Un adolescent britanic în vârstă de 15 ani a obţinut acces la planurile pentru operaţiuni ale serviciilor de informaţii din Afganistan şi Iran, pretinzând că este preşedintele CIA. Cazul a fost prezentat într-un tribunal din Londra, scrie The Telegraph citat de News.ro.
Din dormitorul locuinţei sale din Leicestershire, unde locuieşte cu mama lui, Kane Gamble a folosit „inginerie socială” (prin care o persoană face uz de informaţii pentru a construi o imagine pe care o foloseşte apoi pentru a manipula alte persoane, cu scopul de obţine mai multe date) pentru a accesa conturile personale şi de serviciu ale unor dintre cei mai importanţi lideri ai reţelelor de spioni din America.
Adolescentul a convins operatori de apeluri ai unei companii de internet importante că este John Brennan, la acea vreme director al CIA, pentru a obţine acces la computerele lui. Tânărul a convins, de asemenea, angajaţii unui birou de asistenţă al FBI că este Mark Giuliano, la acea vreme directorul adjunct al agenţiei, cu scopul de a obţine din nou acces la o bază de date secretă.
Tânărul a avut ca ţintă şi US Secretary of Homeland Security, precum şi directorul serviciilor naţionale de informaţii din cadrul administraţiei Obama.
Kane Gamble şi-a abordat victimele online, batjocorindu-le, publicând informaţii personale şi bombardându-le cu apeluri şi mesaje, dar şi descărcând materiale pornografice pe calculatoarele lor şi controlându-le iPad-urile şi ecranele televizoarelor.
Judecătorul Charles Haddon-Cave a notat: „A obţinut controlul asupra acestor oameni şi i-a manipulat, făcându-le vieţile dificile”.
Analizând cazul, procurorul John Lloyd-Jones QC a spus că Gamble a înfiinţat în 2015 grupul Crackas With Attitude (CWA), spunându-i unui jurnalist: „Totul a început pentru că am devenit din ce în ce mai iritat de cât de corupt şi cu sânge rece este guvernul american. Aşa că am decis să fac ceva în legătură cu acest lucru”.
Lloyd-Jones a explicat că este o greşeală des întâlnită descrierea acestui grup drept un grup de hackeri, deoarece membrii acestuia folosesc, de fapt, „ingineria socială” pentru a obţine acces la e-mailuri, telefoane mobile, computere şi portaluri ale poliţiei.
Gamble, care a pledat vinovat pentru trei infracţiuni legate de utilizarea computerului, l-a ales ca ţintă mai întâi pe John Brennan. Adolescentul a obţinut acces la contul lui de internet furnizat de Verizon, pretinzând că este angajat al companiei, după care Brennan însuşi, construind o imagine din ce în ce mai detaliată.
A folosit metode similare pentru a accesa contul de AOL al lui Brennan, după care a obţinut acces la e-mailurile lui, agenda de contacte, datele stocate în iCloud, precum şi la iPad-ul soţiei sale.
Leave a Reply