Indicele Robor la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut accentuat marţi, la 1,88%, de la 1,85% luni. Este cel mai mare nivel din noiembrie 2014 până în prezent.
Indicele Robor la 6 luni a avansat de asemenea, la 2,04%, cel mai mare nivel din 28 noiembrie 2014 (2,09%). Folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei, indicele a sărit joia trecută pragul de 2%, un nivel similar fiind înregistrat ultima oară în ianuarie 2015, potrivit datelor BNR.
În acelaşi timp, Robor la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a urcat astăzi la 2,09%, de la 2,08% ieri.
La începutul lunii septembrie Robor la trei luni era cotat la 0,92%, iar la debutul acestui an era de 0,87%. Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Ulterior, indicele a urcat constant, în contextul crizei de lichiditate de pe piaţă, până la 1,8% pe 3 octombrie, când BNR a intervenit plasând 9,3 mld. lei în piaţă. În următoarele zile Robor a oscilat între 1,78% şi 1,79%, dar ulterior a revenit pe creştere. Nivelul atins joi este cel mai mare din 4 noiembrie 2014 până în prezent, când a atins nivelul de 1,88%.
Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie si în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.
Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lunga perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.
Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională
Leave a Reply