Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Cristina Tarcea, a anunţat, joi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că va sesiza Consiliul de Apărare a Ţării (CSAT) şi Inspecţia Judiciară (IJ) după ce a fost acuzată de către o asociaţie că ar fi “frecventat în repetate rânduri” vilele de protocol ale SRI, notează news.ro.
Cristina Tarcea a afirmat că este “o manipulare îngrozitoare, generală“, cu scopul de a periclita actul de justiţie şi de “a se aduce umbre asupra judecătorilor care în acestă perioadă trebuie să pronunţe soluţii în dosare delicate“.
“Coaliţia Românilor din SUA” a trimis CSM o adresă în care cere Consiliului ca în următoarea şedinţă de plen să îi solicite preşedintei instanţei supreme “explicaţii în legătură cu vizitele repetate pe care le-ar fi facut în vilele SRI”.
Cristina Tarcea a spus în plenul CSM că a intrat şi ea în posesia acestei sesizări şi că este vorba despre “o manipulare îngrozitoare, generală”, pentru periclitarea actului de justiţie.
Tarcea a reclamat că se fac presiuni asupra magistraţilor, iar astfel de acuzaţii nu fac decât să umbrească sistemul judiciar şi actul de justiţie, ea anunţând că va sesiza CSAT şi IJ.
“Dar, tocmai pentru că nu trăim într-o societate normală, tocmai pentru că asistăm la o manipulare îngrozitoare, generală, care nu are drept scop decât periclitarea, în cele din urmă, a actului de justiţie, vreau să vă informez cu privire la faptul că voi sesiza personal, în cursul zilei de astăzi, Consiliul Superior de Apărare a Ţării şi, de asemenea, voi sesiza Inspecţia Judiciară. Cred că este momentul să terminăm cu aceste afirmaţii defăimătoare, lipsite de orice suport legal, iar cei care le fac să suporte consecinţele“, a declarat Cristina Tarcea.
Ea a spus că trăim într-o societate “caracterizată printr-o paranoia generală, în care orice slăbiciune, reală sau nereală, se speculează pentru a se aduce umbre asupra actului de justiţie şi asupra judecătorilor care în acestă perioadă trebuie să pronunţe soluţii în dosare delicate“.
“Puţin îmi pasă de imaginea mea, dar această imagine se răsfrânge asupra imaginii Înaltei Curţi şi asupra imaginii judecătorilor, care trebuie să pronunţe în această perioadă nişte soluţii delicate şi grele“, a declarat Cristina Tarcea.
Cristina Tarcea a spus, legat de acuzaţiile care i se aduc, că relaţiile ICCJ cu celelalte instituţii au fost în cadru instituţional: “Vă spun că nu am fost în casele de protocol şi că toate relaţiile Înaltei Curţi cu orice fel de instituţii au fost pur interinstituţionale şi pur în limita dispoziţiilor legale“.
La şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii a participat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
*Orice decizie judecătorească trebuie respectată, inclusiv deciziile Curţii Constituţionale
În altă ordine de idei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a afirmat, joi, întrebată despre decizia CCR privind revocarea şefei DNA, că orice decizie judecătorească trebuie respectată, inclusiv deciziile Curţii Constituţionale.
“Mi s-a spus că a apărut o ştire după declaraţia mea de azi dimineaţă că aş fi declarat că chestiunea respectării sau nu a deciziei Curţii Constituţionale (privind revocarea şeferi DNA – n.r.) este o chestiune politică. Nu cred că asta a fost declaraţia mea, îmi aduc aminte că întrebarea dumneavoastă a fost dacă preşedintele va respecta sau nu decizia Curţii Constituţionale, iar eu v-am spus că nu vreau să comentez acest subiect, care a fost atât de mult politizat. Orice decizie judecătorească, inclusiv deciziile Curţii Constituţionale, trebuie respectată, nici nu discutăm acest aspect”, le-a spus Tarcea ziariştilor, la finalul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii.
În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.
Joia trecută, Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.
Leave a Reply