Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Electrica a ales în şedinţa din 26 octombrie un nou Consiliu de Administraţie, format din şapte membri, şi a aprobat şi achiziţionarea de către companie a întregii participaţii deţinute de Fondul Proprietatea la capitalul social al filialelor sale, în schimbul a 752 milioane lei.
Acţionarii Electrica au hotărât alegerea următorilor membri ai Consiliului de Administraţie: Arielle Malard De Rothschild, Cristian Buşu, Doina Elena Dascălu, Gicu Iorga, Pedro Mielgo Alvarez, Willem Jan Antoon Henri Schoeber şi Bogdan Iliescu. Votul a confirmat şase dintre administratorii aflaţi deja în funcţie.
Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a aprobat şi achiziţionarea de către Electrica a întregii participaţii deţinute de Fondul Proprietatea la capitalul social al filialelor Electrica, urmând ca sarcina încheierii contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni să fie dusă la îndeplinire ulterior de cei abilitați.
Preţul global al tranzacţiei este de peste 752 milioane lei, după cum urmează: un preţ total de 209.744.928 lei pentru 21,9999979% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord; un preţ total de 201.702.667 lei pentru 22,00001% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord; un preţ total de 173.504.365 lei pentru 21,9999981% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud; un preţ total de 167.079.881 lei pentru 22,000027% din capitalul social al Electrica Furnizare.
Tranzacţia nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, aşa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97.968.159 lei. Până la momentul tranzacţiei, pentru perioada 2013-2016, valoarea totală a dividendelor acordate FP a fost de 368.150.110 lei. Finalizarea tranzacţiei implică creşterea valorii dividendelor atribuibile acţionarilor Electrica SA cu dividendele corespunzătoare participaţiilor FP, de aproximativ 22% în filiale.
Printre consideraţiile strategice care au stat la baza acestei achiziţii se numără simplificarea şi eficientizarea modelului de guvernanţă corporativă şi accelerarea implementării programelor de transformare în companiile Grupului, facilitarea realizării strategiei pe termen mediu şi lung a Grupului Electrica şi a planurilor de restructurare şi eficientizare, precum şi facilitarea creşterii performanţelor financiare ale Electrica şi optimizarea structurii capitalului.
„Această tranzacţie este cea mai bună oportunitate având în vedere disponibilitatea financiară a Electrica şi, totodată, lipsa altor oportunităţi de investiţii comparabile ca rentabilitate şi risc. Este important, de asemenea, că începând din 2017, nivelul dividendelor încasate de acţionarii Electrica SA va creşte corespunzător participaţiei de 22% a FP în filiale. Aprobarea tranzacţiei întăreşte premisele implementării programelor de transformare sustenabilă a companiei şi, totodată, de viziune unitară la nivelul filialelor”, spune Cătălin Stancu, Director General Electrica.
Leave a Reply