UPDATE Tudorel Toader a continuat și la ieșirea din ședința CCR să afirme că DNA nu poate ancheta împrejurările adoptării unei HG: ”Nu există în codul penal, în legile speciale, o infracțiune care să se refere la fapta de adoptare a unui act normativ cu încălcarea normelor de tehnică legislativă”. Întrebat de ce a apărut în fața judecătorilor constituționali pentru a susține sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu, ministrul justiției a răspuns că guvernul este parte în sesizare, așa că a fost mandatat de premierul Tudose să reprezinte executivul.
Ministrul justiției, Tudorel Toader, a susținut joi, în fața judecătorilor Curții Constituționale, sesizarea depusă de Călin Popescu Tăriceanu în privința anchetei DNA declanșate asupra hotărârii de guvern din Dosarul Belina.
Anterior, Tudorel Toader a susținut în față CCR că procurorii DNA nu pot ancheta legalitatea, circumstanțele sau oportunitatea unei hotărâri de guvern, pentru că legalitatea unei HG este de competența unei instanțe de contencios administrativ, iar Parchetul General și DNA nu îi pot lua din competențe. Ministrul justiției a spus că DNA are doar posibilitatea de declanșare a mecanismelor constituționale de verificare a legalității HG prin sesizarea instanței de contencios, dar nu i se poate substitui.
Fragmente din discursul susținut de Tudorel Toader la CCR:
”Opinez că decizia pe care o veți lua astăzi nu va fi una pe speță, chiar dacă discutăm despre un dosar concret. Decizia pe care o veți lua este una care va statua pe întreg acest domeniu. O decizie care va delimita competențele Ministerului Public pe de o parte și cele ale Guvernului, conferite de Constituția României.
Ce solicită președintele Senatului și susținem noi ca Guvern este de a constata dacă prin activitatea DNA de a ancheta împrejurările, circumstanțele adoptării unui act normativ în general este un conflict juridic sau este un conflict de natură instituțională (…) DNA a început cercetarea penală față de mai mulți demnitari motivând faptul că au fost încălcate prevederile Constituției și a mai multor legi și ordonanțe. De asemenea, spune DNA că au fost încălcate o serie de dispoziții ce reglementează normele de tehnică legislativă.
Noi considerăm că sesizarea este admisibilă, deoarece competențele Guvernului sunt de rang constituțional, în timp ce DNA are competențele dezvoltate la nivel intra-constituțional.
Știm că o HG atunci când încalcă legea sau adaugă la lege ea poate fi atacată la instanța de contencios administrativ. Sancțiunea aplicată pentru neaplicarea dizpozitiilor legale în adoptarea, elaborarea unei hotărâri de Guvern se sancționează pe legea extra-penală (…) În Codul Penal nu avem nicio infracțiune care să pedepsească elaborarea, adoptarea unei HG. Practic, DNA-ul, procurorul nu are competență, abilitatea instituțională să ancheteze legalitatea hotărârii de Guvern. Poate DNA să ia din competența judecătorului de contencios administativ? Noi credem că nu, jurisprudența CCR este în același sens. Procurorul are posibilitatea de a sesiza instanța de contencios administrativ cu privire la un act administrativ, dar nu se poate subtitui acestuia.
Așadar, vă solicităm, așa cum CCR a decis în toate deciziile în care a constatat conflictul de natură constituțională (…) vă solicităm să constatați că acest conflict de natură a fost pornit de către procurorul DNA și vă solicităm să dezlegați conflictul pe această speță și cu caracter de lege pe viitor”.
Curtea Constituțională discută joi sesizarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cu privire la un presupus conflict juridic între puterea judiciară și cea executivă determinat de deschiderea de către DNA a dosarului Belina, scrie Agerpres.
În opinia lui Tăriceanu, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a Direcției Naționale Anticorupție asupra legalității Hotărârii Guvernului nr. 858/2013, respectiv, a Hotărârii Guvernului nr. 943/2013.
Leave a Reply