Compania de stat Romtehnica a achiziţionat un radar tridimensional, în valoare de 64,46 milioane lei (13,9 milioane euro), fără TVA, de la compania americană Lockheed Martin, potrivit unui anunţ publicat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), informează News.ro.
Contractul a vizat achiziţionarea unui radar tridimensional mobil-TPS-77, cu distanţă mare de descoperire, destinat apărării aeriene. Tipul procedurii a fost negociere fără anunţ de participare.
”Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare: lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”, se arată în anunţ.
România și Lockheed Martin au un parteneriat care datează din 1995, scrie site-ul oficial al Lockheed Martin și care include mai mult de două duzini de radare pe sol.
“Timp de peste 20 de ani, Lockheed Martin și România au construit un parteneriat puternic pentru a îmbunătăți rețeaua de supraveghere a aerului și a radarului meteorologic din România“, a declarat Mark Mekker, directorul Lockheed Martin, divizia radare de supraveghere. “Feedback-ul pe care îl primim din colaborările noastre în curs cu țări precum România conduce la dezvoltarea de îmbunătățiri ale sistemului, cum ar fi DART. Echipele noastre se concentrează în dezvoltarea de tehnologii de vârf pentru a satisface nevoile clienților noștri. “
TPS-77 utilizează tehnologia Gallium Nitride (GaN), permițând amplificatoarelor de mare putere să consume mult mai puțină putere, în cele din urmă crescând fiabilitatea, reducând costurile ciclului de viață și extinzând durata de viață a radarului. Lockheed Martin folosește tehnologia GaN în radarele sale de mai bine de șase ani.
Lockheed Martin a produs și menține mai mult de 175 de radare de supraveghere, toate fiind operaționale în întreaga lume, detectând ținte la distanțe de până la 250 de mile, 24 de ore pe zi. Aceste radare sunt capabile să funcționeze complet fără pilot și multe au operat timp de decenii în zone îndepărtate, neospitaliere și într-o gamă largă de medii operaționale.
Niciun radar Lockheed Martin FPS-117 / TPS-77 nu a fost vreodată scos din funcțiune, iar sistemele continuă să funcționeze cu mult peste durata lor de funcționare inițială de 20 de ani (multe planificate să funcționeze mai mult de 40 de ani). Această longevitate este un rezultat direct al investiției continue a companiei Lockheed Martin în tehnologia de ultimă generație și dedicarea pentru succesul clienților.
Cu sediul în Bethesda, Maryland, Lockheed Martin este o companie globală de securitate aerospațială care, prin adăugarea lui Sikorsky, are aproximativ 126.000 de angajați în întreaga lume și se ocupă în principal de cercetare, proiectare, dezvoltare, fabricație, sisteme tehnologice, produse și servicii. Grupul american Lockheed Martin este cel mai mare producător de armament din lume şi a înregistrat o creştere de 10,7% a vânzărilor totale în 2016, până la 40,83 miliarde dolari, printr-un avans al livrărilor de avioane de vânătoare de tip F-35 şi în urma achiziţionării producătorului de elicoptere Sikorsky, potrivit datelor Institutului Internaţional de Studii pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm.
Leave a Reply