Jurnalistul Dan Tăpălagă arată, într-un editorial publicat pe Hotnews, că “principala grijă” a lui Liviu Dragnea, după scandalul declanşat odată cu punerea sa sub acuzare, este să se asigure de susţinerea partidului şi să obţină votul de încredere din partea liderilor de filiale ale PSD, la şedinţa Comitetului Executiv care ar urma să aibă loc vineri, la Herculane”.
Principala grijă a liderului PSD este acum să strângă partidul în jurul lui. Potrivit unor surse HotNews.ro, Liviu Dragnea dorește un vot de încredere în ședința Comitetului Executiv, programat să aibă loc vineri, la Băile Herculane. Liderii de filiale, baronii partidului, ar urma să-și exprime pe rând susținerea față de Dragnea, în cadrul forului lărgit de conducere. DNA a formulat luni cinci capete de acuzare împotriva lui în dosarul Tel Drum, între care constituire de grup infracțional organizat. Dar pentru a descuraja orice tentativă de complot intern, Dragnea a proiectat deja în imaginarul pesedist valuri de entuziasm în susținerea sa.
După ce a ieșit de la DNA, a ținut să sublinieze în câteva rânduri că a primit numeroase mesaje de susținere de la pesedistii din țară, care l-au îndemnat să reziste, să nu cedeze. Mesajul contrastează cu reticenţa liderilor PSD de a participa la mitingul organizat în fața DNA, unde au participat doar baronii din sud, Bădălău și Stănescu. Au lipsit, însă, figuri importante din partid: Firea, Tudose, parlamentari. Despre cei care au mers totuși să-l apere de procurori, fostul premier Victor Ponta susține că ar fi direct interesați să o facă. “Daca procuroarea i-ar fi poftit înăuntru pe cei de afară și îi întreba câte contracte cu Teldrum au semnat în ultimii 10 ani trebuia să îi reţină pe loc”, a scris marți Victor Ponta pe Facebook.
Situația s-a complicat pentru Dragnea și mai tare după ce Gheorghe Piperea, consilierul onorific al premierului Mihai Tudose, rival intern declarat, dar slab și ezitant la fel ca Grindeanu, i-a cerut liderului PSD să demisioneze, exprimând foarte probabil poziția unei grupări din partid. Criza de autoritate a fost înăbușită din start. Piperea a demisionat el, după ce partidul i-a transmis prin Codrin Ștefănescu să plece sau va fi zburat de CEX. Suplimentar, Antenă 3 a dezbătut o seară întreagă dacă n-ar fi cazul ca PSD să scoată sute de mii de oameni în stradă. Marele miting convocat sub pretextul susținerii programului de guvernare s-ar converti pe tăcute într-o manifestație pro-Dragnea.
Dar cel mai dificil pentru Dragnea este să mențină partidul în legenda cetății asediate. Din prima zi a invocat din nou dorința unor forțe oculte de a prelua conducerea PSD. Din acest motiv, se agață de orice pentru a convinge publicul că dosarul e o făcătură, că a mai fost cercetat pentru aceleași fapte, dar că dosarul a fost închis sau că faptele ar fi ridicol de vechi, din 2001, ceea ce e fals. În treacăt fie spus, observați cum DNA devine brusc credibil când închide dosare, decizia nemaifiind pusă în acest caz sub semnul întrebării de nimeni, dar sigur execută comenzi când le deschide.
Tot în sensul convingerii partidului că “statul paralel”, forțele oculte din servicii complotează mai departe să-l detroneze de la șefia PSD trebuie citit și atacul la șeful SPP, Lucian Pahonţu. Dragnea l-a avertizat, luni seară, la România TV: “nu mai încercați să convingeți vreun membru PSD să aibă gânduri de mărire!”. Cel mai probabil, o nouă aluzie la premierul Mihai Tudose. Și tot în logica strângerii rândurilor în fața inamicului comun – procurorii – a evocat liderul PSD coșmarul multor pesediști: “Nu cred că există membru din conducerea PSD care să nu aibă dosar făcut. Execuția mea e în beneficiul lui Iohannis”.
Liderul PSD a evitat în ultimele 24 de ore să menţioneze investigația Oficiului European Antifraudă (OLAF), de la care a pornit ancheta DNA sau faptul că procurorii anticorupție au început dosarul în 2016 la sesizarea OLAF. A evitat, de fapt, orice referire la fondul problemei, iar întrebările concrete ale jurnaliștilor în conferința de presă, referitoare la relațiile cu directorii Tel Drum, le-a pârât cu replică: “sunteti procuror?”
La fel cum relevant este detaliul că România a acceptat în 2016 corecțiile financiare imputate în proiectele UE din dosarul Tel Drum, informație comunicată azi de Comisia Europeană la solicitarea HotNews.ro. Ar fi intersant de văzut cine a semnat pentru returnarea celor 21 de milioane de euro și dacă s-au ridicat obiecții la raportul întocmit de OLAF. Dacă nu, înseamnă că statul român și-a însușit concluziile și a acceptat că în dosarul Tel Drum s-au comis fraude și nereguli.
Altfel spus, Comisia Europeană și-a recuperat banii, iar paguba rămâne în contul bugetului național. Numai că toți baronii știu că din acest moment nu mai pot merge mai departe cu Liviu Dragnea, că scandalul e mult prea mare și că un lider cu trei dosare penale la activ nu are cum să tragă partidul decât în jos. Se vede deja în sondajele interne, iar în exterior imaginea României în UE și peste ocean este în acest moment făcută țăndări de titlurile presei occidentale, din care rezultă o țară din lumea a treia: cel mai puternic om din țară, cu o condamnare penală la activ și un proces de corupție pe rol, este acuzat într-un nou dosar de grup infracțional organizat.
Primele semne ale dezastrului s-au văzut în alegerile parțiale de la Deva, unde PSD a pierdut lamentabil în fața candidatului liberal. Numai că problema baronilor în acest moment este lipsa unei alternative care să le garanteze că partidul va continua opera de subjugare a justiției începută de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Ţuţuianu, Bădălău, Pandele-Firea, Tudose și alte grupări din partid – dovedit acum prea slabe, ezitante și paralizate în fața acțiunilor de forță ale liderului PSD. Frica de a pierde însă totul până în 2019 le va schimbă comportamentul de până acum, dovadă stau oamenii din eșaloanele inferioare puși să ceară public demisia lui Dragnea de la Camera Deputaților.
Unul ca vicepreședintele PSD Dâmbovița, de pildă, n-a vorbit fără acceptul șefului organizației, în acest caz cu voie de la Adrian Ţuţuianu, dat jos de Dragnea de la ministerul Apărării într-un mod umilitor. Până la congresul din februarie 2018 mai sunt încă mai bine de trei luni. Greu de crezut că pesediştii vor aștepta până atunci. Singura opțiune rațională este să forțeze într-un viitor CEX, când masa critică de nemulțumire internă va crește, iar unitatea de monolit din jurul lui Dragnea se va face țăndări, demisia liderului PSD, urmând ca partidul să fie condus interimar până la Congresul din februarie. Dar și aici, întrebarea care-i frământă pe toți este cine să fie interimarul?
Pus în fața previzibilului asalt intern, Dragnea mai are o carte mare de jucat. Să treacă rapid prin parlament modificările la Legile Justiției, astfel încât să facă imposibilă lupta anticorupție și să le demonstreze tuturor PSD-iştilor că e singurul care-i poate apăra de închisoare. Din acest motiv, este de așteptat ca Parlamentul pe care-l conduce împreună cu liderul ALDE să apese accelerația până la fund.
Leave a Reply