Grupul BCR a înregistrat un profit net de 102,8 milioane de euro după primele trei trimestre, potrivit datelor transmise vineri bursei de la București.
Erste Group, banca mamă a BCR, a raportat un profit net de 987,6 milioane de euro in primele nouă luni din 2017, în scădere faţă de perioada similară a anului trecut, când a înregistrat un profit de 1.179,2 milioane de euro (influențat de câștigul extraordinar obținut din vânzarea acțiunilor VISA Europe).
Potrivit unui comunicat emis de la Viena, Erste Group se aşteaptă în 2018 la o majorare a dobânzilor în România şi Cehia.
„Erste Group a înregistrat un profit net de 987,6 milioane de euro pentru primele nouă luni din 2017. Așa cum am prevăzut, este un rezultat mai mic decât profitul de 1.179,2 milioane de euro raportat pentru aceeași perioadă a anului trecut, care a fost influențat pozitiv de câștigul extraordinar din vânzarea acțiunilor VISA Europe. Suntem mulțumiți de cele mai recente rezultate, obținute datorită unei creșteri solide a creditării de 5,6%, costurilor de risc aflate la minime istorice, de șapte puncte de bază, și unei calități foarte bune a activelor, cu rată a creditelor neperformante de 4,3%, cel mai redus nivel din 2008″, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.
Estimările privind creșterea reală a PIB în 2018 se situează între 2% si 4% pentru toate piețele principale ale Erste din Europa Centrală și de Est, inclusiv Austria. Creșterea reală a PIB ar urma să fie generată în principal de cererea internă solidă, în condițiile în care creșterea reală a salariilor și scăderea ratei șomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din ECE. Este de așteptat ca disciplina fiscală să se mențină la nivelul întregii regiuni.
Erste Group confirmă obiectivul privind rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% în 2017 și vizează atingerea unui indicator ROTE de peste 10% in 2018 (pe baza capitalului tangibil mediu in 2018). Ipotezele de bază pentru 2018 sunt: venituri în stagnare sau în ușoară creștere (presupunând o creștere de peste 5% a portofoliului net de credite și majorarea dobânzilor în Republica Cehă și România); costurile ajustate la fluctuația cursului valutar sunt așteptate să stagneze (+1%) datorită unor costuri mai mici cu proiectele și creșterii costurilor de risc, deși acestea se vor menține la minime istorice.
Leave a Reply