Comisia Europeană estimează că România a încheiat trimestrul II din 2017 cu un deficit de 4,1%, cel mai mare din Uniunea Europeană, potrivit datelor corectate cu variațiile sezoniere care au fost publicate marți de Eurostat.
Institutul European de Statistică a revizuit și cifra pentru trimestrul I, la -3,6%, față de precedenta estimare de 3,2%.
România înregistrează astfel cel mai mare deficit din întreaga Uniune, urmată de Marea Britanie, care a avut un deficit de 3,4% în trimestrul II.
Datele sunt calculate pe baza soldului ESA 2010 (European System of Accounts).
La deficit bugetar peste limita de 3% din PIB într-un stat membru Uniunea Europeană poate declanșa procedura de deficit excesiv asupra acelei țări. Ținta asumată de guvernarea PSD-ALDE (fostul guvern Grindeanu) la constituirea bugetului de stat pe anul 2017 era de de 2,98% din PIB pe metodologia ESA sau 2,96% din PIB pe metodologia cash.
Și în noul program de guvernare al actualului guvern Tudose se arată că toate măsurile prevăzute de executiv “se vor face respectând criteriile din Tratatul de la Maastricht, și anume un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB și o datorie publică mai mică de 60% din PIB”.
Leave a Reply