Toate acestea din cauză că guvernul român nu dă toate detaliile modificărilor fiscale, chiar dacă acestea sunt programate să intre în vigoare la începutul anului viitor. Clienții contabilei, mai ales antreprenori cu afaceri mici sau mijlocii, vor să știe dacă vor trebui să-și reducă costurile sau să concedieze angajați înainte de Crăciun.
Schimbările dese de macaz în politicile fiscale sunt doar o parte dintre obstacolele cu care se confruntă oamenii de afaceri la mai puțin de un an după ce social-democrații s-au întors la putere. Partidul este deja la al doilea premier, iar predecesorul său a provocat în ianuarie cele mai mare proteste de la căderea comunismului, după încercarea de a slăbi lupta anti-corupție, comentează Bloomeberg.Toate acestea în condițiile în care România este în plin boom: creșterea economică de 6,1 procente din trimestrul trecut fiind a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, după Malta, iar șomajul fiind al doilea cel mai mic din UE, după Ungaria.
Însă motorul creșterii sunt pomenile guvernamentale care sufocă deficitul bugetar. Banca Centrală a avertizat că acest lucru este nesustenabil și plănuiește să majoreze ratele de dobandă.
Totodată, poticnelile din domeniul politicilor economice și instabilitatea politică generează efecte.
Companiile străine investesc mai puțin, iar obligațiunile și moneda națională rămân în urma țărilor din blocul estic. Economia ar putea să fie în pragul unei scufundări.
”Tensiunile politice din Romania și incertitudinile fiscale și-au spus cuvântul”, explică Viktor Szabo, care participă la supravegherea de datorii de 11 miliarde de dolari de pe piețele emergente la Aberdeen Asset Management Plc.
”Cu economia atat de aproape de supraîncălzire și cu politici neancorate în economie, este cea mai slabă verigă din Europa Centrală și de Est”, a adăugat acesta.
Leave a Reply