- ”Dacă nu se prezintă personal la comisia de anchetă a ANRE, vom declina informaţiile către DIICOT şi DNA”
Deputatul PSD Iulian Iancu a lansat joi o ameninţare la adresa Marianei Gheorghe, CEO al OMV Petrom, spunând că în cazul în care nu se va prezenta personal să răspundă întrebărilor Comisiei parlamentare de anchetă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), va trimite către DIICOT şi DNA informaţiile care vor fi culese în timpul audierilor.
Potrivit site-ului Hotnews şi cotidianului BURSA, ameninţarea s-a consumat la începutul audierilor de joi desfăşurate în cadrul comisiei de anchetă, comisie condusă de Iulian Iancu. Iancu şi-a informat colegii că Mariana Gheorghe a transmis o scrisoare prin care a afirmat că tematica este complexă şi preferă să răspundă în scris întrebărilor. Iulian Iancu a susținut că a trimis solicitări pentru informaţii pe care Mariana Gheorghe le deţine personal.
“Considerăm că este un refuz ferm al doamnei Gheorghe la Comisia de anchetă. Noi am solicitat din nou prezenţa domniei sale. În cazul în care nu se prezintă personal, vom declină imediat către DNA şi DIICOT datele pe care Comisia le deţine”, a declarat Iancu.
La audierile de joi au fost chemaţi şefii mai multor companii: Transelectrica, Dispecerul Energetic Naţional, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia, Elcen Bucureşti.
Războiul declarațiilor
Iulian Iancu a făcut săptămâna trecută o serie de acuzaţii legate de OMV Petrom, spunând “că vor fi invitaţi şi alţi înalţi responsabili şi angajaţi care pot da informaţii lămuritoare despre discriminarea producătorilor de energie electrică, manipularea pieţei, creşterea artificială a preţului, vulnerabilizarea siguranţei sistemului energetic naţional”.
OMV Petrom a respins “alegaţiile de manipulare a pieţei şi vulnerabilizare a sistemului energetic naţional”, după ce deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii, a anunţat că reprezentanţii Petrom vor fi chemaţi la audieri în cadrul comisiei de anchetă pentru activitatea ANRE.
“Aceste alegatii sunt de natură să afecteze reputaţia companiei şi implicit derularea activităţilor comerciale. OMV Petrom acţionează în deplin acord cu legislaţia din România, pe principii comerciale şi de transparenţă”, a precizat compania, într-un comunicat.
Petrom s-a apărat susținând că “nu numai că nu a beneficiat de preţurile ridicate din ianuarie 2017, ci dimpotrivă, a fost afectată negativ”, în condiţiile în care, “din cauza unor defecţiuni tehnice” despre care autorităţile române au fost informate “centrala de la Brazi funcţiona la 50% din capacitate încă din octombrie 2016, cu trei luni înainte de vârful de preţuri ale electricităţii, înregistrat în ianuarie 2017”.
În plus, OMV Petrom a informat că “a înregistrat pierderi ca urmare a creşterii preţurilor la electricitate” deoarece “avea în derulare contracte la termen pentru electricitatea ce urmă a fi produsă de Centrală de la Brazi”.
“Din cauza indisponibilităţii a jumătate din capacitate, compania a fost nevoită să achiziţioneze cantităţile respective de pe piaţă, la preţuri mai mari, pentru a îşi onora obligaţiile contractuale”, a explicat Petrom, adugând că “alte 15 unităţi de producţie din România au fost indisponibile pe întreaga durată a lunii ianuarie 2017” iar această centrală de la Brazi “reprezenta aproximativ 14% din capacităţile indisponibile”.
Petrom a mai precizat că majorarea de preţuri a fost analizată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi de Consiliul Concurenţei (CC) care nu au identificat “indicii de manipulare a pieţei sau de înţelegeri între jucătorii din domeniu”.
“Până la acest moment şi, implicit, anterior lansării în spaţiul public a alegaţiilor menţionate, companiei nu i s-a solicitat de către Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind activitatea ANRE, un punct de vedere referitor la acestea”, a mai spus Petrom.
Declaraţia lui Iulian Iancu a venit în urmă unei postări pe Facebook a lui Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în guvernul Ponta şi fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie, care a acuzat că “marele câştigător” al unor modificări legislative iniţiate de deputatul PSD Iulian Iancu “sunt cei de la Gazprom”.
“În contextul atacului pe care domnul Răzvan Nicolescu l-a lansat împotriva mea printr-o postare recentă pe contul său de pe o reţea de socializare, vreau să fac următoarele precizări: În primul rând, constat că domnia sa a aflat că va fi audiat de Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE şi s-a lansat într-un atac la adresa mea în speranţa că voi fi impresionat sau speriat. Dacă îl linişteşte, îl anunţ că nu va fi singur pentru că din partea companiei OMV Petrom vor fi invitaţi şi alţi înalţi responsabili şi angajaţi care pot da informaţii lămuritoare despre următoarele: discriminarea producătorilor de energie electrică, manipularea pieţei, creşterea artificială a preţului, vulnerabilizarea siguranţei sistemului energetic naţional, a replicat Iulian Iancu.
Iulian Iancu a mai fost acuzat în trecut că servește interesele Rusiei. Astfel, o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti în 2008 îl cita pe Georgian Pop, colegul de partid al lui Iancu, care spunea că este “controlat de Gazprom”.
Zilele trecute, Iulian Iancu a acuzat că Gazprom-OMV vrea să mute pe bursa de la Viena tranzacţiile cu gaze din România: “Bursa de la Viena a transmis autorităţilor din România două scrisori prin care îşi exprimă interesul să fie platforma de tranzacţionare a gazelor româneşti, iar această situaţie i-ar avantaja pe cei de la Gazprom şi OMV”.
Plenul Camerei Deputaţilor a transmis, recent, către Comisie OUG 64/2016 privind modificarea legii gazelor, potrivit cărora 70% din gazele româneşti trebuie tranzacţionate obligatoriu pe bursa OPCOM, ceea ce a nemulţumit Bursa Română de Mărfuri (BRM), care, de asemenea, deţine o licenţă de tranzacţionare a gazelor.
În opinia lui Iancu, în spatele nemulţumirilor declanşate de BRM se află de fapt OMV şi Gazprom, care vor să mute la Viena tranzacţiile cu gaze româneşti, astfel încât Gazprom să aducă în România o cantitate mai mare de gaze ruseşti.
Iancu a mai spus că, dacă gazele din Marea Neagră vor fi exportate, în loc să fie vândute pe bursă din România, va fi lovită securitatea naţională a României.
Leave a Reply