Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, vineri, la Palatul Victoria, o întrevedere cu ambasadorul Statului Israel, Tamar Samash, prilej cu care a fost subliniată importanţa simbolică a anului 2018 pentru dinamica relaţiilor bilaterale, fiind reiterat interesul părţii române pentru finalizarea proiectului de deschidere a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România.
Potrivit unui comunicat al Guvernului transmis Agerpres, în cursul discuţiilor, a fost reliefată importanţa simbolică a anului 2018 pentru dinamica relaţiilor bilaterale, având în vedere că, anul acesta, Statul Israel aniversează 70 de ani de la crearea sa, se împlinesc 70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte româno-israeliene, iar România sărbătoreşte centenarul Marii Uniri.
Cei doi oficiali au evocat legăturile tradiţionale de prietenie dintre cele două ţări şi au evidenţiat nivelul excelent al cooperării dintre România şi Statul Israel. În context, premierul Viorica Dăncilă a apreciat că aprofundarea relaţiei cu Israelul reprezintă o prioritate pentru România.
”Viorica Dăncilă a consemnat deja împlinirea unei decade a angajamentului constant al României în ceea ce priveşte condamnarea antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului”, menţionează sursa citată.
Cu acest prilej, a fost reiterat interesul părţii române pentru continuarea cooperării în domeniul educaţiei pentru Holocaust, precum şi pentru finalizarea proiectului de deschidere a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România.
De asemenea, cei doi oficiali au pus accentul pe diversificarea cooperării economice şi sectoriale, în perspectiva reluării dialogului politic la nivel guvernamental, precum şi pe posibilitatea încheierii unui parteneriat România-Israel în domeniul noilor tehnologii, în sectoarele energie, agricultură sustenabilă, securitate cibernetică şi inovaţii antreprenoriale pentru domenii high-tech.
În plan economic, premierul Viorica Dăncilă şi ambasadorul Tamar Samash au subliniat necesitatea identificării unor proiecte concrete care să stimuleze interesul reciproc al comunităţilor de afaceri din cele două ţări.
Cei doi oficiali au evidenţiat interesul crescut din partea ambelor părţi pentru investiţii în domeniul medical, extinderea cooperării în domeniul farmaceutic şi pentru crearea de centre regionale de radioterapie. Domeniul turismului, în special cel balneo-climateric, a fost, de asemenea, considerat ca fiind ofertant pentru investitorii israelieni, mai menţionează Executivul.
Conform sursei citate, cooperarea în domeniul apărării a fost calificată de cele două părţi ca fiind foarte solidă, cu un considerabil potenţial de extindere.
Leave a Reply