au fost rănite, se arată într-un comunicat de presă.
“În memoria victimelor de la Colectiv şi în semn de respect pentru familiile acestora şi pentru supravieţuitori, avem datoria să restabilim adevărul cu privire la evenimentele care au avut loc la 30 octombrie 2015. În acelaşi timp, trebuie să facem tot ce e omeneşte posibil astfel încât asemenea nenorociri nu se mai întâmple”, a declarat deputatul Eugen Tomac, preşedinte executiv al Partidului Mişcarea Populară.
“Nu înţeleg cum e posibil că actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, să nege existenţa unui raport care conţine informaţii privind intervenţia autorităţilor sanitare în cazul Colectiv, când fostul ministru spune clar că există un asemenea raport elaborat la începutul anului 2017, care a fost înregistrat la cabinetul ministrului. Dacă Bodog nu a găsit un document pe această temă, trebuia să ceară să fie elaborat. Dezinteresul autorităţilor faţă de cauzele şi consecinţele tragediei de la Colectiv denotă ori prostia, ori complicitatea politicienilor responsabili de sănătatea şi securitatea românilor”, a mai spus Tomac.
Tomac susţine că în lipsa unui document oficial care să evaluze cauzele şi consecinţele tragediei de la Colectiv, autorităţile nu au schimbat regulile jocului în domeniu, astfel încât tragedia ar putea să fie reeditată în orice moment. “Dreptate pentru victimele şi supravieţuitorii de la Colectiv nu există nici în sistemul sanitar, nici în justiţie. Mi-aş fi dorit ca, după doi ani de zile, să ştim totuşi cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil şi să aflăm ce măsuri s-au luat deja pentru protejarea, în asemenea situaţii, a tinerilor care sunt îndreptăţiţi să asculte muzică împreună cu prietenii într-un club, privind cu optimism la ziua de mâine”, a conchis preşedintele executiv al PMP.
- Vineri, marş de comemorare a victimelor din clubul Colectiv
Traficul rutier va fi închis şi reluat progresiv pe traseul de desfăşurare al marşului comemorativ programat pentru vineri.
“În conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în data de 27 octombrie se vor organiza un marş şi activităţi comemorative în Piaţa Bucur, desfăşurate astfel: între orele 18,00 – 19,00, adunarea participanţilor în Parcul Unirii, pe aleea dinspre Magazinul Unirea, între orele 19,00 – 20.00, deplasarea participanţilor pe traseul: parc Unirii (trotuarul dinspre magazinul Unirea), traversarea intersecţiei dintre bd. I.C. Brătianu şi bd. Unirii – pod Şerban Vodă – Splaiul Unirii – str. Bucur – piaţa Bucur”, arată Brigada Rutieră într-un comunicat citat de Agerpres.
În funcţie de numărul de participanţilor, în intervalul orar 20:00 – 23:00, traficul rutier va fi restricţionat progresiv pe str. Bucur, str. Între Gârle, str. Verzişori şi străzile care converg spre piaţa Bucur.
Brigada Rutieră Bucureşti le recomandă şoferilor să evite deplasarea în zona, să circule cu maximă atenţie şi să respecte semnalele poliţiştilor rutieri.
Leave a Reply