Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că nu a renunțat la referendumul pe care l-a demarat la începutul acestui an, și că va folosi “absolut toate pârghiile prezidențiale” pentru a apăra independența Justiției.
“Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile și prerogativele prezidențiale pentru a păstra independența justiției”, a răspuns șeful statului când a fost întrebat dacă referendumul rămâne o opțiune, în condițiile în care a spus că va fi activ în procesul legislativ privind legile justiției, informează HotNews.
“Tot ce e legal și constituțional va fi folosit. Nu o să va dau detalii”, a adăugat Klaus Iohannis.
Președintele spunea, la începutul lunii martie, că a “lăsat-o mai încet” cu referendumul anunțat pentru că protestele au arătat care este atitudinea românilor față de luptă anti-corupție. Este evident că societatea își dorește persoane mai integre, spunea atunci Iohannis, adăugând că apreciază că “lucrurile ar trebui să se liniștească un pic”.
Președintele nu va declanșă acum referendumul pentru justiție, dar nu a renunțat la ideea unui referendum, pe care îl va folosi că poliță de asigurare pentru salvarea justiției dacă PSD va încerca din nou să slăbească legislația penală sau va atacă instituții cheie din sistemul judiciar, declarau, în martie, pentru Hotnews.ro surse oficiale de la Cotroceni.
Potrivit acestora, manifestațiile de stradă și-au atins scopul iar ordonanța 13, prin care se dezincriminau parțial abuzul în serviciu și conflictul de interese a fost oprită, astfel că un referendum acum ar reprezenta “un glonț tras în aer”.
Pe data de 23 ianuarie, președintele Klaus Iohannis anunța că va începe procedurile pentru declanșarea unui referendum pe temă amnistiei și grațierii. Ulterior, șeful statului a revenit explicând la întrebarea de la referendum nu va conține cuvântul “grațiere”, deoarece Constituția nu îi permite acest lucru și că cel mai probabil întrebarea va fi legată de anticorupție sau integritate.
Pe data de 7 februarie, președintele anunța că, imediat după ce va primi răspunsul Parlamentului, va convoca referendumul pe care l-a anunțat în ianuarie, după apariția informațiilor potrivit cărora guvernul pregătea un pachet legislativ privind grațierea și modificarea codurilor penale.
Pe data de 13 februarie, plenul reunit al Parlamentului a adoptat în unanimitate un aviz favorabil pentru referendumul solicitat de președintele Klaus Iohannis pe temă anticorupției, aviz consultativ, care însă conține și patru recomandări care se referă la Constituție, la decizii ale Curții Constituționale și la recomandările Comisiei de la Veneția.
Pe data de 14 februarie, Președintele Klaus Iohannis a declarat că va anunța “în zilele următoare” data la care va fi organizat referendumul legat de luptă anticorupție, precum și întrebarea de pe buletinul de vot.
Leave a Reply