Declaraţia vine în contextul blocării negocierilor pentru un acord comercial după Brexit. De altfel, potrivit unui document publicat recent, UE confirmă că un astfel de document este aproape imposibil de semnat până la data stabilită pentru ruperea Regatului Unit de UE.

Un eşec al negocierilor, a spus el. va avea consecinţe în foarte multe domenii. „Singura ipoteză ar fi ca Marea Britanie să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică. Această opţiune este pentru noi încă posibilă”, a mai spus Barnier.

Guvernul britanic are mai puţin de o lună la dispoziţie să facă anumite concesii cu privire la acordul de Brexit, pentru a garanta lansarea negocierilor comerciale în luna decembrie, au precizat recent înalţi oficiali europeni citaţi de The Guardian. 

Potrivit oficialilor de la Bruxelles, discuţiile au stagnat după discursul Theresei May de la Florenţa şi avertizează că UE nu va accepta negocierile comerciale la summitul din decembrie dacă premierul britanic nu va veni cu o ofertă mai bună în privinţa acordului de Brexit.

Uniunea Europeană nu este dispusă să renunţe la calendarul negocierilor, întrucât urmăreşte siguranţa că Marea Britanie se va angaja să împartă cu UE datoriile şi obligaţiile privind pensiile, fără a căuta o sumă exactă.

“Când am elaborat instrucţiunile pentru negocieri, am ştiut că vom ajunge în acest moment”, a spus un înalt oficial european, referindu-se la neînţelegerile cu guvernul britanic.

Vineri, Michel Barnier a declarat că Marea Britanie trebuie să clarifice în cel mult două săptămâni problema datoriilor faţă de Uniunea Europeană, estimate a fi între 60 şi 100 de miliarde de euro,  în caz contrar, Bruxellesul nu va iniţia curând negocierile pe tema relaţiilor post-Brexit.