Președintele României s-a declarat nemulțumit, joi, de modul în care ministrul Justiției înțelege să își îndeplinească atribuțiile. Iohannis a arătat că Tudorel Toader a avut „rezultate remarcabile negative”.
„Cu rezultate aproape de negative a reușit ministrul Justiției să demonstreze că se poate și mai netransparent, și mai neclar, și mai incert de până acum. Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedura viciată de legiferare — un pachet de legi asumat de ministru, cerute avize, toate negative, nu se lasă ministrul și se duce fără să aibă drept de inițiativă legislativă în Parlament, își da fizic proiectele din mână, parlamentari din Coaliție iau aceste proiecte și le prezintă că și cum le-ar fi creat acasă și acum avem inițiativă parlamentară.Așa nu se legiferează. (…) Dacă ne uităm la conținut, cu siguranță unele prevederi (…) sunt bune, oportune și necesare. Mă gândesc aici la a pune în acord cu decizii ale CCR, puneri în acord cu directive europene și așa mai departe, însă de la a corectă legislația, ceea ce în esența ar fi fost un lucru bun, până la a ciopârți, ceea ce se întâmplă se pare acum, este cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem”, a declarat președintele.
Întrebat despre pragul la abuzul în serviciu, Iohannis a menționat că se teme de „ciopartirea” legislației.
„Aud tot felul de teorii în spațiul public și nu pot să nu spun că mă tem și aici de ciopârțiri a legislației în vigoare. Mă gândesc la acel mult discutat prag. Nu cred că trebuie să existe un prag anume pentru a defini abuzul în serviciu. Un funcționar sau un deputat poate să facă abuz serviciu și contra intereselor publice și această este greu de cuantificat. Aici este nevoie de o discuție aprofundata și de bună credința. Or, clar, această bună credința este greu de găsit și greu de văzut în toată dezbaterea din Parlament”, a mai spus Iohannis.
El a promis că va fi „foarte activ” în procesul inițiat de PSD-ALDE de modificare a legilor justiției.
„Voi fi foarte activ în acest proces legislativ și voi face uz de toate prerogativele prezidențiale. Cred că Inspecția Judiciară (pot să-mi exprim o oponie a persoanei mele) trebuie să rămână la CSM. În Constituție scrie sec: CSM e garantul independenței justititiei. Principiul e unul ancorat în Constituție: CSM reprezintă justiția, nu Parlamentul. Parlamentul legiferează. Sistemul judiciar aplică legea. Aceste lucruri nu pot și nu trebuie amestecate”, a menționat președintele.
Leave a Reply