Fostul mogul media Adrian Sârbu a declarat miercuri, înainte de a intra la Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI pentru a fi audiat, că a venit să vorbească despre curaj și nu despre frică.
”Am venit pentru că am fost chemat, am venit să vorbesc despre curaj și nu despre frică. Sunt încurajat de acțiunea acestei comisii. Pentru prima dată după 28 de ani, Comisia SRI nu mai e controlată de SRI, ci controlează SRI. Sunt încurajat de inițiativa lui Dragomir Daniel, care până la urmă îi pune în pericol întregul lui parcurs în justiție și sigur și de angajamentul public al directorului SRI că această instituție se va reorienta către misiunea ei constituțională și se va retrage în pădure din diverse câmpuri”, a precizat Sârbu.
Omul de afaceri Adrian Sârbu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General, în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Group, informează Agerpres.
Adrian Sârbu este acuzat de evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la 61.588.159 lei (aproximativ 14 milioane de euro).
UPDATE
Claudiu Manda, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, a declarat miercuri, după audierea omului de afaceri Adrian Sârbu, că acesta a relatat despre intenția conducerii SRI de a prelua Realitatea TV, referindu-se la o discuție de la sfârșitul anului 2010, în cadrul căreia a fost rugat de George Maior (n.r. – director al SRI la acea vreme) să-l ajute pe Sebastian Ghiță în acest sens, informează Agerpres.
”Au fost câteva aspecte la care s-a referit punctual și cu detalii. Aspectul legat de intenția de a fi preluată și mai târziu, eventual, întreaga instituție media, respectiv Realitatea TV, pe care și-ar fi dorit persoanele de la vremea respectivă din conducerea SRI să o preia prin domnul Ghiță. A făcut referire la o situație sau la un moment decembrie 2010, între Crăciun și Anul Nou, în care, participând la o discuție, a fost rugat de domnul Maior să-l ajute pe domnul Ghiță, care preluase managementul instituției Realitatea TV, cu sfaturi, cum să se implice, cum să conducă instituția, din punct de vedere managerial, Realitatea TV. Spune că a avut întâlniri după ce a confirmat că este de acord, a fost căutat de domnul Ghiță și a avut destul de multe întâlniri în care inclusiv domnul Ghiță i-a confirmat această implicare”, a afirmat Manda.
El a mai precizat că Adrian Sârbu a vorbit în cadrul audierii de miercuri exclusiv despre canalele media și “implicarea prin decizia celor două persoane din conducerea SRI de a prelua instituții media”.
”Un lucru pe care ni l-a transmis a făcut referire la decizia CSAT din 27 iulie 2010, care consfințește că presa reprezintă o vulnerabilitate la siguranța națională, iar în opinia domniei sale spune că s-au creat premisele ca la momentul respectiv conducerea SRI să se implice mai mult în ceea ce înseamnă preluarea de instituții media, plantarea de ofițeri acoperiți sau atragerea către serviciu de persoane din jurnalism, inclusiv dreptul de a asculta pe mandate de siguranță națională jurnaliști. Nu a dat foarte multe probe și detalii în acest sens, însă a încercat să construiască și să aducă în atenția Comisiei lucrurile cum au evoluat de la acea decizie a CSAT”, a mai susținut Claudiu Manda.
Leave a Reply