Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat marți că Parlamentul European a propus ca din fondurile de preaderare pentru Turcia să fie tăiată suma de 50 de milioane de euro pentru anul 2018, informează Agerpres. În opinia europarlamentarului român, măsura propusă vine să sancționeze îndepărtarea Turciei de standardele europene.
”Un subiect interesant (al proiectului de buget al UE pentru 2018) sunt fondurile de preaderare pentru Turcia — Consiliul, statele membre propun o tăiere cu 20 de milioane a acestor fonduri, iar Parlamentul European, sub conducerea mea, propune o tăiere cu 50 de milioane de euro a fondurilor de preaderare pentru Turcia și punerea în rezervă a încă 30 de milioane. Propunem o tăiere de 50 de milioane de euro a liniei ce își propune să finanțeze reforme politice, pentru că vedem că în Turcia libertatea presei este îngrădită, libertatea de exprimare este îngrădită, drepturile omului sunt îngrădite, reformele politice merg în direcția total greșită și Turcia nu se apropie, dimpotrivă, se îndepărtează de standardele europene. Sub nicio formă ceea ce are loc politic în Turcia în momentul de față nu poate fi descris ca reforme în spirit european”, a declarat Mureșan într-o conferință de presă la Parlamentul European.
Cele 50 de milioane de euro vor fi tăiate, potrivit europarlamentarului român, dintr-un total de 217 milioane, fonduri pentru reforme politice în Turcia.
“Nu afectăm fondurile de 291 de milioane alocate cooperării economice, tocmai fiindcă nu vrem să lezăm agenții economici europeni care operează în Turcia, nu vrem să afectăm negativ comerțul dintre Turcia și Uniunea Europeană. Nu tăiem nici fondurile pentru agricultură, căci fermierii din Turcia nu au nicio responsabilitate pentru comportamentul și nerespectarea standardelor democratice de către autoritățile de la Ankara. Am mai spus că punem în rezervă 30 de milioane, acestea sunt fonduri pe care nu le mobilizăm pentru moment, dar suntem pregătiți a le mobiliza dacă situația în Turcia se îmbunătățește. Turcia este un partener important pentru UE și fluxul de refugiați dinspre Orientul Mijlociu doar împreună reușim să îl gestionăm, dar nu putem închide ochii la evoluțiile de acolo. Chiar și pentru România Turcia este un stat partener în regiune, rămânem parteneri în cadrul NATO, dar nu putem fi indiferenți la situația de acolo”, a completat Mureșan.
Parlamentul European urmează să voteze miercuri în plen poziția sa cu privire la bugetul Uniunii Europene pe anul 2018.
Leave a Reply