Hotelul familiei lui Liviu Dragnea a beneficiat de bani de la Tel Drum la doar șase luni după ce șeful PSD, pe atunci președintele Consiliului Județean Teleorman, a semnat privatizarea companiei aflată în subordinea instituției pe care o conducea, rezultă dintr-o serie de documente obținute de G4Media.ro.
Primul milion de lei de la societatea de construcții către familia lui Liviu Dragnea a intrat pe parcursul a peste zece ani sub formă de investiții și chirii plătite chiar de Tel Drum în conturile Hotel Turris SA. Hotelul era deținut la acel moment de fosta soție a șefului PSD. Firma de construții a ajuns după privatizare la Marian Fișcuci, fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea.
Liderul PSD a refuzat să ofere orice reacție sau informație la investigația G4Media.ro, deși a fost contactat în urmă cu mai multe zile atât telefonic, cât şi pe email și whatsapp.
Pe 17 aprilie 2002, Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean (CJ) Teleorman vindea Tel Drum. Cumpărătorul era Marian Fișcuci (foto), prietenul și fostul coleg de facultate al liderului PSD.
Peste câteva luni, Marian Fișcuci, în calitate de acționar unic al Tel Drum, întoarce un contract către Hotel Turris SA din Turnu Măgurele. Societatea deținută de fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Dragnea (actuala Prodana) transmite sume de bani către Liviu Dragnea sub forma unor chirii.
Semnăturile lui Liviu Dragnea și Marian Fișcuci se găsesc pe contractul de vânzare-cumpărare datat cu 17 aprilie 2002. Din acest document reiese că instituția Consiliului Județean (CJ), reprezentată de actualul șef PSD, îi vinde celui de al doilea, Marian Fișcuci, Tel Drum-ul, regia de drumuri și poduri a județului Teleorman.
Privatizarea a fost motivată, conform documentelor obținute de G4Media.ro, de problemele financiare ale regiei județene. Este vorba de o datorie de 500.000 de lei către actuala Administrație Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Un alt motiv al privatizării a fost și lipsa contractelor, conform unui raport al CJ din 2002 obținut de G4Media.ro.
În cadrul contractului de vânzare + cumpărare încheiat cu CJ Teleorman, Marian Fișcuci se obliga să plătească pentru acțiunile noii societăți 800.000 de lei (8 miliarde de lei vechi, aproximativ 250.000 de euro în urmă cu 16 ani).
Pe lângă cei 800.000 de lei, Marian Fișcuci se mai obliga să mai facă investiții în valoare de o sumă tot de 800.000 de lei.
Fișcuci plătește tot la hotelul familiei Dragnea
La aproape șase luni de la data semnării privatizării Tel Drum de către Liviu Dragnea, reamintim – este vorba de data 17 aprilie 2002, Marian Fișcuci încheie un document contractual, înregistrat la Registrul Comerțului pe 1 noiembrie 2002, în urma căruia familia lui Liviu Dragnea avea parte pentru prima dată de foloase financiare de pe urma Tel Drum.
Printr-un contract surprinzător dacă se ține seama că Tel Drum este o firmă de construcții, Marian Fișcuci se obligă să ia în locațiune întreg Hotel Turris din Turnu Măgurele. Conform contractului, firma de construcții Tel Drum își asumă să deruleze activități economice în locul Hotel Turris SA la hotelul cu același nume din Turnu Măgurele, dar să suporte cheltuielile și investițiile în locul societății. Suplimentar, Tel Drum se obligă să achite și chirie. Hotelul Turris era operat de societatea Hotel Turris SA din Turnu Măgurele, firmă controlată de soția lui Dragnea din anul 1998 prin intermediul asociației angajaților.
Conform contractului din 1 noiembrie, Marian Fișcuci se obligă să achite toate lucrările de amenajare, modernizare, întreținere și orice investiție are nevoie hotelul deținut de Bombonica Dragnea, care la vremea respectivă era soția liderului PSD. Nu doar investițiile erau obligația Tel Drum, ci și activitatea curentă era suportată de compania de construcții.
