Prestația din Parlament a noului ministru al Economiei, Dănuț Andrușca, a creat stupefacție printre comentatorii de la Antena 3. Andrușca a reușit cu greu să lege două cuvinte, având probleme evidente de exprimare într-o limbă română coerentă și corectă, scrie Comisarul.ro.
„Doamne, pe cine ne-ați pus în acest Guvern? Ne înspăimântăm”, a izbucnit Bogdan Chirieac la Antena 3.
Dănuţ Andruşcă, în vârstă de 49 de ani, a fost propus de PSD pentru a prelua funcţia de ministru al Economiei, luându-i locul lui Gheorghe Şimon, care nu s-a evidenţiat în acest post în ultima jumătate de an. El a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr.29 Neamţ, în anul 2016. Activitatea sa parlamentară a fost foarte slabă, cu o singură luare de cuvânt, cea în care a depus jurământul de credinţă la numirea în funcţia de deputat, o singură moţiune depusă şi 46 propuneri legislative iniţiate, din care 3 promulgate legi. Anterior, a fost preşedinte al Consiliului de Administrare al Conversmin şi administrator special al Cupru Min.
Potrivit Hotnews, Andruşcă este cunoscut ca apropiat al liderului PSD Neamţ, Ionel Arsene, acuzat recent de DNA de trafic de influenţă. Între 2014 şi 2015 a fost consilier al Secretarului de Stat în Ministerul Economiei, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, un personaj controversat care acum este urmărit penal pentru abuz în serviciu, potrivit Hotnews. Anterior, Andruşcă a fost consilier personal al Secretarului de Stat Maricel Popa, în perioada în care acesta se afla în Departamentul pentru Energie. Ministru în ambele perioade a fost Constantin Niţă (PSD), şi acesta cu probleme penale. În mai 2017 a fost condamnat, în primă instanţă, la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, conform sursei citate. El a ocupat funcţia de director general la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), unde a fost şi administrator special. A fost demis din funcţia de administrator special în aprilie 2014, în urma unui raport al Corpului de Control al ministrului Energiei de atunci, Răzvan Nicolescu. „Astăzi l-am demis pe administratorul special Dănuţ Andruşca, pentru că mi se pare imoral să aibă un venit lunar net de 20.000 lei, în condiţiile în care RAAN este în insolvenţă”, declara Nicolescu, la acel moment. Totodată, el a fost director general în două companii: Prima dintre ele este ULPROD (Tipul sau sectorul de activitate: Producerea şi comercializarea articolelor tehnice din cauciuc), în perioada 1994-2013. Potrivit SEAP, SC Ulprod Târgu Neamţ a avut 17 contracte cu statul în perioada 2007-2012. Cea de-a doua este ANDORIX (Tipul sau sectorul de activitate Producţie articole din cauciuc), în perioada 1991-1994. El a fost licenţiat ca economist, în anul 2001, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Facultatea de Ştiinţe Economice.
Citeste mai mult: adev.ro/p364ad
Scriitorul Andrei Pleșu a declarat, duminică, la Antena 3 că „nu poți guverna dacă nici măcar nu poți să articulezi cum trebuie!”, notează și Aktual 24.
„Problema (guvernului – n.r.) este și de calitate umană și am să mă refer nu la cine știe ce virtuți nobile, ci la minima virtute de a te exprima corect în limba ta, ceea ce înseamnă că gândești corect. Nu poți guverna, dacă nu poți nici măcar să articulezi cum trebuie. Am aflat că s-au adunat 800 de semnături pentru susținerea lui Liviu Pop ca ministru, ca… e adevărat că face greșeli de exprimare, dar a făcut lucruri bune! Nu știm care. Și argumentul e ăsta: ca să fii ministru nu trebuia examen de bună exprimare. A, nu?!
Pot să vă citesc cinci rânduri dintr-un autor chinez? Că al lor e viitorul…
A fost întrebat la un moment dat Confucius: Ce-ai face în primul rând dacă ți s-ar oferi sarcina guvernării?
Răspunsul lui Confucius:
<<Esentialul este să numești corect lucrurile.
Esențialul este corectitudinea limbajului.
Dacă denumirile nu sunt corecte, cuvintele nu se mai potrivesc.
Dacă cuvintele nu se mai potrivesc, treburile statului merg prost.
Dacă treburile statului merg prost, nici riturile și artele nu mai pot înflori.
Dacă riturile și artele nu mai pot înflori, judecățile și pedepsele încetează să mai fie drepte.
Dacă judecățile și pedepsele încetează să mai fie drepte, poporul nu mai știe cum să se poarte>>.
Astea sunt consecințele unui tip de exprimare… Acum câteva zile un vechi prieten spunea: Domnule, trebuie să vorbim de separația puterilor în stat, să pună mâna să citească un Montesquieu! Ce Montesquieu, domnule, să citească abecedarele, manualele de gramatică elementară! Nu că nu vorbesc englezește sau altă limbă, dar cum vorbesc românește! Toți pe care îi văd pe scenă au în general dificultăți să se exprime românește decent măcar! Pot pescui dracii de exprimare gramaticală la oricare, aproape, dintre cei care sunt pe scenă. Păi atunci, se ajunge ca poporul nu mai știe cum să se poarte!”.
Leave a Reply