Din cei 529 de deținuți eliberați în prima zi în care legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare 184 au fost condamnați pentru furt, 135 pentru tâlhărie, 47 pentru viol și 33 pentru omor, dintre care șase au fost condamnați pentru omor deosebit de grav, se arată într-un răspuns al ANP la o solicitarea HotNews.ro.
Informațiile furnizate de ANP mai arată că în data de 19 octombrie cei mai mulți deținuți au fost eliberați de la penitenciarele din județele Giurgiu (80), Constanța (55) și Iași (37). În capitală au fost eliberați 37 de deținuți din penitenciarul Jivală și zece din penitenciarul Rahova.
Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare joia trecută și prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare fiecare deținut va beneficia de șase zile considerate efectuate.
În prima zi de la intrarea în vigoare a acestei legi au fost puși în libertate 529 de deținuți, iar în perioadă următoare ar putea fi eliberați condiționat, în bază acestei legi, alți 3.349 de deținuți, cei mai mulți fiind de la Rahova-250 și de la Penitenciarul Poartă Albă-200. Ministrul Tudorel Toader a spus că această cifră este mare și i-a depășit așteptările, pentru că nu credea că “impactul va fi atât de mare”.
Leave a Reply