Concesiunea presupunea închirirea imobilului hotelului de 1.500 mp și a activității hoteliere. Conform datelor Institutului Național de Statistică, Teleorman a înregistrat numărul cel mai mic de persoane care s-au cazat la hotelurile din fiecare județ. Media din ultimii ani a fost undeva la 1.500 de persoane pentru tot județul, iar Turnu Măgurele este al doilea oraș ca importanță al județului, după Alexandria.
Chirie de la Tel Drum pentru firma Bombonicăi
Pe lângă faptul că suporta toate cheltuielile și investițiile hotelului, Marian Fișcuci se obligă să achite chiria lunară. Este vorba de o sumă de 2.500 de lei (25 de milioane de lei vechi), undeva la 700 de euro la nivelul lui noiembrie 2002 (la un curs 3,4 lei/euro). Înțelegerea era valabilă inițial doar pentru trei ani.
Peste două luni, printr-un contract datat cu 6 ianuarie 2003, înțelegerea financiară se schimbă. Durata acestuia crește la zece ani, până la sfârșitul anului 2012, iar chiria lunară se majorează de la 2.500 la 8.500 de lei (85 de milioane de lei vechi, undeva la 2.000 de euro. Mai mult, contractul dintre cele două părți putea fi renegociat pe parcurs, iar chiria să crească.
„Sumele au crescut de la an la an, Tel Drum a achitat către Hotel Turris facturi imense, de la repararea liftului până la renovarea în întregime a unității hoteliere. Tot ce s-a făcut în hotelul deținut de familia Dragnea a fost realizat cu banii Tel Drum”, a declarat pentru G4Media.ro Teodor Nițulescu, fostul prefect de Teleorman, audiat ca martor într-unul din dosarele anchetate de DNA.
Modificarea sumelor din acest contract după luna ianuarie 2003 ne-a fost confirmată și de un fost membru al conducerii Hotel Turris, care a refuzat să ne ofere declarații pentru simplu motiv „că familia sa trăiește în Teleorman și nu vrea ca oamenii lui Dragnea să-i facă rău”.
Precizăm că reprezentanții Tel Drum SA, Hotel Turris SA, Marian Fișcuci sau Bombonica Prodana au refuzat să explice între privatizarea regiei decontractul încheiat încheiat între compania de construcții și societatea familiei liderului PSD la doar șase luni de la privatizare. Un fost cenzor al Tel Drum ne-a declarat că acest contract nu mai este în vigoare și că el a fost întrerupt în urmă cu câțiva ani.
800 de mii pentru Tel Drum, 1 milion pentru familia Dragnea
Chiar dacă la prima vedere chiria lunară nu este foarte mare, 8.500 de lei la nivelul lui 2003, această plată lunară însumează pentru cei 10 ani inițiali de contract un total mai mare decât prețul plătit de Marian Fișcuci pentru Tel Drum.
Reamintim că Marian Fișcuci se înțelege contractual cu Liviu Dragnea să preia Tel Drum de la Consiliul Județean Teleorman contra unei sume de 800.000 de lei (8 miliarde de lei vechi). Apoi, în doar primul an, acesta achită la rândul său către hotelul familiei Dragnea, suma de 102.000 de lei, iar în cei zece ani, doar dacă se ține cont de această sumă, familia Dragnea a încasat peste un milion de lei, mai mult decât a plătit Fișcuci pe Tel Drum.
Mai trebuie punctat că până să preia Tel Drum, Marian Fișcuci nu apărea ca acționar în alte societăți, nu deținea o altă afacere. Acesta a refuzat mereu să dialogheze cu presa pe subiectul implicării sale în afacerea Tel Drum. Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține, în cadrul anchetei privind două drumuri județene finanțate cu bani europeni, că Fișcuci este un simplu paravan, iar adevăratul beneficiar al afacerilor Tel Drum a fost Liviu Dragnea,acuzat oficial de constituirea unui grup infracțional organizat.
