Dan Tăpălagă anunță în Hotnews.ro bătălia finală între două viziuni radical diferite asupra modului cum funcționează democrația, la finele căreia vom afla dacă România rămâne sau iese din parteneriatele occidentale cu SUA și UE. Iar bătălia e pe viață și pe moarte.
”Odată cu comunicatul Departamentului de Stat si avertismentele lui Rex Tillerson pentru țările Europei de Est transformate în false democrații, în România a început bătălia finală. Se joacă în aceste zile, săptămâni și luni o carte istorică. Nu sunt deloc vorbe mari. Nu asistăm la înfruntarea dintre Statele Unite și gruparea Dragnea-Tăriceanu, ar fi ridicol să credem asta, ci la coliziunea dintre două viziuni radical diferite asupra modului cum funcționează democrația. De rezultatul acestei încleștări depinde viitorul României pe termen lung: rămânem sau ieșim din parteneriatele occidentale cu SUA și UE.
Intrăm în rând cu Polonia lui Kaczinsky, Ungaria lui Orban și Turcia lui Erdogan sau încercăm să rezistăm valului anti-occidental, alimentat puternic de propaganda Rusiei, care mătură regiunea? Bulgaria, țară din care scriu aceste rânduri, a eșuat lamentabil în construcția unor instituții funcționale și a ajuns, așa cum o descrie Ivo Prokopiev, proprietarul Economedia, o falsă democrație. Cel puțin doi piloni pe care se sprijină orice democrație sănătoasă – justiția și presa – s-au prăbușit deja în țara vecină. Ruină totală.
Mesajul Statelor Unite pentru România exprimat la nivel oficial a fost clar: opriți-vă din acțiunea de distrugere a statului democratic de tip occidental. Nu puteți tăia arbitrar peste noapte din puterile președintelui, cea mai reprezentativă funcție într-un sistem democratic. Nu puteți guverna împotriva propriului popor. Nu puteți ignora la nesfârșit zecile de mii de oameni ieșiți pe străzi. Nu puteți legifera arbitrar în domenii cheie ca economia sau justiția, împotriva voinței mediului de afaceri sau împotriva voinței magistraților. Nu puteți distruge toată justiția doar pentru a scapa o mână de oameni! Nu așa funcționează un stat de drept veritabil! Iar dacă totuși faceți toate astea se cheamă că ați transformat Parlamentul și alte instituții cheie din stat în forme fără fond.
Cum au răspuns Dragnea și Tăriceanu apelului legitim lansat de Departamentul de Stat? Ce au înțeles din cuvintele pline de dramatism din comunicatul fără precedent venit de la Washington? Totul, până la ultimul rând. Au realizat că farsa jucată în țară nu mai ține și asta îi îngrozește. Au priceput exact că nu mai merge să-și mintă partenerii. Au realizat că au plătit degeaba bani grei lobbyistilor de la Washington trimiși să convingă Congresul și Departamentul de Stat că lupta anticorupție e un abuz continuu. Au constatat, în fine, cu stupoare că șantajul cu contractele militare (de ex Patriot) n-a ajutat la nimic, dimpotrivă.
Tocmai din cauză că au înțeles corect fiecare rând din poziția oficială a Statelor Unite, care le-a reproșat în esență ca falsifică democrația, au simțit nevoia să mintă în scrisoarea de răspuns de la primul până la ultimul rând. În replică lor țâfnoasă, Dragnea și Tăriceanu au furnizat probe directe că încalcă zilnic reguli de bază.
De pildă, la începutul scrisorii de răspuns și-au prezentat punctul de vedere personal ca fiind al Parlamentului, un fals strident taxat de toate partidele din opoziție. La finalul scrisorii au susținut că modificarea legilor justiției se bazează pe “principii larg susținute de asociațiile profesionale ale magistraților din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfășoară în această perioadă.” Altă minciună sfruntată, din moment ce 4000 de magistrați au respins în bloc modificările propuse, CSM le-a avizat negativ iar Asociația Forumul Judecătorilor acuză comisia specială că a invitat doar asociații profesionale sau persoane particulare lipsite de reprezentativitate.
Un alt exemplu viu de dispreț față de forma de manifestare esențială într-o democrație – protestul – este decizia primăriei Capitalei de a organiza târguri de Crăciun în toate locurile simbolice ale Bucureștiului: Piața Victoriei, Piața Constituției și Piața Universității, ocupată cu alt eveniment dedicat sărbătorilor. Dar acesta este doar ultimul gest de sfidare la adresa zecilor de mii de bucureșteni care au ieșit pe străzi în ultimele luni strigând “Nu vrem să fim o nație de hoți” sau “Dragnea, Erdogan de Teleorman”. Amintiți-vă câte jigniri le-au adresat, numindu-i sorosiști, tefeliști etc.
În aceste momente aproape tragice din istoria noastră recentă, de răscruce, s-au găsit politicieni din opoziție să condamne “tonul” utilizat de Departamentul de Stat. Cu această ieșire neinspirată, Cătălin Predoiu, altfel un politician inteligent și bine ancorat în valorile occidentale, a dat proba lipsei de viziune specifică politicienilor mărunți și a oferit muniție gratis PSD. Tristă inadecvare.
Dragnea și Tăriceanu sunt deciși, prin urmare, să meargă până la capăt cu modificarea legilor justiției, de fapt cu modificarea arhitecturii statului român, cu subordonarea politică a justiției și cu diminuarea treptată a atribuțiilor președintelui. Nu este clar în acest moment dacă liderii și baronii PSD sunt deciși să-i urmeze în aventura lor foarte personală, motivată de dorința de a scăpa de dosare penale și de a-și păstra averea intactă. Nu este clar dacă PSD își va asuma statutul de partid apocaliptic, care scoate România de pe harta țărilor occidentale și ne așează, în frunte cu Dragnea, alături de Orban și Erdogan.
Statele Unite par și ele decise să meargă până la capăt deoarece nu pot asista neputincioase la prăbușirea unuia dintre partenerii strategici. Pe lângă argumentele de ordin practic, care țin în primul rând de interesele geostrategice și economice la Marea Neagră, mai există un motiv pentru care Statele Unite nu vor abandona ușor: ar fi o înfrângere simbolică pentru administrația americană dacă, în loc ca România să ajungă o democrație prosperă, țara eșuează într-o falsă democrație iar la București se consolidează un regim autoritar pe care Washingtonul nu-l va mai putea gira fără costuri de imagine semnificative.
Dar marea întrebare, dincolo de ce vor gruparea Dragnea&Tăriceanu sau partenerii occidentali ai României, este ce vor cetățenii. În ce țară doresc să trăiască începând de anul viitor când, ce ironie a sorții, vor sărbători o sută de ani de la Marea Unire? Ei, până la urmă, ce doresc? Doar să asiste la bătălia finală făcând pariuri că la meci sau să decidă câștigătorul?”
Leave a Reply