Cel mai puternic politician din România se pregătește să se apere împotriva acuzațiilor de corupție, la câteva zile după ce Departamentul de Stat al SUA a menționat corupția drept o problemă larg răspândită la toate nivelurile guvernului țării, își începe articolul Alison Mutler, corespondenta Associated Press la București.
În cursul audierii de miercuri, Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat, a respins acuzațiile, calificându-le drept “simple declarații, bârfe și zvonuri“.
Procurorii spun că Dragnea a intervenit pentru a menține două femei pe salariul unei agenții de protecție a familiei, chiar dacă au fost angajate de partid. Acestea și-au recunoscut vinovăția.
În ultimele luni, guvernul de stânga al României s-a angajat într-o revizuire contencioasă a Justiției, provocând proteste și critici de la Washington și de la partenerii săi din Uniunea Europeană.
Guvernul a fost, de asemenea, criticat pentru subminarea activității direcției anticorupție care, anul trecut, a anchetat cu succes 713 funcționari, inclusiv 28 de primari.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a solicitat demisia procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, declarând că nu este pregătită pentru acest loc de muncă și arătând cazuri de presupuse infracțiuni în rândul procurorilor. Președintele Klaus Iohannis a refuzat să o demită, dar este criticată și batjocorită cu regularitate în mass-media pro-guvernamentală.
Kovesi insistă că faptele de corupție rămân larg răspândite, susținând că unii administratori de spitale au luat mită în valoare de milioane de euro, în timp ce fraudarea fondurilor UE s-a dublat.
Criticii spun că sunt preocupați de faptul că propunerile guvernamentale, inclusiv restricționarea publicării probelor referitoare la cazurile corupție și permisiunea acordată suspecților, de a fi prezenți atunci când un denunțător le face acuzații, ar face mai dificilă urmărirea penală.
Dragnea este deja împiedicat să-și îndeplinească funcția de prim-ministru, ca urmare a unei condamnări pentru măsluirea voturilor din 2016. Pe de altă parte, el și-a ”înghețat” activele cu firmele implicate în deturnarea fondurilor UE, și neagă acuzațiile.
În ciuda acuzațiilor, Dragnea și-a întărit puterea în acest an. Suporterii îl admiră pentru punerea în aplicare a disciplinei de partid și pentru opoziția sa împotriva a ceea ce califică el drept abuzuri ale direcției anti-corupție.
Laura Ștefan, un specialist anti-corupție din România, declară că politicienii care se confruntă cu probele incriminatorii, văd în Dragnea “un salvator”.
“Pentru liderii partidelor, atâta timp cât el are de oferit, în ceea ce privește alocările financiare și inițiativele legale cu privire la chestiunile legate de justiția penală, el va rămâne la putere“, a afirmat Ștefan, de la Expert Forum, un think tank pentru politici publice din București.
În mod crucial, Dragnea are sprijinul unor șefi locali de partid care se tem de anchetele de corupție. Aliatul său, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru că a făcut declarații false pentru a proteja persoanele judecate într-un caz de retrocedare imobiliară care implică un prinț.
Unii foști oficiali de nivel înalt care sunt cercetați pentru corupție au fugit în Costa Rica, Madagascar și Serbia, făcând periodic declarații în care susțin că sunt persecutați politic în România.
Corupția face parte din viața de zi cu zi din România, potrivit Departamentului de Stat al SUA, în raportul său anual privind practicile în domeniul drepturilor omului, care a semnalat “anul trecut” numeroase rapoarte de corupție guvernamentală și a arătat că “mita a rămas comună în sectorul public”.
Agenția anti-corupție a Consiliului Europei a exprimat, de asemenea, “preocupări serioase” cu privire la revizuirea judiciară și la proiectele de amendamente la Codul Penal. Sistemul de justiție al României rămâne sub o monitorizare specială a UE.
Articolul poate fi citit pe site-ul Associated Press.
Leave a Reply