Banii încasați de Dragnea de la Hotel Turris
Hotel Turris SA, societatea deținută de Bombonica Dragnea, a luat la sfârșitul anilor 2000 în locațiune două proprietăți deținute de Liviu Dragnea. Este vorba de un spațiu comercial de 76 metri pătrați situat pe strada Horia Cloșca și Crișan din Turnu Măgurele și un restaurant cu circuit închis, „Hanul Diligenței”, aflat la intrarea în Turnu Măgurele. Apoi, din 2008, pe lângă spaţiul comercial din strada Horia, Closca şi Crisan şi popasul “Hanul Diligentei”, Liviu Dragnea scrie în declaraţiile de avere că încasează chirie si pentru proprietatea unde se afla Hotel Turris.
În baza acestor contracte între firma Bombonicăi, care lua din noiembrie 2002 bani de la Tel Drum, și Liviu Dragnea, care semnase privatizarea Tel Drum, actualul șef al PSD a încasat din chirii, o peroada mai scurtă de timp, din 2007 și pănă în 2015. Cei doi au divorțat în iunie 2015,
Nu este foarte clar cât a încasat fiecare din aceste sume declarate în fiecare an sau daca sumele s-au raportat de la un an la altul, mărind astfel valoarea debitului Tel Drum către familia Dragnea, suma de încasat fiind cea din declarația de avere depusa în fiecare an.
- 2007, declarația de avere depusă în anul următor: 16.000 de euro creanțe de la Hotel Turris SA ca și chirie pentru spațiul comercial de 76 mp de pe strada Horia, Cloșca și Crișan din Turnu Măgurele
- 2008, declarația de avere depusă în anul următor: 40.000 de euro de la Hotel Turris ca și chirie pentru spațiile din strada Horia Cloșca și Crișan, Hanul Diligenței și teren și imobil de pe strada Independenței nr.1 din Turnu Măgurele
- 2009, declarația de avere depusă în anul următor: 128.000 de euro de la Hotel Turris SA ca și chirie pentru teren și imobil de pe strada Independenței nr.1 din Turnu Măgurele și pentru spațiul coercial de pe strada Horia Cloșca și Crișan din Turnu Măgurele
- 2010, declarația de avere depusă în anul următor: 152.500 de euro de la Hotel Turris SA ca și chirie pentru teren și imobil de pe strada Independenței nr.1 din Turnu Măgurele
- 2011, declarația de avere depusă în anul următor: 180.000 de euro de la Hotel Turris SA ca și chirie pentru teren și imobil de pe strada Independenței nr.1 din Turnu Măgurele
- 2012, declarația de avere depusa în anul urmator: 200.000 de euro de la Hotel Turris ca și chirie pentru teren și imobil de pe strada Independenței nr.1 din Turnu Măgurele
- 2013, declarația de avere depusă în anul următor: 178.209 de euro de la Hotel Turris SA ca și chirie pentru imobil si teren strada Independenței nr. 1 din Turnu Măgurele
- 2014, declarația de avere depusa în anul următor: 183.557 de euro de la Hotel Turris ca și chirie pentru imobil si teren in strada Independentei nr.1 – Turnu Măgurele
- 2015, declarația de avere depusă în anul următor: 80.710 euro si 460.110 lei (aproximativ 110.000 de euro) ca și chirie pentru imobil și teren strada Independenței nr.1 Turnu Magurele
- 2016, declaratie depusa in anul urmator: 80.710 euro si 460.110 lei (aproximativ 110.000 de euro) de la Hotel Turris SA pentru închirierea imobil și teren de pe strada Independentei nr.1 din Turnu Măgurele.
Șeful PSD nu a răspuns întrebărilor referitoare la informațiile din declarațiile de avere pentru a ne preciza dacă sumele au fost încasate în întregime anual sau erau retrase parțial, restul raportându-se pentru anul următor.
Continuarea anchetei poate fi citită pe G4Media.ro.
Leave a Reply