- Ministrul Justiției, lipsit de imunitate parlamentară ca și Viorica Dăncilă, ezită să semneze. Dacă va ceda presiunilor, riscă ani grei de pușcărie la verificarea legalității unei astfel de ordonanțe
Ordonanța de Urgență privind amnistia și grațierea dorită de Liviu Dragnea și PSD ar urma să fie adoptată în ședința de marți a Executivului și se fac mari presiuni asupra lui Tudorel Toader pentru obținerea în timp util a avizului Ministerului de Justiție, informează portalul G4Media.ro, citând mai multe surse oficiale.
Singura necunoscută este, la acest moment, numele oficialului de la Justiție care va asuma ordonanța. Tudorel Toader ar fi fost foarte bucuros dacă problema s-ar fi putut rezolva cu semnătura secretarului de stat Mariana Moț, magistrat din Olt impus la Justiție pe filiera Paul Stănescu.
Numai că Mariana Sofia Moț se află în concediu medical și Tudorel Toader dă din colț în colț. Ar dori trecerea ordonanței, dar nu cu implicarea lui directă. În ciuda presiunilor, niciunul dintre ceilalți secretari de stat – Marieta Safta, Nicolae Liviu Popa și Sebastian Costea – nu vor să-și dea girul.
Indiscutabil, presiunile sunt foarte mari. Tudorel Toader, neavând imunitate parlamentară, știe că riscă ani grei de pușcărie dacă se va ajunge mai devreme sau mai târziu la verificarea legalității unei astfel de ordonanțe și încă ezită. Menghina se strânge în jurul lui. Tot vulnerabilitatea în fața unei eventuale anchete determină rezerva secretarilor de stat.
Conform surselor citate de G4media.ro, prin clona celebrei Ordonanțe 13 ar urma să fie amnistiate toate faptele pedepsite cu închisoarea până la un anumit număr de ani, cu excepția infracțiunilor comise cu violență.
Sursele amintite mai spun că nu s-a căzut de acord asupra numărului de ani. PSD ar dori un prag suficient de generos pentru a scăpa de problemele penale cât mai mulți dintre politicieni. Unele voci vorbesc de pedepsele până la cinci ani iar altele avansează chiar posibilitatea ca amnistia să cuprindă fapte pentru care legea penală prevede pedepse până la zece ani de închisoare.
Oricum, la acest moment nu putem aprecia clar amploarea amnistiei și grațierii, nici dacă ordonanța are și o parte referitoare la infracțiunile la legea electorală sau la confiscarea extinsă. Implicit, nu știm câți ”grei” din politică vor scăpa de dosare și condamnări, păstrându-și și banii. Liviu Dragnea este, cu siguranță, unul dintre beneficiari.
Reamimtim că Tudorel Toader a infirmat de mai multe ori în cursul zilei de luni că la Ministerul Justiției ar exista spre avizare un astfel de proiect de OUG.
Astfel, după ce dimineață a negat în fața jurnaliștilor că ar avea habar de ordonanță, Tudorel Toader a întărit negația după întâlnirea cu premierul Dăncilă: ”Nu avem așa ceva în Ministerul Justiției nici în dezbatere, nici în avizare.” După discuția cu șefa Executivului, Tudorel Toader a mers la Parlament, având o întrevedere cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, în biroul acestuia.
Vicepreședintele Varujan Vosganian, a încercat, luni, la finalul întâlnirii cu conducerea partidului să acrediteze ideea că ALDE n-ar fi amestecat în povestea eventualei ordonanțe: ”Certitudinea pentru noi este că nu am fost printre promotorii unei astfel de OUG şi că ea nu se va da în şedinţa de Guvern. (…) Dacă se va da, nu eu sunt cel pe care trebuie să îl întrebaţi. Noi nu vă putem răspunde la întrebarea dacă cineva o va iniţia sau nu. Nu noi suntem iniţiatorii unei astfel de OUG.”
Și liderii coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au discutat luni despre ordonanța de urgență pentru amnistie și grațiere pe care o vrea șeful PSD, au declarat surse politice reluate de G4media.ro.
Dragnea ar fi insistat să-l convingă pe Tăriceanu, și el nedecis, pentru ca acesta să-l determine, la rându-i, pe Tudorel Toader să asume inițiativa și să semneze din partea Ministerului Justiției, minister din grădina ALDE.
Nu se știe nici dacă premierul Viorica Dăncilă a cedat la presiunile nucleului dur al PSD, în frunte cu Liviu Dragnea. Ea are serioase temeri legate de semnarea unei ordonanțe – întemeiate, altfel – fiindcă, asemenea lui Tudorel Toader, nu este apărată de imunitatea parlamentară în fața unei eventuale anchete.
Reamintim că marți – nu miercuri sau joi, cum este regula – are loc o ședință de guvern, iar sesiunea parlamentară extraordinară se încheie joi, pe 19 iulie. Dacă Parlamentul nu este în sesiune, Guvernul nu poate adopta ordonanțe de urgență.
În ciuda negațiilor, mai mult sau mai puțin vehemente, care vin în cascadă, un lucru este clar: Dragnea va lupta până în ultima clipă pentru ca, marți la prânz, să aibă toate semnăturile necesare adoptării ordonanței.
Leave a Reply