În proiectul de buget al Uniunii Europene pe anul 2018 este cuprins un proiect-pilot care își propune să contracareze propaganda și dezinformarea dinspre Federația Rusă a declarat miercuri europarlamentarul Siegfried Mureșan, notează Digi24, citând Agerpres.
„Avem un proiect-pilot care își propune să contracareze propaganda și dezinformarea Federației Ruse”, a declarat europarlamentarul român. ”Comisia Europeană a înființat o mică echipă de 10-12 persoane care monitorizează dezinformarea dinspre Federația Rusă. Comisia a devenit conștientă de acest pericol și a fost formată această echipă. Echipa însă este prea mică și are un buget prea mic. Monitorizarea în acest moment se face prin voluntari, jurnaliști, ONG-uri din Europa și din statele vecine ale Uniunii Europene. Oamenii contribuie cu știri privind dezinformarea și știrile false. Eu am propus acest proiect-pilot prin care vreau să organizăm monitorizarea, adică să aducem la același nivel toate statele membre, să avem suficiente informații din toate statele membre. Dacă ajungem la concluzia că nu e sustenabil pe bază de voluntariat, atunci Comisia să poată remunera acei jurnaliști care contribuie și informează Comisia cu privire la știri false, propagandă și dezinformare. Asta e prima etapă”, a explicat Mureșan la sediul Parlamentului European, adăugând că, în a doua etapă, această propagandă va trebui combătută.
„În primul rând, trebuie îmbunătățită rețeaua de contributori. În al doilea rând, trebuie conectate punctele, că foarte des, înainte să aud o știre în interesul Federației Ruse – și știre în interesul Federației Ruse poate fi și că Brexitul e un lucru bun sau Catalunia să devină independentă față de Spania – înainte să aud o știre care e în interesul Federației Ruse, poate slăbește UE sau state membre ale UE, sau politicieni proeuropeni, înainte s-o aud, foarte des o auzi pe canale de comunicare din Federația Rusă pro-Kremlin. Atunci trebuie, practic, urmărită mai bine și sursa propagandei și a dezinformărilor. Deja se știe care sunt conturi importante de Twitter care dau, de exemplu, retweet la știri false care vin dinspre Federația Rusă și conturi care au un număr mare de utilizatori, de pildă în Marea Britanie, Franța, Germania și cum ajunge informația, practic, dinspre Federația Rusă spre state membre ale UE”, a explicat europarlamentarul.
Totodată, Mureșan a menționat că programul-pilot constă în educarea personalului specializat din reprezentanțele UE, astfel încât acesta să poată informa și educa la rândul lui ONG-uri, jurnaliști din statele membre.
„Acest departament există. Am propus, tot în bugetul UE pe 2018, sporirea bugetului pentru acest departament cu 3 milioane de euro, tocmai pentru a le spori personalul și a îmbunătăți culegerea de informații. Pentru proiectul-pilot am alocat 1,1 milioane euro iar prin el pregătim personalul din reprezentanțe și ne asigurăm că punem la dispoziție bani pentru ca ei să poată transmite mai departe aceste cunoștințe în statele membre. Acest proiect-pilot va începe în anul următor”, a mai precizat el.
Leave a Reply