Să spui că Parlamentul trebuie să respecte Constituţia României este şi redundant şi, în general, este jenant, a declarat marţi liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, referindu-se la afirmaţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, de săptămâna trecută, conform cărora, dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la Schengen vor fi “în alţi termeni”, notează Agerpres.
El a precizat că în cadrul întâlnirii avute marţi cu reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia nu s-a discutat despre legile Justiţiei, tema discuţiei vizând în principal transparentizarea ONG-urilor româneşti.
“Nici nu aveau cum, pentru că nu puteau fi mandataţi de APCE cu o temă care ţine de legislaţia internă a României. Am văzut nişte păreri personale, am văzut pe un domn care este preşedintele Comisiei Europene, care exprima nişte temeri personale, care ne dădea un fel de ameninţări să modificăm legile conform deciziilor CCR. Probabil că nimeni nu i-a spus că ameninţarea este ridicolă şi uşor etilică în condiţiile în care toate deciziile Curţii Constituţionale sunt luate în considerare de Parlament şi întotdeauna sunt puse în acord proiectele legislative cu deciziile Curţii. Nu de grija MCV, nu de grija aderării la Schengen, ci pentru că aşa scrie în Constituţia României încă din 1991“, a susţinut Şerban Nicolae.
Întrebat de jurnalişti dacă, în opinia sa, declaraţiile lui Junker reprezintă o îngrijorare personală şi nu exprimă părerea CE, Şerban Nicolae a spus: “Nu, este o părere ridicolă, pentru că, din punctul meu de vedere, să spui că Parlamentul trebuie să respecte Constituţia României e şi redundant şi, în general, este jenant“.
Joia trecută, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a susţinut, la Bruxelles, o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, afirma că, în cazul în care legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre MCV şi aderarea la Schengen vor fi “în alţi termeni”, locul “natural” al ţării noastre fiind în zona Schengen. Juncker a vorbit despre propunerile de modificare a legilor Justiţiei din România, dar şi despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare, respectiv aderarea la Schengen.
“Dacă legile din România rămân aşa cum au fost adoptate de Parlament, discuţiile despre Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderarea la Schengen se vor pune în alţi termeni. Aşteptăm deciziile Curţii Constituţionale şi, dacă totul decurge cum trebuie, trebuie să asigurăm României locul său în spaţiul Schengen, pentru că românii nu merită să fie trataţi ca cetăţeni de mâna a doua“, a evidenţiat Jean-Claude Juncker.
Leave a Reply