Aproape 22.000 de bugetari vor avea salarii mai mici, a anunţat luni preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, care spune că vor scădea veniturile funcţionarilor publici din ministere şi ale celor din deconcentrate cu până la 40 la sută, potrivit Digi24.
Tăierea salariilor vine ca urmare a trecerii contribuţiei de la angajator la angajat, dar şi ca urmare a aplicării noii legi a salarizării.
Sebastian Oprescu i-a enumerat pe cei mai afectați angajați: de la Ministerul de Externe, Ministerul de Interne și Ministerul Transporturilor. „Toate ministerele!”, a subliniat liderul de sindicat.
„În funcție de procentele pe care le vor pierde, aș putea să identific Ministerul de Externe ca și cap de listă, în sensul că aceștia pierd foarte mult la salariu prin aplicarea legii salarizării și prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Funcționarii publici din conducere, cu toate că se referă și la șeful de birou, șef serviciu, director, director general și așa mai departe, aceștia pierd undeva la 37-38% la sută”, a spus Sebastian Oprescu.
El a mai spus că acum analizează situația fiecărui ordonator principal de credite. „Aici avem cele mai mari probleme, la nivel administrației publice centrale, nu la cea locală – unde se aplică un alt principiu de acordare a salariului. Iar un lucru nelalocul lui, în condițiile în care funcționăm după aceeași lege a funcționarilor publici”, a mai spus liderul de sindicat.
Sindicalistul a explicat că scăderile de salarii vin „de la limitarea prin grila de salarizare a creșterii salariale”. „În momentul în care noi nu creștem cu 25% salariile din cauza faptului că această grilă pune un prag superior, automat acei 22,5% ce reprezintă contribuții se iau din netul de astăzi, luându-se din netul de astăzi, acești colegi pierd la salariu. Nici pe departe o creștere salarială. Sau nici măcar o creștere substanțială, așa cum au anunțat în decursul timpului partidele de la guvernare”, a punctat Oprescu.
Liderul de sindicat a mai spus că, în condițiile în care a crescut salariul minim pe economie, la ministere precum Tineretului și Sportului sau al Culturii, munca necalificată este adusă la același nivel de plată cu munca calificată. „O altă problemă ce izvorâște din legea salarizării. Nu mai contează experiență, nu mai contează vechimea, că lucrezi într-un minister sau altul, ci prin faptul că lucrezi într-un minister sau altul poți pierde sau câștiga după bunul plac al celui care a hotărât salarizarea”, a precizat el.
Despre asigurările repetate ale liderilor PSD-ALDE că nu vor scădea salariile, Sebastian Oprescu a spus că „este o procedură a politicienilor să promită fără un fundament în spate. O să arătăm fluturașii din decembrie și cei din februarie și o să vedem ce mai spun. Este o mare minciună că nu scad salariile”.
„Cu siguranță această nemulțumire va fi exprimată prin acțiuni de protest”, a spus liderul de sindicat.
„Există o hotărâre a Curții Constituționale care interzice angajatorului public să diminueze salariile dacă nu este criză economică sau pe o perioadă mai mare de timp de trei luni, iar în acest caz este vorba de o sancțiune administrativă și nu poate fi o măsură colectivă”, a mai spus Sebastian Oprescu.
Leave a Reply