”Moldova are, în sfârșit, ministru al Apărării! Eugen Sturza a ajuns marți în fotoliul de șef al Armatei datorită unui dribling juridic nemaipomenit, executat de Guvern și Curtea Constituțională”. Așa își începe analiza Vitalie Călugăreanu, corespondentul Deutsche Welle la Chișinău.
A trecut aproape un an de când președintele Igor Dodon, la solicitarea premierului Pavel Filip, l-a demis pe Anatol Șalaru din funcția de ministru al Apărării, după ce Partidul Liberal i-a retras acestuia sprijinul politic. De atunci, președintele și Guvernul nu se pot înțelege în privința candidatului pentru funcția rămasă vacantă. Ultima dată, Guvernul l-a propus pe Eugen Sturza, în timp ce șeful statului a cerut ca șef al Armatei să devină tatăl finului său de cununie, Viktor Gaiciuk. Guvernul a ignorat doleanța președintelui și l-a propus în mod repetat pe Sturza, iar conform Constituției, șeful statului era obligat să semneze decretul de desemnare în funcție. Președintele s-a opus, însă.
Soluția miraculoasă
Guvernul a cerut Curții Constituționale să soluționeze problema. Astfel, Curtea Constituțională a constatat că președinte a refuzat în mod deliberat îndeplinirea obligației constituționale de numire a candidaturii propuse repetat de către premier și l-a declarat pe Igor Dodon în imposibilitate de a-și exercita temporar atribuțiile. De asemenea, Curtea a transmis interimatul, în ordine, șefului Legislativului sau primului ministru. Curtea Constituțională a mai stabilit că refuzul președintelui de a numi un ministru, propus în mod repetat de Guvern, justifică inițierea procedurii de suspendare din funcție a șefului statului. Parlamentul, controlat de o majoritate loială liderului PD, oligarhul Vlad Plahotniuc, nu se grăbește, însă, să-l suspende pe Dodon. Aceasta ar presupune organizarea, în cel mult o lună, a unui referendum pentru demiterea sau păstrarea în funcție a actualului președinte, iar potrivit sondajelor, probabilitatea ca plebiscitul să-l avantajeze pe Dodon este destul de mare. Așa că nu s-a mers pe această cale, ci pe suspendarea lui Igor Dodon doar pentru episodul privind învestirea lui Eugen Sturza de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, în rol de președinte interimar.
Candu a declarant că Parlamentul nu va iniția suspendarea lui Igor Dodon, deoarece nu-și dorește un nou blocaj instituțional și, în plus, nici bani pentru referendum nu sunt. Analiștii politici au interpretat ezitarea partidului de guvernământ de a-l suspenda pe Dodon ca pe încă o dovadă de cârdășie tacită între PSRM (Igor Dodon) și PDM (Vlad Plahotniuc).
Socialiștii mimează supărarea?
Pe de altă parte, Igor Dodon a anunțat că, în calitate de comandant suprem al Forțelor Armate, nu-l va recunoaște pe Sturza ca ministru, iar socialiștii din Parlament au anunțat că-i vor pedepsi pe judecătorii Curții Constituționale pentru că ar fi „uzurpat puterea în stat”. Ei au inițiat un proiect de lege prin care își propun să-i lipsească pe magistrații CC de imunitate și să le interzică să deține dublă cetățenie. „Atunci când judecătorii Curții Constituționale decid să dea la o parte un președinte ales de întreg poporul, considerăm că este uzurparea puterii în stat. Codul penal va fi amendat astfel încât orice judecător să poată fi atras la răspundere penală”, a comentat deputatul socialist Vlad Batrîncea.
Dodon i-a făcut loc lui Candu la Reședința de Stat
Ceremonia de învestire a lui Eugen Sturza și depunerea jurământului de către acesta au avut loc la Reședința de Stat, acolo unde, de aproape un an, „sălășluiește” Igor Dodon. Decretul de numire în funcție a fost semnat de șeful Legislativului, Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc. El a recunoscut că Sturza a fost învestit în baza unei „soluții juridice excepționale”, dar l-a asigurat că este „un ministru legal și legitim”.
„Suntem într-o perioadă de reformare a sistemului de apărare, așa că aveți multe sarcini de îndeplinit. Să aveți o bună colaborare cu Uniunea Europeană, dar și cu Alianța Nord-Atlantică, cu atât mai mult că în decembrie se va deschide la Chișinău un centru de legătură NATO. Moldova este o țară neutră, dar neutralitatea nu înseamnă izolare”, a menționat, la rândul său, Pavel Filip.
Angajamentul lui Sturza
Eugen Sturza a mulțumit pentru încredere şi a promis că va lucra la restabilirea relațiilor cu partenerii externi, relații care s-au înrăutățit în ultima vreme din cauza crizei din sistemul de apărare. El a spus că își dorește ca Moldova să se transforme din consumator de securitate, în furnizor de securitate.
Eugen Sturza are 32 de ani, este vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova din 2015. Cariera politică a început-o în anul 2009, atunci când a devenit consilier al fostului prim-ministru Vlad Filat, funcție deținută până în 2013. Ulterior, el a fost șef al cabinetului premierului Iurie Leancă. Eugen Sturza este licențiat în finanțe la Academia de Studii Economice din Moldova.
Leave a Reply